Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Je kind leren fietsen gaat in een aantal stappen: het evenwicht leren bewaren, leren trappen en remmen. Uiteraard kan je kind dat niet allemaal in één keer, leer het dus eerst hoe het in evenwicht moet blijven op twee wielen.

Kinderfiets kiezen

HET EVENWICHT BEWAREN OP EEN KINDERFIETS

Het evenwicht vinden op de fiets is ongetwijfeld de lastigste fase van leren fietsen. In het begin draaien kinderen hun stuur te veel of net te weinig...en dan vallen ze.

Om dat evenwichtsgevoel gewoon te worden is een loopfietsje de beste manier. Dit model zonder pedalen is geschikt voor kinderen van 2 jaar. Zo kunnen ze de tweewieler ontdekken en toch de controle bewaren.

Al is er wel wat discussie over: sommige mensen beweren dat het gebruik van een loopfietsje het voor je kind nadien moeilijker maakt om te leren trappen. Het klopt dat je kind op een loopfietsje vooral bezig is met het evenwicht te bewaren en daarna ook nog moet leren trappen, maar geloof ons, daar zal je allerkleinste veel sneller mee weg zijn.

Van loopfietsje naar fiets met pedalen, dat is wat de Woony mogelijk maakt. Een loopfietsje waar je een echte fiets met trappers van maakt, dankzij een handig transmissiesysteem dat je heel gemakkelijk bevestigt.

De Woony is bovendien, net als de Run Ride, uitgerust met een rem, zodat je kind die handeling ook heel snel onder de knie krijgt. Dat remsysteem is ons Stop Easy-concept.

Er zijn ook kinderen die geen loopfietsje gebruiken om hun evenwicht te leren bewaren. In dat geval zijn er een paar andere oplossingen:

HOE LEER JE JE KIND VEILIG EN MET VERTROUWEN FIETSEN?

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

• DE LEERSTANG

Speciaal om je kind te leren fietsen, ontwikkelde B'TWIN de leerstang. Die maak je achter aan de fiets vast (14 inch of 16 inch), zo bewaar je als ouder de controle over de fiets van je kind als het uit evenwicht dreigt te raken.

De leerstang heeft heel wat voordelen:

Allereerst voor je kind: het valt niet, blijft gemotiveerd en wordt niet gehinderd door de stang (die zit achter hem en slaat hem dus niet uit zijn lood). Bovendien leert het veel sneller fietsen, omdat het ook sneller het evenwicht vindt. Echt kinderspel!

En voor de ouders: je kan je kind minder of meer leiden en controleren naarmate het zich meer op zijn gemak voelt op de fiets. Je draagt dus echt mee bij tot het welslagen van je kleine kampioen! Bovendien is de leerstang in een wip geïnstalleerd op alle B'TWIN-fietsen van 14 en 16 duim. Je hebt er zelfs geen gereedschap voor nodig.

• OVERSCHAKELEN OP EEN KINDERFIETs

Zet in het begin het zadel van de fiets laag genoeg, zodat je kind met de twee voetjes aan de grond kan.

Toon ook aan je kind wat de ideale positie is op de fiets: rechte rug, hoofd mooi opgericht, het stuur stevig in de handen en met de blik vooruit. Geef aan waar de remmen zitten en leg uit hoe ze werken.

Je kind moet begrijpen dat hij baas is over de fiets, en niet vice versa. Laat het daarom eerst de fiets even al stappend voortduwen (als een loopfietsje) over een korte afstand en terwijl het voor zich blijft uitkijken. Zo maakt het voor het eerst in zijn eentje kennis met zijn 'bolide' en met het gewicht ervan.

De beste manier om geen bang te hebben om te vallen, is bescherming aandoen (een helm, handschoenen, elleboog- en kniebeschermers...). Rust je kind dus goed uit!

Laat je kind ook oefenen om alleen van de fiets te stappen. Dus zo snel mogelijk van de fiets afstappen en hier behendigheid in krijgen.

TIPS OM JE KIND TE LEREN FIETSEN

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

• LEREN VERTREKKEN

2 opties:

• De fiets blokkeren door de remmen in te duwen, één pedaal omhoog doen en daar de voet op zetten. De remmen loslaten en op de pedaal duwen om vooruit te komen. De andere voet komt op de tweede pedaal, en weg is je kind.

• Vertrekken door met een voet af te zetten op de grond en met de andere voet op de lage pedaal. Zodra de fiets beweegt, heeft het een beetje tijd om de vrije voet op de hoge pedaal te zetten, de eerste pedaalslag te geven en te blijven trappen.

Je kan je kind ook helpen door het ritme aan te geven, zo weet het dat het moet blijven trappen: "en trap, en trap...".

Met een lage snelheid is het veel lastiger om je evenwicht te bewaren.

Check altijd of je kind:

• de voeten juist op de trappers zet

• de remmen gebruikt om te stoppen

• het hoofd mooi recht houdt en voor zich uit kijkt

• DRAAIEN

Een bocht of obstakel verplicht je kind vaak om van richting te veranderen. Daarom moet je kind:

• het obstakel goed opmerken en weten welke richting het best uitgaat

• stoppen met trappen

• het stuur stevig vasthouden

• altijd de blik vooruit houden

 

Het geheim?  Plezier maken en rijden, veel rijden!

Laat je kind oefenen en plezier maken buiten het verkeer.

Voor je er mee de straat op trekt, moet je kind zijn fietsje optimaal beheersen.