De eigenschappen van een 27,5 inch mtb

Meer dan de zoveelste maat is het vooral een fiets die werd herzien voor meer comfort en om beter te presteren. De maat van een MTB verwijst eigenlijk naar de diameter van de wielen. In eerste instantie was vooral de 26" populair, maar de komst van de 29" heeft de kaarten toch wat dooreengeschud. Maar door het gewichtsverschil en de beperktere wendbaarheid op technische stukken, wilden constructeurs toch op zoek naar een waardig alternatief, een tussenoplossing die doeltreffendheid, wendbaarheid en lichtheid combineerde. En zo was de MTB van 27.5" geboren.

Deze fiets moet met andere worden in staat zijn om obstakels doeltreffend te overwinnen. Op dat vlak geldt dat hoe groter de banden zijn, hoe beter ze je bijstaan op lastige stukken. De keerzijde van de medaille is wel dat hoe groter je een onderdeel maakt, hoe zwaarder het ook wordt.

De bouw van het frame moest dus wat herzien worden om beter te presteren.

Tenzij je tubeless rijdt, mag je zeker niet vergeten om binnenbanden met de juiste afmetingen te gebruiken. Het zou jammer zijn dat een lekke band je rit met je 27.5" verknald.

De voordelen van een 27,5 inch mountainbike

- Lichter dan een MTB van 29 inch

Die gewichtswinst komt bijzonder van pas op onverhard terrein. Het was trouwens voor veel mountainbikers de reden om geen 29-incher aan te schaffen. De 27.5 inch-mountainbikes uit ons assortiment zijn stuk voor stuk ontworpen om lichter te zijn, zonder dat je aan kwaliteit moet inboeten. Het frame werd verlicht zonder aan de stijfheid te tornen, en de wielen hebben minder spaken, maar presteren verbluffend.

- Lekker vinnig en wendbaar

De kortere top tube van het frame, maar vooral de kortere achtertrein maken de 27.5" wat wendbaarder dan zijn grote broer van 29". En door over te schakelen naar een 27.5" wordt de liggende achtervork nauwelijks langer, waardoor hij nagenoeg even wendbaar is als een 26".

- Budgetvriendelijk

Dankzij uitvoerig onderzoek en ontwikkeling heb je met deze modellen een betaalbare, presterende fiets met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

- Gemakkelijker obstakels overwinnen

Ook hier wilden de ontwerpers een fiets maken waarmee je vlotter obstakels neemt dan met een 26", en die op dat vlak quasi even goed presteert als een MTB van 29".

27.5 inch mountainbike: voor en nadelen

Nadelen van een 27,5 inch mountainbike

- Een minder nerveus frame

Op technische stukken maakt de langere bovenbuis de 27.5" iets minder nerveus dan een 26"-frame.

Om het gemakkelijk te houden: je gebruik bepaalt in principe de maat van je mountainbike. Doorgaans zullen XC-mountainbikers eerder kiezen voor een 29". Downhillers van hun kant verkiezen een 26"-fiets, en endurofietsers opteren vaak voor een 27.5".

27.5 inch mountainbike: voor en nadelen

Herman

Fietsspecialist bij B'TWIN

Je technische vaardigheden, je ervaring, je lichaamsbouw en de beleving die je zoekt, het zijn stuk voor stuk factoren die van belang zijn in de keuze van je nieuwe fiets.

Meer mountainbike tips