Leuke activiteiten om samen te doen met kinderen

Nu zoveel mensen noodgedwongen thuis zitten blijkt eens te meer hoe belangrijk buiten eigenlijk voor ons is. Het is niet alleen de plek waar we lekker fietsen, wandelen of hardlopen, maar we merken ook  dat het buiten bezig zijn zo ontzettend belangrijk is voor hoe we ons voelen, voor ons humeur.

Voor kinderen is het nog moeilijker te begrijpen wat er aan de hand is dan voor volwassenen. Waarom mogen ze niet naar buiten? Waarom kunnen ze niet met vriendjes spelen?

Juist om voor hen en voor onszelf afleiding te zoeken, nieuwe prikkels binnen te krijgen en misschien zelfs nog wat te leren ook, hebben wij hier een lijstje van activiteiten die je met je kind kan ondernemen.

Leuke activiteiten met kinderen

Koken in de tuin

We beginnen maar gewoon met het einde van de dag. Maar reken maar dat succes gegarandeerd is. Zorg ervoor dat je een brandertje of een campinggasstelletje hebt. En voldoende gas natuurlijk. Van eenpots maaltijden tot een driegangen diner, maak het zo eenvoudig of ingewikkeld als je zelf wil. Je kind zal het verschil niet proeven. De spanning van het ongewone zorgt er voor dat alles lekker smaakt. Helemaal als ook echt de campingpannetjes gebruikt worden. Het wordt extra uitdagend en leuk als je ook de voorbereidingen in de tuin treft: het wassen van de groente in een afwasteiltje, het snijden van het vlees of de vleesvervanger op een plankje in het gras. Geen tuin? Geen nood! Ook op een balkon is dit een spannend, maar veilig en geurloos alternatief voor de barbecue. 

Beleef de voorpret van een vakantie. 

Nee, natuurlijk is het niet leuk als je kind de hele dag met zijn neus in de telefoon zit. En zelf heb je het thuiswerken ook wel even gezien. Maar samen even achter de computer om vast wat voorpret op te wekken kan een mooi ouder-kind moment zijn. Samen zoeken naar mooie plaatjes van het bos waar de camping staat, of van de heide en de zwemplas iets verderop bezorgt iedereen, groot en klein, gegarandeerd de kampeerkriebels. En dat is nog maar een deel van het werk. Laat je kind aan tafel een mooie tekening maken, of nog beter: in de tuin knutselt jouw kind een mooie maquette in elkaar.

Koken in de tuin

Een speurtocht met een hoofdlamp of zaklamp.

De meest eenvoudige manier om je kind mee zoet te houden, is zeker niet de minst leuke. Sterker nog, het kan best spannend zijn en je kunt de speurtocht combineren met een beloning: laat het kind op zoek gaan naar wat lekkers. Je kunt de speurtocht zowel binnen als buiten houden. Het voordeel van binnen is dat je de speurtocht ook overdag kunt doen. De gordijnen dicht en de lampen uit volstaat voor een beetje duisternis. Buiten in de tuin is het natuurlijk nog spannender, helemaal omdat je daar wel echt moet wachten tot het donker is. Met een hoofdlampje of een zaklampje mogen de kinderen op zoek naar iets dat je verstopt hebt, zoals gezegd het liefst iets lekkers. Eventueel kun je het moeilijker of makkelijker maken door een schatkaart te maken, of erg cryptische, of juist eenvoudiger hints mee te geven. 

Spelletjes met kinderen

De knutselcamping

Natuurlijk was de eerste tip niet het einde van de dag. Waarom ligt anders die mooie tent al in de tuin? Niets is leuker voor kinderen dan te mogen kamperen in de tuin. De plek die normaal zo vertrouwd voor ze is, voelt ‘s nachts heel anders aan. En als je vanuit de tent met een zaklampje de tuin in schijnt, ziet die er toch heel anders uit dan overdag. Laat de kinderen lekker de tent opzetten, het luchtbedje oppompen, de haringen in de grond zetten. De haast die je normaal misschien voelt als je op de camping aankomt is nu nergens voor nodig. Eventueel kan de camping uitgebreid worden. Of je nou nog een setje tentstokken hebt liggen, of je gebruikt wat lichte bamboestokjes maakt niet uit. Maar met eenvoudige elastiekjes kunnen kinderen zelf allerlei tent achtige bouwsels maken. Laat hun fantasie de vrije loop, de mooiste bouwsels zullen ontstaan. Misschien dat ze later zelfs als ontwerper bij Decathlon aan de slag kunnen. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de resultaten. Stuur je de foto naar ons op?

Knutsel camping