Hoe kun je veilig snorkelen?

Hoe snorkel je veilig?

Snorkelen is een van de meest bijzondere activiteiten die je het hele jaar door in het buitenland kunt doen. Hoe houd je jezelf veilig in en buiten het water? Lees hier onze veiligheidstips voor snorkelen en voorkom ongelukken.

Veiligheidsregels bij snorkelen

Snorkelen is een leuke sport die in een prachtige omgeving beoefend wordt. Omdat de zee niet onze natuurlijk leefomgeving is, vereist snorkelen de volgende veiligheidsregels:

Ga niet snorkelen bij aanhoudende ademhalings- of hart- en vaatproblemen, waaronder, maar niet beperkt tot, luchtweginfecties, astma, hoge/verhoogde bloeddruk (hypertensie), een hartaandoening of angina pectoris enzvoorts. Als je hierover twijfels of vragen hebt, raadpleeg je arts.
Door een snorkel ademen vraagt meer van je lichaam dan simpelweg zwemmen. Ben je moe, heb je het gevoel dat je geen lucht krijgt of word je duizelig, zet het masker dan af en ga het water uit.
Ga niet alleen snorkelen. Trek er altijd op uit met een buddy.
Ben je er altijd van bewust hoe ver je al hebt gezwommen en houd rekening met de stroming; de terugweg naar de kust kan bijzonder vermoeiend zijn.
Oefen met het om- en afdoen van het masker voor je ermee gaat snorkelen, dat kan eventuele verwondingen en de dood voorkomen.
Controleer voor je het water in gaat, hoe de zee zich gedraagt en hoe de omstandigheden zijn. Bescherm jezelf tegen de kou en de zon, afhankelijk van de omstandigheden.
En raak natuurlijk nooit de zeefauna of -flora aan!

Laat voordat je het water in gaat een vriend en/of familielid weten waar je gaat snorkelen en vergeet niet om ze te laten weten wanneer je avontuur voorbij is.

Snorkeltips

Snorkeltechniek
Er is geen specifieke snorkeltechniek. Hoe je snorkelt hangt af van je niveau en van wat je wilt bereiken. Als je de onderwaterfauna en -flora vanaf het oppervlak met je Easybreath wilt observeren, kan je gewoon op het water drijven en een paar meters zwemmen. Maar als je meer wilt en wat wil snorkelen met je masker en snorkel of zelfs volledig onder water wil gaan, dan kan dat. Dat is het voordeel van snorkelen!

Beperk risico's door regelmatig onderhoud
Denk eraan om na elke sessie je volledige uitrusting (masker, vinnen en snorkel) te onderhouden, om volledig veilig en met een gerust hart op je volgende trip te kunnen vertrekken.
Dat gaat heel eenvoudig: spoel je uitrusting eerst uit en laat het dan een paar minuten weken om al het zout te verwijderen. Laat je materiaal dan uit de zon drogen. Gebruik je een snorkel of masker met ventiel of een boei, controleer dan altijd of er stof of zand in het ventiel is gekomen. Dat kan een invloed hebben op de waterdichtheid.

Hoe krijg je het niet koud tijdens het snorkelen?
Je lichaam koelt sneller af in water. Ga op koude dagen minder lang snorkelen en draag bijvoorbeeld een neopreen top of wetsuit om je tegen de kou te beschermen. Die moet perfect passen bij je lichaamsbouw, maar ook bij de watertemperatuur.
Ben je aan het trillen? Krijg je blauwe lippen? Dat zijn duidelijke tekenen dat je het water uit moet gaan, zeker bij kinderen die minder gevoelig zijn aan de kou!

Voorkom hydrocutie
Ga altijd geleidelijk het water in, zeker als je lang in de zon bent geweest. Je nek en de rest van je lichaam wat nat maken met je handen blijft de beste oplossing.

Anticipeer op krampen en hypoglykemie
Er zijn heel wat factoren die bijdragen aan het ontstaan van spierkrampen: lage temperaturen, te weinig slaap, alcohol, inspanning, slechte conditie, stress, uitdroging, honger of zelfs de verkeerde uitrusting ... Beweeg om mogelijke krampen te voorkomen altijd langzaam, draag vinnen die goed passen en gebruik een goede techniek.
Net als bij elke sport heb je voldoende energie nodig voor snorkelen, afhankelijk van de inspanning die je levert. Hypoglycemie is vaak merkbaar door vermoeidheid of krampen.

Extra drijfvermogen
Voor kinderen of volwassenen die niet zo op hun gemak zijn in het water, is een drijfhulp altijd welkom. Onthoud ook dat je altijd moet opwarmen voor je vertrekt en bij terugkomst moet stretchen. Het wordt doorgaans aangeraden om tijdens het snorkelen dicht bij de kust te blijven om eventuele extra problemen te voorkomen.
Net als bij elke sport heb je voldoende energie nodig voor snorkelen, afhankelijk van de inspanning die je levert. Hypoglycemie is vaak merkbaar door vermoeidheid of krampen.

De mogelijke risico's met je snorkeluitrusting
De uitrusting voor snorkelen is vrij basic, maar brengt wel wat gevaren met zich mee als je het materiaal verkeerd gebruikt. Lees daarom altijd de voorschriften van je uitrusting voor je het materiaal voor het eerst gebruikt.

Veel plezier!

Wat heb je nodig om te snorkelen?

Voor snorkelen heb je een oogbescherming nodig en een manier waardoor je onder water kunt ademen. Dit kan met een snorkel of met onze Easybreath. Je kunt probleemloos snorkelen zonder vinnen, al zorgen ze wel voor extra comfort en veiligheid. Ze zijn een zwemhulpmiddel, maar als je op je gemak bent in het water en geen grote afstanden wilt gaan afleggen, kan je ook zonder. Waterschoenen kunnen erg handig zijn om je voeten tegen bijvoorbeeld rotsen te beschermen als je het water in gaat. Pas op dat je de fauna en flora van deze kwetsbare ecosystemen niet verplettert!

Hoe kun je veilig snorkelen?

De traditionele duikbril en snorkel (snorkelset)

Traditioneel gebruiken recreatieve snorkelaars een bril en snorkel. Let op: duik met een duikbril nooit met het hoofd eerst het water in! Hoewel het glas heel stevig is, is er altijd een risico op verwonding als het in stukken breekt.

Stel de bril niet te strak af om te voorkomen dat er water binnendringt, dat kan juist het tegengestelde effect hebben en oncomfortabel zitten.

Tijdens het snorkelen loopt er water in je snorkel. Blaas als je weer aan het oppervlak bent rustig in de snorkel om het water eruit te krijgen. Plaats je snorkel tot slot loodrecht op je gezicht om te voorkomen dat er water in loopt bij kleine golven.

Hoe kun je veilig snorkelen?

Het Easybreath snorkelmasker

Je komt met snorkelen heel wat hindernissen tegen: door een snorkel ademen is niet natuurlijk en het mondstuk voelt vaak oncomfortabel of onhygiënisch. Het zichtveld van een snorkelbril is beperkt en kan soms beslaan, waardoor je niet volop kan genieten van de wonderen van de onderwaterwereld.

Als antwoord op die problemen ontwikkelden de productontwikkelaars van Decathlon-Subea in 2014 het eerste full-face snorkelmasker ter wereld, waarmee je onder water even gemakkelijk kunt zien en ademhalen als erboven.

Het Easybreath snorkelmasker van SUBEA is geschikt voor de hele familie (voor kinderen vanaf 6 jaar).

Hoe kun je veilig snorkelen?

De ontwikkeling van het Easybreath snorkelmasker

- Prototype #1 van het Easybreath-masker is een niet-functioneel model dat het concept van een integraal snorkelmasker illustreert.

- Na de eerste tests van prototype #2, nam het ontwikkelingsteam nota van de onregelmatigheden door het gebogen scherm, wat visuele irritaties met zich meebracht en misselijkheid veroorzaakte.

- Prototype #3 had een beter zichtveld. We vervingen het gebogen glas door vlak glas, wat de onregelmatigheden ophief. Maar deze versie loste het probleem van het beslaan van het glas niet op.

- Voor prototype #4 besteedden de teams bijzondere aandacht aan de luchtcirculatie om het probleem van het beslaan op te lossen.
Er waren heel wat aanpassingen nodig om een oplossing te vinden die geen invloed had op het ademhalingscomfort of het zicht.
Dit 100% functionele prototype was nog niet onder handen genomen door ons designteam.

- Het laatste prototype, #5, is volledig functioneel en integreert delen van het uiteindelijke design. Het voor de Easybreath zo karakteristieke design van het glas en bepaalde esthetische aspecten zijn met deze versie uitgewerkt en gevalideerd. Het heeft dezelfde eigenschappen als #6 en de nog verder ontwikkelde versie #7, die je nu in onze winkels vindt.

Talrijke tests om een unieke en veilige waterbeleving te ontwikkelen

De Easybreath is een masker waarmee je aan het wateroppervlak kan zien en ademen. Er zijn momenteel geen specifieke normen voor gezichtsmaskers voor snorkelen. Om een veilige ervaring te waarborgen, vertrouwen we op veeleisende tests door onze partnerlaboratoria (INPP, IRBA, CRITT, Sport controle, DAN).

Voor een gevalideerde oogbescherming volgen we EN 16805, de norm voor duikbrillen, en de PBM-verordening (persoonlijk beschermingsmiddel) 2016/425. Om het risico op immersie-longoedeem, dat inherent is aan elke watersport, te beperken, volgen we voor een gevalideerde ademhalingsinspanning de snorkelnorm EN 1972 § 3.4.

En tot slot, om zeker te zijn dat de extra hoeveelheid ingeademde CO2 door het gebruik van het masker geen cardiorespiratoire complicaties veroorzaakt, voeren we onder medisch toezicht fysiologische metingen uit op testers in stressomstandigheden die representatief zijn voor snorkelen. Na die tests verklaren de medische adviseurs dat het gebruik van Easybreath veilig is voor iedereen die niet lijdt aan hart- en vaatziekten (longontsteking, angina, astma, hoge bloeddruk, hartkwalen, enzovoorts).

Zie voor meer informatie de handleiding van de Easybreath.

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

snorkelen Easybreath Subea Decathlon

Hoe kies je je snorkeluitrusting?

Wil je het snorkelen ontdekken en je verdiepen in de onderwaterwereld? Dan is het heel belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je vertrekt op je ontdekkingstocht!

Kinderen oefenen snorkelen

Snorkelen met kinderen: hoe doe je dat?

Genieten van een dagje of een vakantie aan zee met kinderen is vaak synoniem met een zwempartij, een zandkasteel en het verzamelen van schelpen... Vind je het moeilijk om hier wat variatie in aan te brengen? Heb je al eens gedacht aan snorkelen? Een snorkel, een duikbril, zwemvliezen en wat voorzorgsmaatregelen... Meer heb je niet nodig voor deze sportieve en educatieve activiteit samen met je gezin.Lees hier hoe je je leerling-duikers leert hun zwemvliezen te gebruiken…

surf

Hoe kies ik dames surf- en badkleding?

Surfen, bodyboarden, suppen, snorkelen. Deze zomer sport je in een bikini of badpak die perfect blijft zitten. Maar welke badkleding moet ik kiezen?