Op een fiets is het belangrijk om je aan bepaalde regels te houden. In dit artikel zullen we de meest gemaakt fouten van beginnende fietsers bespreken, om de veiligheid in het verkeer zoveel mogelijk te waarborgen. Lees de 10 tips dus aandachtig door!

NIET OP DE STOEP FIETSEN

Om aanrijdingen te vermijden en je te verplaatsen zonder andere 'zwakke' weggebruikers te hinderen, fiets je niet op de stoep. Kies voor de weg of voor het fietspad, als dat er ligt.

Fietsers moeten zich houden aan de regels in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, en de Regeling Voertuigen. Houd je je niet aan de regels, dan volgt er zonder twijfel een boete.

JE FIETSSLOT OF SLEUTELTJE VERGETEN

Zonder fietsslot of zonder het bijhorende sleuteltje vertrekken is een veel voorkomende fout. Daar sta je dan op je bestemming...

Om je uit dat lastige parket te houden, laat je je slot gewoon aan je fiets hangen op een plek waar het niet hindert, en hang je je fietssleuteltje mee aan de bos van je huissleutels bijvoorbeeld, zodat jij niet terug hoeft te fietsen voor je sleuteltje.

 

TE VEEL KLEDING AANTREKKEN IN DE WINTER

Als het kwik onder nul duikt, wil je uiteraard vermijden dat je zit te rillen op je fiets. En dan kleed je je warm en soms té warm aan, waardoor je je kapot zweet op de fiets! Denk er altijd aan dat fietsen een fysieke activiteit is, en kies je fietskleding en -uitrusting daar dan ook naar. Krijg je het dan nog te warm tijdens je rit, stop dan even en trek die jas of trui uit om niet drijfnat van het zweet aan te komen op je bestemming.

GEEN REPARATIEMATERIAAL MEENEMEN

Wie het nog nooit nodig heeft gehad, mag het misschien wel vergeten... maar als je wel eens een lekke band hebt gehad wil je hem wel kunnen repareren, zeker als je al even onderweg bent én er nergens een fietsenwinkel te bespeuren is. Neem daarom altijd een reserve binnenband mee in je tas, samen met twee bandenlichters en een klein fietspompje om je band meteen te herstellen en weer op pad te gaan!

Ben je niet echt handig, dan heb je geen andere keuze om met je fiets aan de hand de dichtstbijzijnde fietsenwinkel te zoeken of het openbaar vervoer te nemen, succes!

NIET DRINKEN TIJDENS EEN LANGE RIT OF BIJ WARM WEER

Als je denk dat alleen de renners in de Tour de France en andere toppers moeten drinken op de fiets, denk dan nog eens! Drinken is belangrijk, zelfs als je maar een paar kilometer rijdt.

Dus monteer maar een bidonhouder op je fiets, of stop een flesje water in je tas die je ten alle tijden kunt pakken. 

JE REGENKLEDING VERGETEN

Je vertrekt 's ochtends met stralend weer naar je werk, maar 's avonds regent het pijpenstelen...en je bent je regenkleding vergeten. Er zijn leukere dingen, en het overkomt elke (stads)fietser minstens één keer.

Dan heb je twee opties: de regen trotseren en al denken aan die lekker warme douche wanneer je thuiskomt, of op het openbaar vervoer vertrouwen en je fiets laten staan.

BOODSCHAPPEN DOEN, MAAR VERGETEN DAT JE MET DE FIETS BENT

Het zal je maar gebeuren: je winkelwagentje volledig volladen, maar vergeten dat je met je tweewieler bent.

Let er altijd op dat je genoeg plaats hebt in je fietstassen of in je rugzak voor al je aankopen, het scheelt je ook een parkeerplek zoeken...

DE VERKEERSREGELS AAN JE LAARS LAPPEN

Ook op de fiets moet je vanzelfsprekend het verkeersreglement naleven, je bent immers een weggebruiker.

Verkeersborden, verkeersregels, mede weggebruikers... Als fietser ben je verantwoordelijk om de regels te kennen, zo weet je welke verkeersregels er op de fiets gelden en ken je je rechten en plichten.

ZONDER VERLICHTING FIETSEN

Je denkt er misschien niet altijd aan omdat de stad verlicht is, maar knoop dit goed in je oren: zet je fietsverlichting aan zodra het donker wordt! Een onmisbare gewoonte om je veiligheid op de fiets te garanderen. Ook wil je natuurlijk geen vervelende boete krijgen. 

DENKEN DAT EEN FIETSHELM NIET NODIG IS

Een helm is niet verplicht op de fiets, maar wordt wel geadviseerd. Heel veel (stads)fietsers denken dat hij alleen voor wielrenners of mountainbikers is... dit is natuurlijk grote onzin! Eén tip: wacht niet eerst tot je een ongeluk krijgt, zet vanaf nu altijd een helm op. Je went er zo aan.