KINDEREN KUNNEN OOK GEWOON SNORKELEN, MAAR HOE?

Lees hoe je veilig snorkelt et kinderen

Kinderen oefenen snorkelen

Het is prachtig weer, de zon schijnt. Tijd om lekker naar buiten te gaan. Wanneer het heet is, is het fijn om wat verkoeling te zoeken. Zandkastelen bouwen, schelpen zoeken en frisbeeën zijn allemaal leuke dingen om te doen bij het water. In het water kan je bijvoorbeeld bodyboarden, zwemmen en overgooien met een bal maar heb je ook al eens gedacht aan snorkelen?

Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen kennismaken met de wondere wereld onder water. Wij vertellen je hieronder hoe dat kan.

WAT HEBBEN KINDEREN NODIG OM GOED EN VEILIG TE KUNNEN SNORKELEN?

Als je de mooie onderwater wereld van dichtbij wil bekijken met je kinderen heb je een aantal belangrijke dingen nodig. 

1. Zwemvliezen

2. Duikbril of duikmasker

3. Snorkel

4. Beschermende kleding

5. Zonnebrand

Omdat snorkelen niet heel intensief is, is er een risico tot afkoeling. Ook wanneer het mooi weer is en het water warm aanvoelt. Daarom moet je je kinderen een goede thermische bescherming bieden in de vorm van een snorkelpak, een shorty of een neofun-snorkeltop. Een snorkelpak beschermt de tere huid van je kinderen ook tegen de zon, die nog heviger kan zijn door het weerkaatsingseffect, en tegen eventuele schaafwonden die ze kunnen oplopen op de rotsen. Als je geen snorkelpakken hebt en gaat snorkelen in water met een temperatuur van 28 °C, zijn uv-beschermende T-shirts onmisbaar. Vergeet ook niet om iedereen in te smeren met een waterproof zonnecrème. 

Kinderen oefenen snorkelen

BEGIN SIMPEL EN BOUW HET LANGZAAM OP

De eerste keer hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Laat de kinderen bijvoorbeeld eerst wennen aan het masker ergens boven water. Oefen met alleen door de mond ademen. Het is erg belangrijk dat je kinderen een snorkel in hun maat hebben. Als je hen laat ademen via een snorkel voor volwassenen, zullen het mondstuk, de diameter en de lengte veel te groot uitvallen. Dit is niet zonder gevaar... Ademen via een te grote snorkel zorgt ervoor dat je kleine snorkelaar al snel in ademnood raakt. De maat van de snorkel moet immers in verhouding staan tot de longinhoud van de snorkelaar. Slaagt je kleine snorkelaar er niet goed in om zijn snorkel te hanteren? Vanaf 6 jaar kan hij starten met een Easybreath®-snorkelmasker.

Zoek vervolgens een rustig plekje in het ondiepe water. Ook daar is genoeg te zien en kunnen ze wennen aan horizontaal in het water liggen en met hun hoofd onder water zijn. zorg dat je kind mooi in evenwicht is bij het drijven. De allerjongsten voelen zich veilig met een buikgordel, de iets oudere steunen graag op een snorkelboei of een plank. Makkelijker om dan weer even snel te gaan staan. Op dit punt zijn de zwemvliezen ook nog helemaal niet nodig. 

Een stapje verder is weer iets dieper, en met de zwemvliezen. En vergeet niet; achteruitlopen wanneer je ze aan hebt. En een beetje natmaken voor je ze aantrekt voor de soepelheid. Blijf ten alle tijden in de buurt voor de veiligheid, maar laat ze vooral ook zelf lekker ontdekken.

Kind snorkelen oefenen