Comfortabel fietsen met het juiste stuur

Wanneer je denkt aan comfort op de fiets, dan denk je al snel aan het zadel. Maar ook het stuur is enorm bepalend voor je fietscomfort in de stad. Je houding en de positie van je polsen hangen ervan af...en hebben een enorme invloed op je gevoel bij langere ritten. Ontdek waarom!

Stuur kiezen

Het juiste fietsstuur, een bepalend comfortelement!

Naast het zadel is het stuur het tweede steunpunt voor je lichaam. Je hele gewicht wordt verdeeld tussen die twee punten, en net daarom is het zo belangrijk dat je daar extra aandacht aan besteedt bij je keuze, om je comfort te verzekeren.

De stuurhoogte bepaalt je positie op je fiets: recht of licht naar voren hellend. Je stuur heeft dus een rechtstreekse invloed op de gezondheid van je rug. Een te lage houding kan rugpijn veroorzaken.

Ben je van plan om van stuur te veranderen, ga dan niet van het ene naar het andere uiterste. Je fiets is speciaal ontworpen voor een bepaald gebruik, enkel door het stuur te vervangen ga je je stadsfiets heus niet omtoveren tot baanmachine. Je kan bijvoorbeeld je comfort verhogen door een stuur te kiezen dat voldoet aan je verwachtingen.

Verhoogde en gebogen sturen voor hybride- en stadsfietsen

In de stad primeert je comfort. Daarom staat het stuur van stads- en hybridefietsen wat hoger, zo is het aangenamer fietsen. Door met rechte rug te fietsen, verleg je je gewicht niet naar je stuur en ontlast je je lendenen.

Een gebogen of M-vormig stuur heeft ook een invloed op je comfort. Deze stuurtypes beperken torsie van de polsen en ontlasten de rug, de schouders en de armen. Ze zijn ook wat comfortabeler op langere ritten, omdat de handen naar binnen gericht zijn.

Het juiste fiets stuur

MTB- en racesturen

Je kan ook je mountainbike of racefiets gebruiken voor ritjes in de stad of om naar het werk te rijden. Deze fietsen hebben wel een ander soort stuur, dat eigenlijk vooral gericht is op prestatie en minder de comfortkaart trekt.

Zo zijn platte sturen bestemd voor intensief mountainbiken. Je ligt wat naar voren, zodat de uitgeoefende trapkracht heel snel wordt overgebracht.

Racesturen (met de typische 'beugels') zijn speciaal gemaakt voor racefietsen. De M-vorm en de naar voren hellende stuurstang zorgen voor een liggende houding: prestatiegericht én aerodynamisch.

Hoe zorg je voor een comfortabelere houding op de fiets?

Gebruik je je fiets elke dag in de stad, dan is comfort uiteraard het belangrijkst. Daarom zit je op een stads- of hybridefiets vrij hoog en mooi recht. Toch is de hoogte van je cockpit een persoonlijk gegeven, ze hangt af van je lengte, maar ook van je houding en je gewoontes.

Wil je een comfortabelere houding, bepaal dan eerst even de tekortkomingen van je huidige positie (pijn in de rug of de polsen, stuur te dicht of net te ver, te laag of te hoog).

Vervolgens kan je dan op zoek naar mogelijke oplossingen:

-Van stuur veranderen: een hoger of meer gebogen stuur monteren.

-Je stuurpen hoger zetten: heel wat fietsen uit het lagere segment en stadsfietsen zijn uitgerust met een 1"-schroefbalhoofd en met een stuurpen met schacht, die je in de hoogte kunt verstellen. Met dit soort stuurpen kan je je stuur heel gemakkelijk wat hoger zetten.Balhoofdstellen van 1"1/8 hebben dan weer een Headset-systeem en zijn niet in de hoogte verstelbaar. Een oplossing is dan om aangepaste spacers onder je stuurpen te plaatsen, om je stuurpost wat te verhogen. Zorg er wel voor dat de stuurpen stevig in de balhoofdbuis zit, om ongevallen te vermijden. Bij twijfel kan je altijd even langslopen bij de werkplaats van je Decathlon-winkel.

Om te weten hoe je je stuur en stuurpen afstelt, kan je altijd ons artikel 'Het stuur van je stads- of hybridefiets vervangen of afstellen' even raadplegen. Je stuurpen vervangen: je kan een andere stuurpen monteren om de hoogte van je stuur aan te passen én het verder of dichter te zetten. Je hebt de keuze uit verhoogde stuurpennen en stuurpennen van alle lengtes, van kort (60 mm) tot lang (80 mm) en heel lang (100 mm).Mooi! Je hebt nu alle kennis in pacht om je comfortabel te verplaatsen op de fiets. Aan jou nu om de ideale houding te vinden op je fiets!

Comfortabel fietsen met het juiste stuur

HERVÉ

Fietsspecialist bij B'TWIN

Denk ook aan stuurpennen die je in de hoogte kunt verstellen, super handig om heel snel de juiste houding te zoeken!