Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Hoe kies je de juiste boksbescherming?

Begonnen met boksen, maar nog niet op de hoogte van de juiste boksbescherming? Lees ons sportadvies waarbij wij jou haarfijn uitleggen welke mogelijkheden je hebt om het maximale uit je trainingen te halen!

Wil jij aan je conditie en/of kracht werken door middel van (kick)boksen, maar weet je niet welke producten je nodig hebt om dit zo veilig mogelijk te doen? Wij helpen je hier graag bij. Wat is nou een toque en waarom is het dragen van een bokshelm zo belangrijk? Zit je eraan te denken om te trainen op een bokszak, boksbal of toch liever sparren tegen een sparringpartner? Wij maken de keuze voor jou een stuk makkelijker waardoor je weet hoe je de juiste boksbescherming kunt kiezen!

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Waarom is boksbescherming belangrijk?

(Kick)boksen is een intensieve vechtsport, waarbij je bijna heel je lichaam gebruikt en waar forse stoten en trappen uitgedeeld worden. Als je geen bescherming draagt, betekent dat je lichaam deze deze stoten en/of trappen op moeten vangen. Denk bijvoorbeeld aan een klap op je hoofd. Het kick(boksen) zonder bescherming kan uiteindelijk tot ernstige schade leiden. Door de juiste bescherming te dragen, bescherm je jouw lichaam en dat van je tegenstander/sparringpartner extra goed. 

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Verschil in bescherming per discipline en manier van trainen

Welke bescherming je nodig hebt bij boksen, hangt af van het soort boksdiscipline dat je beoefent. Hieronder bespreken we de verschillen tussen een bokstraining op een bokszak of met een sparringspartner. Maar ook het verschil tussen boksen en kickboksen bij wedstrijden, de twee voornaamste boksdisciplines. Per manier van trainen of discipline vertellen we je het soort bescherming dat erbij hoort.

Trainen

Verschil tussen boksen op een bokszak en sparren

Bij een bokszaktraining worden de technieken uit de bokssport toegepast op de bokszak en dus niet op een sparringpartner. Vooral voor beginners raden we dit aan. Maar ook als je liever geen fysiek contact hebt met anderen, dan kan je kiezen voor een bokszaktraining. Omdat je niet tegen een partner bokst, heb je in principe alleen bokshandschoenen en binnenhandschoenen of bandages nodig. Ga je een kickbokstraining volgen, dan raden we je ook scheenbeschermers aan. Zeker in het begin, wanneer je de juiste techniek nog niet helemaal onder controle hebt en trappen al snel pijnlijk aan kan voelen.

Een bokszaktraining kan je in een (boks)sportschool uitoefenen, maar ook thuis kan je een bokszak ophangen of plaatsen. Je kunt bij ons terecht voor bokszakken of verstelbare boksballen. Zodra je de technieken onder de knie hebt en je hierin genoeg vertrouwen hebt gekregen, kun je verder gaan trainen met een sparringpartner.

Als je een sparringpartner hebt gevonden, kun je samen trainen en verder werken aan je techniek. Dit kun je al makkelijk doen door op elkaars bokshandschoenen te slaan. Zet hier wel altijd minder kracht dan op de bokszak. Maar we raden je hierbij ook sterk aan om stootkussens te gebruiken. Deze kan je sparringpartner vasthouden in verschillende posities, waardoor je op een hele leuke manier verschillende combinaties kunt uitvoeren. De voordelen van het trainen met stootkussens en hoe je dit doet, lees je in dit sportadvies. Qua bescherming raden we bij deze trainingsvorm aan om ook een bitje aan te schaffen. Dit omdat het kan zijn dat je trainingspartner (degene die slaat) misslaat en jou dus onbedoeld raakt. Ook kun je om deze reden overwegen om een bokshelm aan te schaffen. Maar als je in het begin alleen maar werkt aan je combinaties en ook niet aan wedstrijden meedoet, is dit nog niet nodig.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Wedstrijden

Verschil tussen boksen en kickboksen

Bij een vechtsport zoals boksen ben je bezig met je dekking, de stoten die je geeft en de houding van je lichaam. In tegenstelling tot kickboksen mag je niet je voeten en scheenbenen gebruiken. De focus ligt bij boksen op het bovenlichaam: hoofd, schouders, buik en armen. Boksers noemen dit ook wel “boven de gordel”. De juiste boksbescherming hierbij zijn bokshandschoenen, een helm en een bitje.

Kickboksen is te vergelijken met boksen, maar het grootste verschil zit in de techniek. De naam zegt het al: “kick” is het Engelse woord voor schoppen/trappen. Bij kickboksen mag je niet alleen gebruik maken van je handen, maar ook van je scheenbenen en voeten. Hierdoor is je hele lichaam een risicogebied, waarbij je dus over het hele lichaam stoten of trappen moet kunnen opvangen. Daarom is het verstandig om hiervoor de juiste (kick)boksbescherming te dragen. Bij kickboksen gebruik je ook bokshandschoenen, een helm en een bitje van boksen. Maar daarnaast gebruik je bij kickboksen ook nog een toque, kniebeschermers, scheenbeschermers en enkel- en voetbeschermers.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!
Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Welke bescherming kies ik?

Nu weet je welke boksbescherming je nodig hebt voor boksen en kickboksen. Maar waarom zijn de verschillende soorten bescherming zo belangrijk en tussen wat voor soort producten kan je kiezen? Je leest het hieronder.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Bokshandschoenen en bandages

Bokshandschoenen zijn gemaakt van kunststof of (nep)leer en hebben een dikke ronde vorm, doordat ze gevuld zijn met zacht materiaal. Door de schuimstof in deze handschoenen, is de impact van de stoten minder groot. Voor je eigen handen, gewrichten en polsen, maar ook voor het lichaam van je sparringpartner. Bokshandschoenen hebben ook altijd een vaste duim, om zo een blessure aan de duim te voorkomen.

Tip voor extra bescherming aan de handen!
Het is altijd verstandig om onder je bokshandschoenen, binnenhandschoenen of een bandage te dragen. Het doel hiervan is het extra verstevigen van je polsen en de belangrijkste botjes in je handen. Meer details over waarom boksbandages aan te raden zijn, vind je in ons sportadvies “waarom boksbandages aan te raden zijn.”

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Bokshelmen

Bokshelmen gebruik je om je hoofd te beschermen bij het (kick)boksen. Voor amateurboksers is het zelfs verplicht om een bokshelm te dragen, omdat dit bescherming geeft tegen stoten tegen het hoofd. Bokshelmen geven een schokdempend effect, waardoor de impact van de stoten worden verkleind. De bescherming is dan ook bedoeld voor de impact zones: voorhoofd, jukbeenderen, oren en kin. De bokshelm hoort nauw aan te sluiten op je gezicht om te voorkomen dat de helm verschuift tijdens het gevecht. Ook is het belangrijk dat de helm je zicht niet belemmert.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Bitje

Een bitje voor boksen, ofwel een gebitsbeschermer, is een kunststof beschermhoes voor je gebit en je kaken. Deze wordt tijdens het (kick)boksen over de tanden van de bovenkaak geplaatst. Een bitje beschermt je tanden, kaken en mond. Een bitje is bij wedstrijden en veel trainingen verplicht. Lees in ons sportadvies meer over bitjes, ook hoe je ze in moet doen.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Elleboogbeschermers

Vooral thaiboksers gebruiken elleboogbeschermers. Een elleboogbeschermer is een band die je om je elleboog kan plaatsen, waarbij in het midden een dikke laag schuim zit. De dikke schuimlaag is bedoeld om schokken op te vangen, tijdens bijvoorbeeld elleboogstoten van of tegen je tegenstander. Tijdens wedstrijden krijgen jij en je tegenstander een blauwe of rode hoek toegewezen. Het moet dan makkelijk zichtbaar zijn voor de scheidsrechter wie bij welke hoek hoort. Daarom hebben wij speciaal elleboogbeschermers met een rode en blauwe kant, zodat je altijd de geschikte kleur elleboogbeschermers bij je hebt, ongeacht de kleur van je hoek.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Toque

Een toque, ofwel een kruisbeschermer, is een schild van hard materiaal dat je in je broek draagt. Het is verboden om stoten/trappen uit te delen bij de edele delen, maar soms gebeurt dit per ongeluk. Een toque beschermt, zowel bij vrouwen als bij mannen, je kruis tegen deze stoten en/of trappen.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Kniebeschermers

Kniebeschermers zijn altijd handig om te dragen tijdens het (kick)boksen, omdat er weleens een trap of stoot op je knieën terecht kan komen. Met name voor thai- en kickboksers is dit van belang. In de kniebeschermers zit een dikke schuimlaag die bedoeld is om schokken op te vangen in plaats van door te stralen naar je knie. Waar die schuimlaag in je beschermers zit, is per soort verschillend. Je hebt bijvoorbeeld kniebeschermers waarbij de schuimlaag alleen aan de voorkant zit. De kniebeschermers die wij verkopen heeft in het midden en in de zijkanten een dikke laag schuim, zodat een breder gebied van je knie beschermd is.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Scheenbeschermers

Een scheenbeschermer is gemaakt om je scheenbenen en wreef te beschermen. De scheenbeschermers zitten om je onderbeen en moeten goed vastzitten en passen. Als de beschermers draaien of verschuiven, kun je namelijk alsnog een blessure oplopen. Scheenbeschermers zijn van groot belang voor kickboksers, omdat er bij deze vorm van boksen gebruik mag worden gemaakt van je benen, voeten en scheenbenen. Die wil je dan natuurlijk wel goed beschermen!

Scheenbeschermer met voetbescherming
Naast normale scheenbeschermers voor het hele scheenbeen, zijn er ook scheenbeschermers inclusief voetbeschermer. Bij deze scheen-voetbeschermers zie je dat er aan de onderkant van de scheenbeschermer een flapje naar schuin naar voren steekt. Dit flapje valt over de bovenkant van je voeten, waardoor je voeten ook extra worden beschermd. Steken je tenen onder de bescherming voor het voetgedeelte uit? Dat mag! Hierdoor behoud je je bewegingsvrijheid, je hoeft dus niet te kijken voor een maat groter.

Hoe kies ik de juiste boksbescherming? Lees nu ons sportadvies!

Enkel- en voetbeschermers

Een enkelbeschermer, ook wel een enkelkous genoemd, wordt vooral gebruikt bij kickboksen, Muay Thai en grappling. Met een enkelbeschermer.zorg je ervoor dat je enkels extra bescherming krijgen. Het vermindert daarnaast ook de kans op enkel- of voetblessures. Dankzij de elastische stof in de enkelbeschermer past deze zich perfect aan je enkel aan. En dankzij de open hiel en tenen houd je daarnaast optimale vrijheid en grip bij draaibewegingen.

Bij het kiezen van de juiste boksbescherming is het dus belangrijk om goed te kijken welke soort boksbescherming geschikt is voor welke vechtsport en welke discipline jij binnen de desbetreffende vechtsport wilt beoefenen. Door de juiste en passende bescherming aan te schaffen voorkom je blessures en kan je dus maximaal inzet leveren tijdens je trainingen!

Lees ook onze andere sportadviezen

Waarom boksbandages aan te raden zijn

Waarom boksbandages aan te raden zijn

Boksbandages: een must voor elke bokser. Hier lees je alles over het hoe en het waarom!

Stootkussens

Waarom en hoe train je met stootkussens?

Stootkussens, ook wel bokspads genoemd, zijn het ideale hulpmiddel om te boksen of kickboksen, zonder daarbij daadwerkelijk te vechten. In dit sportadvies lees je waarom het trainen met stootkussens zo goed is en op welke manier je dit doet.

Alt/Gebitsbescherming vechtsporten

Waarom en hoe draag je mondbescherming bij vechtsporten?

Mondbescherming wordt in verschillende sporten gebruikt. De voornaamste reden hiervoor is het beschermen van de tanden en het tandvlees. Hieronder vind je alle benodigde informatie over het kiezen en gebruiken van mondbescherming.