De keuze voor een kinderfiets is afhankelijk van 3 criteria: de leeftijd, de lengte en de ervaring van het kind.

De leeftijd van het kind

Kinderen tot vier jaar kunnen op een groot aantal manieren het plezier van het fietsen ontdekken. De belangrijkste prioriteiten bij het kiezen van een fiets voor een kind zijn comfort en veiligheid. Je kunt er dus zorg voor te dragen dat je een fiets kiest waarvan de grootte en de aanbeveling wat betreft de leeftijd passen bij de jonge fietsertjes. Hoe geschikter de fiets, hoe sneller ze leren fietsen en hoe meer plezier ze eraan zullen beleven. Om je kind zo lang mogelijk te laten genieten van zijn fiets, is het verstandig om ervoor te zorgen dat het zadel en het stuur in hoogte verstelbaar zijn. Kinderfietsen van B'TWIN zijn ontworpen met het belang van kinderen in het achterhoofd. De fietsen zorgen voor een combinatie van comfort en veiligheid terwijl ze leren fietsen. Dankzij dit gevoel van veiligheid groeit het vertrouwen van je kind!

De lengte van je kind en het aantal inch

12- en 14-inch kinder- en loopfietsen

Deze fietsen zijn ontworpen zodat kinderen van 3 tot 5 jaar zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Het vinden van je balans is immers al een hele uitdaging!

B'TWIN is constant bezig met innoverende producten om kinderen zoveel mogelijk vertrouwen te geven tijdens het fietsen. Door fietsen te ontwikkelen waar kinderen eenvoudig op leren fietsen krijgen ze snel een gevoel van veiligheid en plezier. Het stop easy-systeem is door B'TWIN speciaal om kinderen vertrouwen te geven tijdens het fietsen. Het systeem is veel gemakkelijker te gebruiken dan het klassieke handremsysteem en speciaal ontworpen voor kinderen.

16-inch kinderfietsen: ontworpen en aangepast voor kinderen

Deze fietsen zijn voorzien van een verlaagd frame waardoor kinderen in staat zijn om makkelijk hun voeten op de grond te plaatsen en te trappen. Daarnaast hebben deze fietsen een kettingkast en echte banden om overal te kunnen fietsen. De 16-inch fietsen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Ook deze fietsen zijn voorzien van het stop easy-systeem. Deze fietsen zorgen voor meer vertrouwen voor je kinderen zodat de overstap naar een 20-inch fiets makkelijk gaat.

De 20-inch kinderfiets: klaar voor het echte werk

Een 20-inch fiets heeft geen zijwieltjes meer en dit formaat kan gezien worden als de eerste serieuze fiets voor je kind. Deze fietsen zijn soms al voorzien van versnellingen en dit type fiets is uitermate geschikt voor je kind mee naar school te fietsen. Een 20-inch fiets is weer een stap dichterbij een fiets voor volwassenen! De 20-inch fietsen van B'TWIN zijn ontworpen voor kinderen van 6 tot 8 jaar die hiermee geleidelijk overgaan naar een groter model. Deze fietsen combineren de functies van kinderfietsen (een verlaagd frame in verband met de lengte van hun benen bijvoorbeeld) met de apparatuur op fietsen voor volwassen zoals versnellingen.

De 24-inch fiets

Deze grootte is eigenlijk de laatste stap voordat je kind toe is aan een volwassenen fiets. Fietsen in de stad of door het bos? Op wegen en paden, fietstochten met de familie of fietsen in wedstrijdverband? Er zijn tal van factoren om rekening mee te houden bij de keuze van een kinderfiets. Of je nu kiest voor een stadsfiets met een lage instap met de mogelijkheid van het bevestigen van een ​​mandje en een standaard, of voor een sportiever model zoals de 24-inch Rockrider mountainbike; B'TWIN fietsen voor kinderen van 8 tot 12 jaar zijn uitgerust met de praktische functies van fietsen voor volwassenen, maar aangepast aan de lichaamsbouw van kinderen.

Maattabel:

van 85 cm tot 1m: een fiets van 10 inch (loopfiets of driewieler).

van 90 cm tot 1m05: een fiets van12 tot 14 inch.

van 1m05 tot 1m20: een fiets van 16 inch.

van 1m20 tot 1m35: een fiets van 20 inch.

van 1m35 tot 1m55 : een fiets van 24 inch.

De ervaring en het type fiets

Vanaf ongeveer 6 jaar kun je een kind laten wennen aan aan ander type fiets. Je kunt hierbij denken aan een mountainbike, een bmx of een meer hybride fiets. Het type fiets hangt een beetje af van de wensen van je kind. Een bmx fiets is geschikt voor trucjes en kan worden gebruikt in het funpark. Een mountainbike is te gebruiken in het bos maar kan ook in de stad gebruikt worden. Het ligt aan de voorkeur van je kind welk type fiets er wordt gekozen. 

Er zijn verschillende fietsen die zowel geschikt zijn om op het platteland en in de stad te fietsen. Fietsen met een lage instap zijn over het algemeen wel fijn voor kinderen omdat ze voorkomen dat je kind blijft haken met zijn voet als hij of zij wilt afstappen. 

Daarnaast is het belangrijk om de fiets te voorzien van de juiste accessoires. Er zijn tal van accessoires verkrijgbaar voor het aanpassen van kinderfietsen waardoor de fiets voornamelijk veiliger wordt. Met een bel kun je eenvoudig laten horen aan andere weggebruikers dat je in de buurt bent en een mandje op de fiets zorgt ervoor dat je eenvoudig bagage kunt meenemen. Ook is kleding erg belangrijk als het gaat om veiligheid. Een opvallende gele jas vergroot de zichtbaarheid en verlichting is een must have om in het donker zichtbaar te zijn. Voor de beginnende fietsertjes zijn zijwieltjes een belangrijke tool om vertrouwen te winnen maar bij Decathlon kun je ook terecht voor het opvrolijken van een fiets.

 

Hoe kies ik een kinderfiets?

Hervé

Fietsspecialist bij Decathlon

Als je moet kiezen voor een fiets voor je kind, ga dan uit van de grootste maat. Kinderen groeien erg snel en zullen snel te groot zijn voor hun fiets. Neem wel altijd de veiligheid in acht! Je kind moet makkelijk met de voeten aan de grond kunnen.