Fiets kiezen

Tips om veilig te fietsen in de winter

Als je in de winter gaat fietsen heb je niet alleen de juiste fietskleding nodig. Het is ook belangrijk dat je je rijgedrag aanpast! Het weer kan onvoorspelbaar zijn en daarom is het belangrijk om aan het weer de staat van de weg te bepalen zodat je jezelf niet in gevaar brengt. Goed opletten dus en neem onze tips van harte voor je winterse fietstochten! 

Wil jij op een veilige manier de (fiets) overtocht maken, dan is het belangrijk dat je goed rekening houdt met de winterse elementen. Op deze manier kun je zonder te vallen van A naar B komen. 

Regen, sneeuw en ijzel: let op voor gladde wegen!

Regen, sneeuw en ijzel kunnen echt gevaarlijk zijn wanneer je fietst in de winter. Vooral oversteekplaatsen voor voetgangers, riooldeksels, dode bladeren en kasseien kunnen in heuse ijsplaten veranderen. Let op voor plekken op je dagelijkse route die vaak nat zijn en in de schaduw liggen en rijd er voorzichtig overheen. Het risico op ijzel is extra zo groot wanneer je 's ochtends vroeg of na een aantal vorstdagen op pad gaat.

Goed opletten dus wanneer je erover rijdt en zeker niet remmen op die gladde oppervlakken. Moet je een bocht nemen op zo'n lastig stuk, vertraag dan geleidelijk en ga niet te veel hangen.

Laat wat lucht uit je banden lopen als je op sneeuw gaat fietsen

Door je banden ietsje minder hard te hebben, heb je meer grip omdat het raakvlak met de ondergrond wat groter is. Zo loop je alvast minder risico op een slipper op de sneeuw. Wel opletten: blijf wel boven de minimale druk die aangegeven staat op de band.

Fietsen op de sneeuw: pas je aan

Fietsen op een besneeuwde weg is een heel karwei. Matig vooral je snelheid, want een schuiver is zo gebeurd. Pas ook je rij gewoonte wat aan en kies voor de weg als het fietspad is ondergesneeuwd. Beter fietsen op een gestrooide weg dan op een glad en besneeuwd fietspad.

veilig fietsen in de winter

Schat elk beweging goed in

Sneeuw, ijzel en regen maken de rijbaan glad. Anticipeer dus op elk manoeuvre, om risico's zo veel mogelijk te vermijden. Staat er 50 meter verder een stopbord of springt het licht op rood? Begin dan geleidelijk te remmen, om te vertragen zonder te slippen, en blijf altijd op een veilige afstand van andere voertuigen rondom je.

Noodstops en de juiste remafstand: de juiste reflexen

Leer jezelf de juiste reflexen aan om op sneeuw en ijzel te fietsen. Als een voetganger de straat oversteekt en je merkt hem pas op het laatste nippertje op, dan haal je best één voet van de pedalen om hem neer te zetten, te draaien en te vertragen. Zo vermijd je bovendien een stevige valpartij. Vooral niet remmen en bruusk draaien!

Vergeet niet dat de remafstand aanzienlijk toeneemt op ijzel of sneeuw. Het kan ook dat je remmen minder efficiënt werken door die lastige omstandigheden. Een tip: probeer je remblokjes 'op te warmen' door een aantal keer kort na elkaar te remmen, zo wordt het rubber weer elastisch en rem je vlotter.

Zorg dat je overdag en 's nachts zichtbaar bent

De wintertijd is een donkere tijd, en het zal ongetwijfeld gebeuren dat je in het donker op je fiets springt. Zichtbaar blijven is dan het credo, voor je eigen veiligheid! Zorg ervoor dat je fietsverlichting naar behoren werkt en schaf jezelf wat reflecterende fiets accessoires aan, zoals een fluorescerende armband of een veiligheidshesje. Ook als het overdag slecht weer is, raden we je aan je verlichting en veiligheidsuitrusting te gebruiken.

zichtbaar op de fiets

Smeer regelmatig je fietsslot

Niet iedereen weet dit, maar een slot kan vast komen te zitten bij stevige vrieskou, net zoals een autoslot. Vergeet dus niet om je slot af en toe te smeren. Zo vermijd je gedoe met je slot én een slecht humeur omdat je te laat op je werk of afspraak dreigt aan te komen.

Smeer de onderdelen van je fiets in

Zout tast je fiets heel snel aan. Om problemen te vermijden, is het geen slecht idee om de onderdelen van je fiets regelmatig te smeren en in te vetten. We denken dan vooral aan de remmen, het versnellingsapparaat en het balhoofd. En je ketting krijgt het het zwaarst te verduren, daar draag je dus best extra zorg voor.

Ben je geen handige Harry, geen nood, in het werkplaats van je Decathlon-winkel helpen ze je maar wat graag verder.

Controleer de goede werking van je remmen en versnellingen

Check heel snel even je remmen en je versnellingen, om geen onaangename verrassingen te krijgen onderweg. Als je fiets altijd buiten staat, kunnen onderdelen vastvriezen. Ze een paar keer na elkaar bedienen kan dan volstaan om alles weer los te krijgen, en lukt dat niet, dat biedt wat warm water altijd de oplossing!

Zet je fiets binnen neer

Beschadigde remmen door de vrieskou, vastgevroren remmen of versnellingen. Om dat soort narigheid te voorkomen kun je je fiets het best binnen neerzetten, in de garage of in de hal. Laat je hem toch buiten staan, hang er dan een zeil of beschermhoes over. Zo is je fiets beschermd tegen sneeuw en vorst!

Lees ook onze andere adviezen voor fietsen

Fietsverlichting

De sterkte van je fietsverlichting

Fietsverlichting is de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Nieuwe led- en batterijtechnologieën hebben geleid tot een heel assortiment aan fietslampjes die feller en krachtiger zijn dan ooit. Hoe kies je fietsverlichting op maat van je behoeften?

Hoe vervang ik een fietsketting?

Hoe vervang ik een fietsketting?

Op tijd de fietsketting vervangen is belangrijk maar hoe doe je dat? In dit stappenplan nemen wij je mee hoe je zelf de ketting kan vervangen!

Hoe vervang ik een buitenband?

Hoe vervang ik een buitenband?

In dit artikel vertellen we je wanneer je je buitenband moet vervangen, wat je ervoor nodig hebt, en hoe je de buitenband vervangt.

Binnenband vervangen? Zo doe je het!

Binnenband vervangen? Zo doe je het!

In dit artikel leggen wij je uit wat je nodig hebt om de binnenband van je fiets te vervangen en hoe je dit zelf doet.