Kamperen met regen

Tips voor kamperen in de regen

Elke kampeerder krijgt wel eens met regen te maken. Met deze tips voor kamperen in de regen houd je het ondanks de nattigheid droog en gezellig in de tent. Zo valt je kampeervakantie niet in het water. Je kampeervakantie begint altijd met een goede voorbereiding, of er nu regen is voorspeld of juist veel zon. Wij hebben een paar essentiële tips voor kamperen in de regen voor je op een rij gezet.


Goede voorbereiding: tent goed opzetten

Kamperen in de regen begint bij de juiste voorbereiding. Allereerst zoek je een goede plek voor je tent uit op het kampeerterrein. Ligt het plekje dat je op het oog had net wat lager dan de rest of zijn er kuilen waar water in kan blijven staan? Kijk dan of je beter ergens anders kunt gaan staan. Ga ook niet voor een pittoresk plekje naast het water als er veel regen voorspeld is. Het water kan snel stijgen en een rivier of beekje ligt vaak op een laaggelegen punt. Zet de tent rondom goed vast met de geschikte haringen. Er zijn verschillende haringen om uit te kiezen, afhankelijk van de ondergrond. Op een zachte ondergrond als gras of heide gebruik je de standaard haringen. De extra lange haringen zijn geschikt voor zandgrond. Kies voor spijkerharingen als je kampeert op een harde ondergrond met stenen.

De scheerlijnen plaats je op minimaal 1,5 meter van de tent. Let op dat de spanning klopt, zodat het dak van je tent niet te veel klappert. Zo kun je rustig slapen als de wind opsteekt en mogelijk stormschade voorkomen. Valt er veel regen? Dan is het een goede optie om nokbogen onder de voortent of luifel te plaatsen. Deze ronde stokken komen tussen de midden- en zijstokken te staan en zorgen ervoor dat zich geen waterplas kan vormen. Tegen plasvorming op het doek kun je ook de luifel laten zakken, zodat het water weg kan lopen. Zo maak je toch het beste van de situatie als je op de camping staat in de regen.

Tips voor kamperen in de regen

Water op de tent, wat nu?

Ontstaat er ondanks alle inspanningen toch een plas water op het tentdak? Door onderaf voorzichtig tegen de waterplas te drukken, loopt het water weg. Laat het water liever niet op het doek staan. Het gewicht kan snel toenemen, met het risico op inklappen van je tent als gevolg. Indien mogelijk kun je de stokken in de tent anders spannen, zodat het water in het vervolg beter van de tent afloopt en er geen plassen meer ontstaan.

Bij langdurige regenval kan het drassig worden op het kampeerterrein. In dat geval kan het helpen om een geultje om de tent te graven, zodat het regenwater beter weg kan lopen. Het geultje heeft afwatering nodig om te voorkomen dat de grond verder verzadigt. Let ook goed op waarheen het water stroomt, zeker als je dicht op de buren staat. Voordat je gaat graven, vraag je natuurlijk wel even toestemming aan de campingeigenaren.

Ontstaat er ondanks alle inspanningen toch een plas water op het tentdak? Door onderaf voorzichtig tegen de waterplas te drukken, loopt het water weg. Laat het water liever niet op het doek staan. Het gewicht kan snel toenemen, met het risico op inklappen van je tent als gevolg. Indien mogelijk kun je de stokken in de tent anders spannen, zodat het water in het vervolg beter van de tent afloopt en er geen plassen meer ontstaan.

Bij langdurige regenval kan het drassig worden op het kampeerterrein. In dat geval kan het helpen om een geultje om de tent te graven, zodat het regenwater beter weg kan lopen. Het geultje heeft afwatering nodig om te voorkomen dat de grond verder verzadigt. Let ook goed op waarheen het water stroomt, zeker als je dicht op de buren staat. Voordat je gaat graven, vraag je natuurlijk wel even toestemming aan de campingeigenaren.

Kamperen in de regen tent ventileren

Laat je tent goed drogen en ventileren

Zodra de zon zich weer laat zien, kun je de tent laten drogen en goed ventileren. Lees op onze blog hoe je dit doet. Als het niet mogelijk is om je spullen te laten drogen in de zon kun je ze ook onder de luifel leggen. Doe dit in ieder geval buiten, zodat het niet te vochtig wordt in de ruimte waar je slaapt. ’s Avonds zit er minder vocht in de lucht. Dit is dan ook een goed moment om te ventileren.

Zit je met natte spullen en heb je geen droge ruimte kunnen vinden om ze in te drogen? Vraag dan de campingeigenaren om hulp. Grote kans dat ze je willen helpen met het vinden van een geschikte droge ruimte. De meeste campings hebben wel een droogruimte beschikbaar. Als je met de auto op kampeervakantie bent, kun je bijvoorbeeld je natte kleding ook daar uithangen.

Kamperen in de regen

Ga goed voorbereid op pad

Om de vochtigheid zoveel mogelijk buiten te houden, probeer je zo droog mogelijk te blijven als jullie naar het sanitairgebouw gaan. Pak een paraplu uit de kofferbak van de auto en leg deze klaar onder de luifel, naast de regenlaarzen. Een poncho of regenjas is ook prettig om bij je te hebben als je ziet dat er regen voorspeld is op je vakantiebestemming. Ze nemen maar weinig ruimte in beslag, dus pak ze voor de zekerheid vooral in. Eventueel kun je een plasemmer neerzetten in de voortent, zodat jullie bij heftige regenval de droge tent niet uit hoeven.

Soms kom je er tijdens het kamperen in de regen achter dat je tent lekt. Met wat reparatietape of ducttape plak je het gat weer dicht. Het is aan te raden om altijd een reparatieset mee te nemen op jouw kampeervakantie. Heb je dit niet bij je? Vraag dan je medekampeerders om hulp; er heeft vast iemand een rol ducttape mee. Voor het beste effect plak je het doek aan beide kanten af, dus zowel van binnen als van buiten. Houd er voor vertrek rekening mee dat je de meeste tenten eens in de zoveel jaren opnieuw moet impregneren.

Grondzeil voor je tent

Grondzeil gebruiken

Een tent heeft een grondzeil dat vastzit, dat in- en uit te ritsen is of dat je los in de tent legt. Eventueel kun je een extra grondzeil onder de tent plaatsen om het grondzeil van de tent te beschermen tegen viezigheid en als extra barrière tegen optrekkend vocht. Bij kamperen in de regen is dit vaak een goed idee. Een bijkomend voordeel is dat de tent beter beschermd is tegen scherpe voorwerpen in de ondergrond en het grondzeil van de tent minder snel slijt.

Bij kamperen in de regen is het belangrijk dat het grondzeil niet onder de tent uitsteekt. Dit moet perfect onder de tent liggen, zodat er geen water bij kan komen tijdens een flinke regenbui. Dit water kan anders tussen het grondzeil en de tent inlekken, met wateroverlast tot gevolg. Los beschermingsfolie onder het grondzeil zorgt ervoor dat het schoon blijft en biedt extra bescherming tegen optrekkend vocht. Deze folie moet perfect op maat zijn en mag niet uitsteken, want dan kan er regenwater tussen de folie en het grondzeil terechtkomen.

Tips voor in de tent

Regent het tijdens je kampeervakantie? Dan hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Er zijn veel leuke activiteiten te bedenken die je ook bij (veel) regen kunt doen. Pak een goed boek en geniet van de druppels die op het doek vallen. Jij zit immers warm en knus binnen in de tent. Of trek er juist op uit! Als je met het hele gezin op vakantie bent, houdt een beetje regen de kinderen echt niet tegen. Trek de kinderen laarzen en oude kleding aan en laat ze lekker spelen in de plassen. Het natte zandbakzand plakt extra goed, de glijbaan glijdt lekker snel en de plassen zijn perfect om in te stampen. De kleren gooi je na het spelen in de was en je laat ze drogen in de droogruimte van de camping.

Er zijn bovendien bijna overal leuke binnenactiviteiten te vinden. Breng een bezoek aan een overdekt zwembad, ga naar een interessant museum, ga lekker winkelen of zoek een indoorspeeltuin op. Kastelen en grotten zijn ook leuk om te bezoeken als het buiten regent. Veel campings hebben een recreatieruimte waar je bij regen comfortabel kunt zitten met een boek of een spelletje. Voor de kinderen zijn er vaak speelhoekjes ingericht, staat er een tafelvoetbaltafel of is een dartbord opgehangen.

Kamperen in de regen Nederland

Maak er het beste van en geniet!

In de voortent speel je spelletjes met het hele gezin. Zie je dat er regen voorspeld is op je vakantiebestemming? Pak dan een extra bordspel in en neem een setje speelkaarten mee. Zo ben je overal op voorbereid! Kleine kinderen vermaken zich urenlang met hun speelgoed op de bedden of in de voortent. Bouw samen een huttenfort met strandlakens en wat stokken, bouw een toren of organiseer een theefeestje met alle knuffels erbij. Zorg er wel voor dat jijzelf en de kinderen niet tegen het tentdoek aanzitten als het doek nat is. Bij een nat tentdoek loop je risico op lekkage.

Neem ook een tablet mee op vakantie, zodat je bij slecht weer een filmpje kunt kijken. Een regenachtige dag is perfect voor een zelfgeorganiseerde bioscoopmiddag. Download een leuke film of een paar afleveringen van een serie waar iedereen van geniet, haal wat snacks tevoorschijn en ga er goed voor zitten. Dus sta je op de camping in de regen? Geen probleem!

Kamperen in de regen

Kamperen in de regen hoeft geen probleem te zijn

Kamperen in slecht weer vraagt om een goede voorbereiding. Door het juiste kampeerplekje uit te zoeken, de tent stevig op te zetten en plasvorming te voorkomen, blijft de regen buiten je tent. Een goed gelegd grondzeil voorkomt dat het vocht optrekt in de tent en geeft bovendien extra comfort tijdens je kampeervakantie. Om de nattigheid zoveel mogelijk buiten te houden, leg je de paraplu, regenkleding en regenlaarzen klaar in de voortent. Zo neem je geen vocht mee naar binnen na een bezoekje aan het sanitairgebouw. 

Verder zijn er allerlei regenactiviteiten voor tijdens het kamperen te bedenken. Laat je creativiteit de vrije loop en verzin leuke dingen om te doen voor jezelf en het hele gezin. Voor je het weet laat de zon zich weer zien.

Kamperen in de regen spelletjes

Kamperen in de regen

Natuurlijk heb je liever geen regen in je vakantie maar laten we eerlijk zijn, het getik op de tent van de regen en gezellig met z'n allen binnen in de tent spelletjes spelen heeft ook wel wat. En dat is precies de instelling die je moet hebben als je aan het kamperen bent en het gaat regenen. Let uiteraard op de tips en trucs die we hebben gegegeven en zorg ervoor dat al je spullen droog blijven. Een goede voorbereiding is het halve werk dus houd er bij het inpakken altijd rekening mee dat het weer zomaar kan omslaan. 

Bekijk ook eens...

Slaapzak kopen

Hoe kies ik een slaapzak?

Wil je gaan kamperen of ben je van plan in de open lucht te gaan slapen. Je hebt hier waarschijnlijk een slaapzak voor nodig. Wij leggen je uit waar je slaapzak aan moet voldoen en geven je tips om een juiste keuze te maken.

veldbed, luchtbed of slaapmat kiezen

Veldbed, luchtbed of slaapmat? Ontdek wat bij jou past.

Op zoek naar een veldbed, luchtbed of een slaapmat maar weet je niet wat het beste past bij jouw wensen? Wij hebben alle voor en nadelen voor je op een rijtje gezet zodat jij makkelijk een keuze kunt maken.

welk type tent is voor jou geschikt

Welke soorten tenten zijn er?

Weet jij niet helemaal welk type tent het beste past bij jouw wensen? Wij hebben alle type tenten voor je op een rijtje gezet.

Beste luchtbed kamperen

Hoe kies ik een luchtbed voor kamperen?

Ben jij op zoek naar een luchtbed maar weet je niet welke past bij jouw wensen? Wij hebben al onze luchtbedden voor je op een rijtje gezet.