Snorkeltechniek
Er is geen specifieke snorkeltechniek. Hoe je snorkelt hangt af van je niveau en van wat je wilt bereiken. Als je de onderwaterfauna en -flora vanaf het oppervlak met je Easybreath wilt observeren, kan je gewoon op het water drijven en een paar meters zwemmen. Maar als je meer wilt en wat wil snorkelen met je masker en snorkel of zelfs volledig onder water wil gaan, dan kan dat. Dat is het voordeel van snorkelen!
Beperk risico's door regelmatig onderhoud
Denk eraan om na elke sessie je volledige uitrusting (masker, vinnen en snorkel) te onderhouden, om volledig veilig en met een gerust hart op je volgende trip te kunnen vertrekken.
Dat gaat heel eenvoudig: spoel je uitrusting eerst uit en laat het dan een paar minuten weken om al het zout te verwijderen. Laat je materiaal dan uit de zon drogen. Gebruik je een snorkel of masker met ventiel of een boei, controleer dan altijd of er stof of zand in het ventiel is gekomen. Dat kan een invloed hebben op de waterdichtheid.
Hoe krijg je het niet koud tijdens het snorkelen?
Je lichaam koelt sneller af in water. Ga op koude dagen minder lang snorkelen en draag bijvoorbeeld een neopreen top of wetsuit om je tegen de kou te beschermen. Die moet perfect passen bij je lichaamsbouw, maar ook bij de watertemperatuur.
Ben je aan het trillen? Krijg je blauwe lippen? Dat zijn duidelijke tekenen dat je het water uit moet gaan, zeker bij kinderen die minder gevoelig zijn aan de kou!
Voorkom hydrocutie
Ga altijd geleidelijk het water in, zeker als je lang in de zon bent geweest. Je nek en de rest van je lichaam wat nat maken met je handen blijft de beste oplossing.
Anticipeer op krampen en hypoglykemie
Er zijn heel wat factoren die bijdragen aan het ontstaan van spierkrampen: lage temperaturen, te weinig slaap, alcohol, inspanning, slechte conditie, stress, uitdroging, honger of zelfs de verkeerde uitrusting ... Beweeg om mogelijke krampen te voorkomen altijd langzaam, draag vinnen die goed passen en gebruik een goede techniek.
Net als bij elke sport heb je voldoende energie nodig voor snorkelen, afhankelijk van de inspanning die je levert. Hypoglycemie is vaak merkbaar door vermoeidheid of krampen.
Extra drijfvermogen
Voor kinderen of volwassenen die niet zo op hun gemak zijn in het water, is een drijfhulp altijd welkom. Onthoud ook dat je altijd moet opwarmen voor je vertrekt en bij terugkomst moet stretchen. Het wordt doorgaans aangeraden om tijdens het snorkelen dicht bij de kust te blijven om eventuele extra problemen te voorkomen.
Net als bij elke sport heb je voldoende energie nodig voor snorkelen, afhankelijk van de inspanning die je levert. Hypoglycemie is vaak merkbaar door vermoeidheid of krampen.
De mogelijke risico's met je snorkeluitrusting
De uitrusting voor snorkelen is vrij basic, maar brengt wel wat gevaren met zich mee als je het materiaal verkeerd gebruikt. Lees daarom altijd de voorschriften van je uitrusting voor je het materiaal voor het eerst gebruikt.
Veel plezier!