MASSAGE OM TE  HERSTELLEN

Spierpijn na het sporten kan verzacht en vermeden worden zodat je er in het dagelijkse leven nauwelijks nog last van hebt. Goed nieuws als je snel terug wilt gaan sporten.

massage herstel

MASSAGE ALS "NATUURLIJK  GENEESMIDDEL" OM TE HERSTELLEN    

Beter 'presteren' is een natuurlijke drang van iedere sporter. Dat mag uiteraard niet ten koste gaan van bijvoorbeeld het gebruik van doping of andere verboden middelen om beter te presteren of sneller te herstellen. Er zijn heel wat alternatieven zoals aan je conditie werken, een goede techniek, goed materiaal maar ook gezonde voeding en allerlei herstelmethodes.

Herstel is ontzettend belangrijk voor sporters, ongeacht hun niveau of hoe intensief ze trainen. Hoe beter en sneller je herstelt, hoe beter je je fysiek en mentaal in je vel zal zitten.

Stretchen, cooling down, gezonde voeding, voldoende drinken en massage gaan hand in hand om je optimaal te laten herstellen.

Massage herstel

EEN SPORTMASSAGE IS EEN NATUURLIJKE MANIER OM TE HERSTELLEN 

Een sportmassage na de inspanning vermindert ontstekingen, verlaagt de spierspanning en voorkomt dat je later last krijgt van spierpijn.

Massages hebben een soort van helende werking bij kleine letsels aan spiervezels. Ze verwijden de bloedvaten in de huid en verbeteren de bloedsomloop en de lymfatische circulatie. Het doel is om vochtophoping en pijn te bestrijden. Een massage werkt dus als geneesmiddel zonder de mogelijke bijwerkingen  

TECHNISCHE KANT VAN EEN GOEDE HERSTELMASSAGE~Een herstelmassage vindt het best plaats in een ruimte waar het aangenaam en niet al te warm is. Kies voor een zacht en natuurlijk licht dat niet te fel is. Rustgevende achtergrondmuziek maakt de ervaring compleet. Je ligt op een grote massagetafel met een wegwerplaken. Een warme douche of een sessie in de sauna voor de massage helpt om de bloedvaten wijder te maken.  

DOEL~Massages dienen om de bloedsomloop te stimuleren. Dat gebeurt via technieken als knedingen, trillingen, strijkingen, fricties en oppervlakkige zachte massages van minimaal twintig minuten met essentiële oliën, herstellende balsems of talk. Meer gevoelige zones kunnen met een DDF-massage (diepe dwarse frictie) behandeld worden. Vermijd dergelijke massages wel bij een recent spierletsel omdat je het zo nog erger kunt maken of verkalking zou kunnen stimuleren.  

EXTRA TECHNIEK~Lymfedrainage (vochtafvoering), manueel of met een toestel, kan als aanvulling op massage voorgesteld worden bij sporters met een beperkte doorbloeding in de onderste ledematen of atleten die terug moeten opbouwen na een zware blessure.  

MEER DAN ALLEEN MASSAGE~- Spieren zullen sneller herstellen als ze met koud water in aanraking komen;~- actief stretchen na de inspanning kan ook van pas komen;~- compressiekousen zijn handig om de doorstroming en de terugstroom van het bloed te bevorderen.

CONCLUSIE 

DOMS (Delayed onset muscle soreness) of spierpijn na de inspanning komt vaak voor na het sporten.

Massages zijn erg belangrijk om na het sporten te herstellen. Ze verhinderen of beperken de onaangename spierpijn na de inspanning bij sporters van elk niveau.