Unselected
Gebitsbescherming vechtsporten

Waarom en hoe draag je mondbescherming bij vechtsporten?

Bij het doen van een vechtsport ligt fysiek letsel op de loer. Om de risico's op fysiek letsel kleiner te maken, kan je tijdens het beoefenen van een vechtsport bescherming dragen. Dit sportadvies legt je uit waarom mondbescherming, ook wel gebitsbescherming genoemd, zo belangrijk is. Ook helpt het bij het kiezen en het gebruiken ervan.

Unselected

Een veel voorkomende term van mondbescherming bij vechtsporten is een bitje. Dit is een soort hoesje die je over je tanden in de bovenkaak plaatst, meestal gemaakt van zachte kunststof ethyleenvinylacetaat. Een bitje vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Hierdoor is de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein, dat er geen schade optreedt.

Mondbescherming werd voor het eerst ontworpen en geproduceerd in Londen. Dit was met name om lipscheuren in bokswedstrijden te voorkomen. Tegenwoordig wordt mondbescherming in verschillende sporten gebruikt en zijn dan ook bij vechtsporten zeker geen overbodige luxe. De voornaamste reden hiervoor is het beschermen van de tanden en het tandvlees. 

Unselected
Kickboksen

Waarom moet je mondbescherming gebruiken?

Ondanks dat de gebitsbeschermer zo’n klein en eenvoudig accessoire lijkt, beschermt het toch een groot deel van je hoofd. Dankzij het dragen van een bitje bescherm je namelijk niet alleen je tanden, maar ook je kaak en mond (binnenkant van je wang en tandvlees). Vooral je tanden zijn erg kwetsbaar. Zelfs een zeer kleine impact kan je tanden gemakkelijk losmaken. Een standaard gebitsbeschermer bedekt zowel je boventanden als je tandvlees. Omdat je boventanden je ondertanden van nature overlappen, worden je ondertanden hiermee ook beschermd. 

Mondbescherming beschermt ook je kaak doordat hij helpt om je kaken bij elkaar te houden. Door op je bitje te bijten, maak je je kaak sterker. Ook verminder je de kaakbeweging bij contact doordat je gebit minder speelruimte heeft. Als dit niet het geval is wanneer je een stoot ontvangt, kunnen je onder- en boventanden op elkaar klappen en zal je kaak erg broos zijn. Zelfs als je licht aan het sparren bent of tegen stootkussens aanslaat, is het een goede gewoonte om te bijten bij het uitvoeren van combinaties in aanval of verdediging om je kaken te beschermen. Om hierbij je tanden geen schade aan te doen, is een bitje dus van belang.

Naast je kaken, beschermt een bitje ook je mond zelf. Doordat je kaken meer bij elkaar gehouden worden, loop je ook veel minder risico dat je hard op je wang bijt. Met een bitje voorkom je dus scheurwonden in je mond. Je tanden kunnen de binnenkant van je wangen en lippen daarnaast gemakkelijk snijden als je bent geraakt, dus de gebitsbeschermer fungeert als een kussen tussen beide. Een laatste voordeel van een bitje is dat het ook je tandvlees beschermt tegen directe stoten of teveel en onverwachte druk van je tanden. Zonder de bescherming kan je tandvlees gaan irriteren en worden de wortels overgevoelig voor zoetigheid, warmte en vooral kou. 

Unselected

Welke soorten mondbescherming zijn er?

De meest effectieve mondbescherming wordt gevormd naar de vorm van het gebit van de gebruiker. Dit kan door het bitje op maat te laten maken, maar ook door middel van de “koken en bijten” methode. Hierbij heb je dan de keuze tussen een enkele gebitsbeschermer (de meest verkochte) of een dubbele gebitsbeschermer. Een dubbele gebitsbeschermer beschermt zowel de boven- als de ondertanden. 

De meest gebruikte optie is het bitje dat wordt gevormd door middel van “koken en bijten”. Dit type mondbescherming is standaard van formaat, maar kun je dus zelf vormen naar je eigen gebit. Toch zijn ze erg betaalbaar en effectief. Bij Decathlon verkopen we enkel de enkele gebitsbescherming die je kunt vormen met de “koken en bijten” methode. Deze is erg geschikt voor de beginnende of regelmatige bokser en boksers die op zoek zijn naar standaard bescherming. Bitjes op maat of de dubbele gebitsbeschermer zijn voornamelijk geschikt voor mensen die professioneler een vechtsport beoefenen met volledig contact, mensen die extra bescherming nodig hebben of mensen die gevoelig tandvlees hebben. Een bitje op maat wordt gevormd op basis van een gebitsafdruk van je eigen gebit. Vervolgens wordt het bitje gemaakt in een tandtechnisch laboratorium, waardoor je een professionele gebitsbeschermer op maat hebt.

Unselected

Instructievideo "koken en bijten" methode

Unselected

Hoe kies ik het juiste bitje?

Op basis van bovenstaande tekst is het beste advies dat je het soort bitje moet kiezen op basis van je ervaring, hoe vaak je bokst en hoe professioneel je je mondbescherming wilt hebben. Of je nu af en toe of regelmatig bokst, past net begint of al langer bezig bent, voor iedere type bokser verkoopt Decathlon een “koken en bijten” bitje. De mondbescherming die we bij Decathlon verkopen heeft als kenmerk het getal 100 of 500. Over het algemeen is het bitje 100 geschikt voor beginners of mensen die af en toe een vechtsport doen, terwijl het bitje 500 meer geschikt is voor de regelmatige vechtsporter. Het verschil tussen deze bitjes is dat het bitje 500 makkelijker is om te vormen en dat het de ademhaling tijdens de inspanning meer bevordert. Daarnaast bestaat het bitje 100 uit 100% EVA. EVA staat voor Ethyleen Vinyl Acetaat en is een kunststof die zacht, flexibel, slijtvast en duurzaam is. Veel sportbitjes worden van EVA gemaakt. Het bitje 500 bestaat naast EVA ook uit de materialen polypropyleen en SEBS. Door deze extra laag kun je hem met precisie over je gebit vormen. Tenslotte is de gebitsbeschermer 500 ook iets lichter dan de gebitsbeschermer 100. Belangrijk om te weten is dat geen enkel bitje dat wij verkopen geschikt is om over een beugel te dragen.

Unselected
Maattabel bitje

Welke maat bitje moet ik nemen?

Bij het kiezen van een maat voor je mondbescherming moet je rekening houden met je lengte. Bij een lengte van 110 tot 140 cm raden we maat S aan, bij 140 tot 170 cm maat M en vanaf een lengte van 170 cm maat L.

Unselected
Bewaren mondbescherming

Hoe gebruik en onderhoud ik mijn bitje?

Ieder gebit is anders en daarom is het belangrijk dat je de vorm van het bitje eenvoudig kunt personaliseren. In dit stuk leggen we uit hoe je het “koken en bijten” bitje van Decathlon het best kunt gebruiken. Allereerst plaats je het bitje enkele seconden in kokend heet water. Dit aantal seconden kan variëren van 30 tot 60 seconden, afhankelijk van het bitje. Houd je dus precies aan de voorgeschreven tijd. Plaats hem vervolgens in je mond en bijt, zo vormt het een schild rond je tanden. Zorg ervoor dat je de gebitsbeschermer tegen je achterste tanden en rond je tandvlees duwt. Een goed aangebrachte gebitsbeschermer moet op zijn plaats blijven terwijl je kaak open is, zodat je natuurlijk kunt blijven ademen. Volg voor ieder soort product de product-specifieke instructies voor het koken en bijten, aangezien de toepassing kan variëren per bitje.

We raden aan om na elk gebruik je bitje te spoelen met heet water, om bacteriën te verwijderen. Droog je bitje vervolgens en bewaar deze in de originele doos. Door goed onderhoud kun je extra lang gebruik maken van je mondbescherming. Daarnaast is het belangrijk dat je minstens één keer per jaar je gebitsbeschermer verwisselt. Verwissel je bitje echter eerder zodra hij tekenen van slijtage vertoont. Dit is om ervoor te zorgen dat je tijdens het uitvoeren van een vechtsport altijd over de beste bescherming beschikt.

Unselected

Al met al is een bitje dus een klein product, maar zeker geen accessoire. Dankzij het dragen van de juiste mondbescherming, bescherm je zowel je tanden, als je kaak en mond. Begin je met een vechtsport of ben je hier al een tijdje mee bezig? Vergeet dan zeker niet om ook een bitje aan te schaffen. Stay safe!

Unselected
Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Hoe kies ik de juiste boksbescherming?

Begonnen met boksen, maar nog niet op de hoogte van de juiste boksbescherming? Lees ons sportadvies waarbij wij jou haarfijn uitleggen welke mogelijkheden je hebt om het maximale uit je trainingen te halen!

CARDIO BOXING TEASER

Met deze tips verbeter jij snel jouw bokstechnieken!

Als je op zoek bent naar een full-body workout met talloze voordelen voor zowel het lichaam als het brein, dan is boksen echt iets voor jou!