WAAROM BOKSBANDAGES AAN TE RADEN ZIJN 

Boksbandages zijn essentieel om tijdens het boksen je handen en polsen te beschermen. Waarom dit nodig is en hoe je boksbandages gebruikt, lees je in dit sportadvies.

Bandages kiezen

Als je nog nooit boksbandages hebt gebruikt, weet je misschien nog niet dat ze je hand- en polsgewrichten beschermen door ze op hun plaats te houden tijdens het stoten. Je handen en polsen krijgen veel te verduren tijdens het boksen, en het is belangrijk dat je ze goed beschermd. Ze bevatten immers veel kleine botjes en pezen. Boksbandages houden alles op hun plaats bij het stoten. Ze beschermen bij herhaalde slagen ook de huid in de impactzones. Boksen is een volledige work-out die je hart stevig aan het werk zet. Je zult daardoor merken dat je snel transpireert. Boksbandages absorberen deze transpiratie en houden zo je bokshandschoenen langer in goede staat.

ALLES WAT JE MOET WETEN OM DE BANDAGES OP EEN GOEDE MANIER AAN TE BRENGEN

Het belangrijkste wat je moet onthouden bij het aanbrengen van je boksbandages, is dat je ze precies strak genoeg moet aanbrengen om je gewrichten op hun plaats te houden. Als de bandages niet strak genoeg zitten, blijven ze niet goed zitten. Als ze te strak zitten, voelt het oncomfortabel en kunnen ze je bloedsomloop afsnijden. Het is volstrekt normaal dat ze de eerste keer niet goed zitten. Geloof me maar. Maar blijf proberen! Je zult uiteindelijk leren hoe strak ze voor jou moeten zitten. Bekijk, om de twee verschillende technieken te begrijpen, beide video's in dit artikel. Bekijk ze zo vaak als nodig, tot je de techniek onder de knie hebt en doorhebt hoe strak je de bandages moet aanbrengen.

Een paar basistips: Het aantal keer dat je volgens het filmpje de bandages om je hand moet wikkelen is maar een aanbeveling; het juiste aantal hangt af van de grootte van je hand. Houd de bandages zo glad mogelijk (zonder ze te vouwen). Dat voelt niet alleen comfortabeler, maar zo blijven ze ook beter zitten. Houd je vingers licht gespreid als je de bandages omwikkelt, zodat je je handen nog tot een vuist kunt ballen als je klaar bent. Het eerste filmpje toont een "standaard" zwachteltechniek, en is ideaal voor onze 2,5 meter polyester bandages, die flexibeler zijn dan katoenen bandages. Deze zijn bedoeld voor laag intensief gebruik, zoals touch sparring. Het belangrijkste wat je moet onthouden bij deze techniek is dat je de bandage rond de juiste zones wikkelt, dus rond de polsen, knokkels en duimen.  

De tweede video toont een "kruis" zwachteltechniek, die ideaal is voor onze 4 meter katoenen bandages, die wat dikker en stijver zijn dan de polyester bandages. Dit model biedt meer ondersteuning, doordat het de gewrichten stevig op hun plaats houdt bij intensere stoten. Omdat je de bandage tussen elke vinger aanbrengt, houdt hij elk gewricht en elke knokkel op zijn plaats.

HOE ONDERHOUD JE DE BANDAGES?

Was je bandages voordat je ze voor het eerst gebruikt. Was ze daarna regelmatig, om ze schoon en zacht te houden. Je kunt ze in de wasmachine wassen op 30°C. Ze mogen niet in de droger. Je hoeft de bandages niet te strijken.

Waarom boksbandages aan te raden zijn

NU BEN JE ER (BIJNA) KLAAR VOOR

Hopelijk begrijp je nu waarom boksbandages zo belangrijk zijn ter bescherming bij het boksen. Als je er beter in wordt, wordt het aanbrengen van de bandages vanzelf een pre-training ritueel dat je zowel lichamelijk als geestelijk op de training voorbereidt. Nu is het tijd om van het boksen te genieten!