Tennisracket kiezen

Hoe kies ik een tennisracket voor volwassenen?

Ben je een beginner of een gevorderde tennisser? Ben je op zoek naar power, precisie of zelfs naar beide? Soms is het moeilijk om een keuze te maken uit alle verschillende tennisrackets die er zijn. Graag helpen wij je om de beste keuze te maken bij de aanschaf van een nieuw tennisracket.

De keuze van een tennisracket is een belangrijke stap in jouw ontwikkeling als tennisspeler. Deze keuze voor een goed racket is even belangrijk voor een beginnende recreant als voor een gevorderde wedstrijdspeler. Het speelniveau dat je hebt is van grote invloed op de keuze van een tennisracket. Verder zal de keuze afhangen van de verschillende speeleigenschappen waarnaar je op zoek bent. Wij geven je een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij de aanschaf van een nieuw tennisracket.

Het speelniveau van de tennisser

De keuze van een tennisracket hangt af van je spelniveau. Wij maken in eerste instantie onderscheid tussen beginners, ervaren spelers en experts. 

 • tennisracket voor volwassenen

  Beginner (1 x per maand tot 1 x in de week)

  Je bent vooral op zoek naar wendbaarheid in een tennisracket. Dit zorgt ervoor dat het racket makkelijk te hanteren is. Tennisrackets voor beginnende spelers zijn over het algemeen licht en hebben een groter blad. De techniek van de beginnende tennisspeler is nog niet optimaal en met het lichte frame en grotere blad kun je makkelijker power genereren. Voor de beginnende speler adviseren wij een tennisracket van grafiet of aluminium. Onze Artengo rackets uit de 100 range zijn ontworpen voor spelers die kennis willen maken met tennis en af en toe zullen spelen.

 • tennisracket voor volwassenen

  Ervaren (minimaal 1 x per week)

  De meer ervaren tennisser is vaak op zoek naar comfort in combinatie met andere eigenschappen, die bij zijn of haar speelstijl past. Als je vaak op de tennisbaan staat is een racket met veel comfort erg belangrijk om blessures te voorkomen. Een lichter racket van grafiet absorbeert de klappen op je racket goed en zorgt voor een hoog speelcomfort. Ben je een geoefende speler die op zoek is naar een wendbaar racket? Kies dan voor een racket tussen de 260 en 280 gram. Spreekt een combinatie van comfort en controle je meer aan? Kies dan voor een zwaarder racket van tussen de 280 en 295 gram. Voor deze spelers hebben we de rackets uit de 500 range van Artengo ontworpen.

 • tennisracket voor volwassenen

  Gevorderd (intensieve competitiespeler)

  De intensieve competitiespeler is op zoek naar een combinatie van power en precisie om het optimale uit zijn of haar spel te halen. Het gewicht van tennisrackets voor intensieve competitiespelers liggen meestal boven de 295 gram en de balans ligt vaak in de greep van het racket. Dit zorgt voor meer balcontrole en precisie op de tennisbaan. Voor deze gevorderde speler zijn de Artengo rackets uit onze 900 range het meest geschikt.

De grootte van de gripmaat

De grootte van greep van je racket is een belangrijk punt  waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een tennisracket. Jouw gripmaat bepaal je door de afstand te meten van de bovenkant van je hand (topje middelvinger) tot de onderkant van je hand (begin pols).

Hand lengte
17.5 cm - gripmaat 00
18 cm - gripmaat 0
18.5 cm - gripmaat 1
19 cm - gripmaat 2
19.5 cm - gripmaat 3
20 cm - gripmaat 4
21 cm - gripmaat 5


Over het algemeen geldt:
Maat 0: Geschikt voor kinderen.
Maat 1: Geschikt voor beginners of vrouwen met kleine handen.
Maat 2: Standaard maat voor vrouwen of mannen met kleine handen.
Maat 3: Meest voorkomende grootte. Standaard maat voor middelgrote mannen of vrouwen met grote handen.
Maat 4 en 5: Geschikt voor mannen met grote handen (en die langer zijn dan 1m85).

Als u twijfelt tussen twee gripmaten, kies dan de kleinere gripmaat. Je kunt later altijd een overgrip toevoegen om de ideale grootte aan te passen. Het aanbrengen van een overgrip zal de dikte van de gripmaat ongeveer 1,5 mm groter maken.

tennisracket voor volwassenen

Bladgrootte van je tennisracket

De bladgrootte is een belangrijke factor bij de keuze van een tennisracket. Over het algemeen geldt de regel; dat hoe groter het bladformaat van het racket, hoe meer power en kracht het genereert. Hoe kleiner het bladformaat, hoe meer balcontrole je hebt. Wij onderscheiden drie soorten bladgroottes.

 • Hoe kies ik een tennisracket voor volwassenen?

  Tennisrackets met een klein bladformaat

  De oppervlakte van het tennisracket is kleiner dan 97 inch² of 625 cm². Deze rackets zijn bedoeld voor de intensieve wedstrijdspelers die op zoek zijn naar veel balcontrole in combinatie met power.

 • Hoe kies ik een tennisracket voor volwassenen?

  Tennisrackets met een gemiddeld bladformaat

  De oppervlakte van het tennisracket is 97 inch² of 625 cm², tot 102 inch² of 658 cm² . Deze rackets zijn geschikt voor spelers van alle niveaus. De keuze zal vooral gemaakt worden op basis van de eigenschappen die de speler zoekt in een racket.

 • Hoe kies ik een tennisracket voor volwassenen?

  Tennisrackets met een groot bladformaat

  De oppervlakte van het tennisracket is groter dan 102 inch² of 658 cm². Deze rackets zijn ideaal voor beginners of spelers die op zoek zijn naar veel power.