Hoe meet je de waterdichtheid van een trekkingjas?

Lees in dit artikel hoe wij dit bij Decathlon meten!

Waterdichte jas kiezen

Een product is waterdicht als het in staat is om regenwater tegen te houden en je op die manier beschermt tegen slechte weersomstandigheden.

Je moet weten dat er verschillende niveaus van waterdichtheid zijn. Bovendien bestaan er verschillende testen om deze te meten. Enerzijds test men de waterdichtheid van een stof; anderzijds test men de waterdichtheid van een volledig product. Check dus goed of je jas niet alleen uit een waterdicht materiaal is gemaakt, maar ook waterdichte ritsen heeft.

Twee soorten testen: waterkolom vs. douche

Met deze test wordt gemeten in hoeverre een stof bestand is tegen waterdruk. De resultaten worden uitgedrukt in mm waterkolom of mm schmerber (genoemd naar de textielfabrikant Charles Edouard Schmerber die deze meetmethode ontwikkelde).1 schmerber = 1 mm waterkolom = 0,1 mbar.

Regen heeft een gemiddelde druk van 1 000 tot 2 000 schmerber. Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer. Hoe hoger de schmerber-waarde, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal.

Opgelet: de kwaliteit van het gebruikte materiaal is heel belangrijk. Een nieuwe jas van lage kwaliteitsstof kan immers minder waterdicht worden na het wassen. Quechua verzekert dat alle producten ook na het wassen even waterdicht blijven als ervoor.

Douchetest

Volgens ons is deze test het meest representatief omdat een product met een waterdichte stof toch nog water kan doorlaten langs de naden, klepjes of ritsen.~In deze test worden de producten onder een douche geplaatst om hun algemene waterdichtheid te testen.

Welk niveau van waterdichtheid heb je nodig voor jouw sport?

Volgens de resultaten van deze test kunnen de producten als volgt gerangschikt worden:

• Een product met een waterdichtheid van 2000 mm Schmerber beschermt de gebruiker tegen kleine regenbuien of 6 cm regen in 1 uur .

• Een product met een waterdichtheid van 5000 mm Schmerber beschermt de gebruiker tegen regenbuien of 12 cm regen in 2 uur

• Een product met een waterdichtheid van 8000 mm Schmerber beschermt de gebruiker tegen onweersbuien of 30 cm regen in 3 uur  

• Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer  beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur  (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).

Let op dat je het onderscheid maakt tussen waterdichte producten en waterafstotende producten

Zoals gezegd betekent waterdichtheid het vermogen van een product om regenwater tegen te houden. Het waterafstotende of afparelende vermogen van een stof is de mate waarin de stof water van zich af laat glijden, zonder het te absorberen. Bepaalde producten kunnen behandeld worden met een waterafstotende coating.  Enerzijds wordt deze coating op een jas gelegd die reeds een waterafstotend membraan heeft, om het waterafstotende vermogen ervan te versterken. Anderzijds wordt de coating toegevoegd aan een product dat nog geen waterafstotende basislaag had. In het tweede geval gaat het om een tijdelijke oplossing wanneer je onverwacht met enkele regendruppels geconfronteerd wordt. Deze producten, zoals een donsjas, hebben meestal een andere functie, zoals warmte geven. Hun waterafstotend vermogen is alleen maar een extra bescherming; ze zijn niet gemaakt om je tegen de regen te beschermen tijdens een trektocht of wandeltocht. Een jas die alleen waterafstotend is (zonder waterdicht te zijn) kan je alleen maar een minimale bescherming bieden. Deze kan van pas komen om je te behelpen bij onverwachte regen. Als het mogelijk gaat regenen, denk er dan aan om een derde, waterdichte laag aan te trekken. Om droog te blijven dien je ook ademende kleding te dragen, zodat je niet nat blijft van het zweten tijdens je inspanning.