Zo, je bent klaar om je eerste lekke band onderweg in snel tempo te repareren zonder je wiel af te nemen. Let wel op: als het gaatje in je band te groot is, dan kan je niet anders dan je wiel te demonteren. In dat geval zal je een nieuw binnenbandje moeten opleggen.

WAAROM ZOU IK MIJN WIEL NIET DEMONTEREN?

Het klopt dat het gemakkelijker is om je wiel even uit je fiets te halen om een lekke band te repareren. Maar waarom zou je dat dan niet doen?

-Demonteren zonder sleutel: of je nu in de stad of op het platteland fietst, je hebt niet altijd de juiste sleutel op zak om je wiel te demonteren bij een lekke band. Met deze techniek heb je geen sleutels nodig, simpel! Je repareert de band van je fiets waar ook, en met nauwelijks gereedschap!

-Sneller klaar: deze manier is ook sneller, zeker wanneer je achterband lek is. Je verspilt immers geen tijd aan het demonteren en weer monteren van je wiel, handig als je niet heel veel tijd hebt.

-Geen vieze kleren: nog een groot voordeel als stadsfietser is dat je je niet vuil maakt doordat je ligt te klungelen met je wiel. En als je je achterwiel moet uitnemen, moet je onvermijdelijk ook je ketting aanraken. Demonteer je je wiel niet? Dan blijven je handen schoon (als de buitenband van je fiets ook schoon is natuurlijk).

Fietsband plakken
Fietsband plakken

VOOR WELK TYPE FIETS GEBRUIK JE DEZE METHODE?

Mountainbikers en racefietsers zullen deze techniek minder vaak gebruiken, de wielen van hun fiets zijn immers meestal voorzien van snelspanners.

Maar op een stadsfiets, hybridemodel, een e-bike of een BMX zitten de wielen vaak vast met schroefmoeren. Als je van je werk terugkeert met de fiets, dan heb je meestal geen steeksleutel van 15 bij om je wiel te demonteren bij een lekke band.

HOE KUN JE DE BUITENBAND ER UITHALEN ZONDER JE WIEL TE DEMONTEREN?

1 - Plaats je fiets in de juiste positie

Als je thuis bent en een montagestandaard hebt, hang je fiets daar dan gewoon aan!

Ben je onderweg, dan draai je je fiets best gewoon om, zodat hij steunt op het zadel en op de handgrepen. Zo kan je gemakkelijker bij de wielen. Als je je fiets gewoon rechtop laat staan, dan wordt het lastig.

Bescherm je zadel en de handgrepen zodat ze niet vuil worden, of draai je fiets om op een schone ondergrond.

2 - Maak de rem los

Waarom de rem losmaken als je de band wilt demonteren? Je zal de buitenband tussen het remblokje en de velg moeten halen om hem tussen het frame en het wiel te positioneren.

V-brakes bijvoorbeeld kan je heel eenvoudig los klikken. Bij andere remtypes draai je het verstelwieltje gewoon tot het minimum.

3 - Licht de band van de velg en haal de binnenband uit

Neem er twee of drie bandenlichters bij om de buitenband van de velg te lichten. Zit er nog lucht in de binnenband, laat die er dan volledig uit.

Een tip: bij een achterwiel neem je de band best uit langs de kant waar de ketting niet zit, da's iets gemakkelijker.

Neem vervolgens de binnenband uit, haal hem tussen de velg en het remblokje door en hang hem ter hoogte van de wielas.

4 - Pomp de binnenband op en zoek het lek

Hang de binnenband tussen het frame en het wiel, in de buurt van de wielas. Zo kan je de binnenband tussen het frame en het wiel laten draaien eens hij is opgepompt. Op die plek heb je immers wat meer bewegingsruimte.

HET LEK REPAREREN

Nu hoef je alleen nog om de klassieke stappen te doorlopen om je band te plakken met een reparatiesetje:

- Droog de binnenband

- Schuur indien mogelijk de zone rond het gaatje

- Breng wat lijm aan en wacht 4 tot 5 minuten

- Plaats de bandenplakker en duw een paar minuten aan

- Controleer de buitenband en haal het stukje eruit dat voor het lek heeft gezorgd

- Leg binnen- en buitenband weer op de velg en pomp op.