De 10 gouden regels voor fietsen in de stad

Om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen op de fiets, moet je je altijd verantwoordelijk en respectvol verplaatsen in de stad.

Stadsfiets

Zien en gezien worden, zowel overdag als 's nachts

Voor je eigen veiligheid moet je ervoor zorgen dat je altijd goed kunt zien en gezien wordt door andere weggebruikers. Voor- en achterverlichting en reflectoren zijn verplicht op een fiets. En om nog beter gezien te worden, is een fluohesje of -jas geen overbodige luxe op je tweewieler.

Stadsfiets

Respecteer de verkeersborden en het verkeersregelement

Net als in de auto moet je ook op de fiets de wegcode naleven. En ook de verkeersborden gelden uiteraard voor fietsers. Vermijd dus slechte en gevaarlijke gewoonten op de fiets: zo mag je bijvoorbeeld niet op de stoep fietsen of een eenrichtingstraat inrijden. Je moet ook de verkeerslichten, stopborden en alle andere verkeersborden respecteren. Sinds 1 juli 2015 mag je als fietser geen oortjes of hoofdtelefoon meer opzetten op de fiets. Doe je dat wel, dan hangt er je een boete van 135 euro boven het hoofd.

Geef tijdig richting aan

Geef aan wanneer je wilt afslaan, zo verras je andere weggebruikers niet. Check ook even of er niet net een auto je probeert in te halen als je links wilt afslaan. Steek je arm uit en sla enkel af als de weg vrij is.

Niet rechts inhalen

Haal een ander voertuig niet in langs rechts, ook niet aan een verkeerslicht of in de file. Je brengt jezelf in gevaar, zeker als je een bus of vrachtwagen voorbijsteekt. Je kan de bestuurder immers verrassen, vooral als je in zijn dode hoek zit. Als hij dan nietsvermoedend wat uitwijkt of naar rechts afslaat, dan is het niet ondenkbaar dat hij je niet ziet, en is een aanrijding onvermijdelijk.

Let op andere weggebruikers

Door de stad fietsen, dat is ook rekening houden met andere voertuigen en weggebruikers. Wees altijd heel oplettend voor manoeuvres van andere voertuigen, of dat nu auto's, moto's, trams of zelfs fietsen zijn. Door oogcontact te maken met bestuurders weten die ook beter wat je van plan bent. En opletten voor voetgangers aan drukke oversteekplaatsen is een heel terechte reflex! Zo kan je altijd remmen als het nodig is.

Bewaar voldoende afstand

Net zoals in de auto is veiligheid deels te danken aan goede gewoonten. Blijf ook altijd op een paar meter van het voertuig voor je. Vooral bij wagens die langs de weg geparkeerd staan, bouw je best een veiligheidsmarge van minstens een meter in.  Op die manier voorkom je dat iemand die even niet oplet het portier van zijn auto opengooit en je onderuit haalt.

Bescherm je hoofd en draag een fietshelm

Een helm mag dan niet verplicht zijn, we raden je toch aan er een op te zetten wanneer je je met de fiets verplaatst in de stad. Twijfel niet: verzeker je veiligheid en bescherm jezelf.

Zet je fiets goed op slot

Om te vermijden dat er iemand met je tweewieler aan de haal gaat, neem je best deze paar eenvoudige regels in acht wanneer je je fiets in de stad achterlaat:

- bevestig je fiets aan een vast punt;

- stal je hem langere tijd, gebruik dan het gepaste slot;

- kies voor een plek waar het toegelaten is om fietsen te stallen;

- zet je fiets altijd op slot, ook al is het maar voor een paar minuten.

Let op: op heel wat fietsen zijn de wielen en het zadel voorzien van snelspanners. Vergeet dus niet om die ook vast te leggen, of kies voor de klassieke aanspansystemen.

Kies je outfit op basis van het weer

Voor een optimaal comfort stem je je fietsoutfit best af op het weer van de dag! Bij warm weer bijvoorbeeld kies je best voor lichte kleding en ademende stoffen.

Neemt het kwik een duik, kies dan voor warme en comfortabele fietskleren. En regent het, dan trek je best een waterdichte outfit aan (regenponcho en -broek). Laat je niet ontmoedigen door het weer, kies gewoon een aangepaste outfit om je in alle comfort te verplaatsen.

Laat je fiets regelmatig nakijken en pleeg onderhoud

Een fiets moet je regelmatig nakijken en een onderhoudsbeurt geven. De twee belangrijkste elementen voor je veiligheid zijn de remmen en de banden. Controleer regelmatig de staat van je remmen (uitgerafelde kabels, remblokjes, kabelspanning) en van je banden (druk, sporen van schade en slijtage).

Nu je deze essentiële regels kent, ben je helemaal klaar voor regelmatige ritten in de stad, zowel in de winter als in de zomer!