Hoe kies ik een reddingsvest?

Het dragen van een reddingsvest is essentieel op het moment dat je aan boord stapt. Er zit een groot verschil tussen een reddingsvest en een drijfvest, lees hieronder wat het verschil is en wanneer je voor welk product kiest. 

Hoe kies ik een reddingsvest?

Reddingsvesten (1) en drijf/zwemvesten (2) zijn twee verschillende producten en hebben daardoor ook andere functies. Een drijf- of zwemvest zorgt er voor dat je blijft drijven wanneer je ter water gaat. Dit is echter ook de enige functie en daardoor is het essentieel dat je weet hoe je moet zwemmen om zodoende je hoofd boven water te houden. Een reddingsvest zorgt er namelijk voor dat je ten alle tijden op je rug komt te liggen, ook in zeer gevaarlijke situaties waarbij de drenkeling buiten bewustzijn is en dus niet zelfstandig op zijn/haar rug kan draaien. Ga je zeilen, neem dan altijd een reddingsvest mee, ongeacht je ervaring of leeftijd.  

Hoe kies ik een reddingsvest?

Verschillende type reddingsvesten

Er zijn twee verschillende soorten reddingsvesten: opblaasbare reddingsvesten (linker foto) en reddingsvesten met een schuimvulling (rechter foto). Beide soorten reddingsvesten bieden dezelfde veiligheidsfuncties, het grootste verschil is namelijk de bewegingsvrijheid tijdens het dragen van het reddingsvest. Opblaasbare reddingsvesten zijn een stuk compacter ten opzichte van schuimvulling reddingsvesten, omdat de opblaasbare reddingsvesten pas uitzetten zodra men daadwerkelijk in het water ligt. Dit zorgt er dus voor dat je tijdens het zeilen volledige bewegingsvrijheid hebt. 

Hoe kies ik een reddingsvest?

Reddingsvest met schuimvulling

Hoe kies ik een reddingsvest?

Hoe weet ik nu wat voor soort reddingsvest ik nodig heb?

Het belangrijkste bij het kiezen van het juiste reddingsvest is uiteraard het drijfvermogen van het reddingsvest. Al onze Tribord reddingsvesten hebben een drijfvermogen van minimaal 100 Newton (aangegeven als '100N' wat er voor zorgt dat iedereen, kind of volwassen, op de rug wordt gedraaid in kalm water tijdens normale weersomstandigheden. Ga je zeilen tijdens wat slechter weer met hogere golven, kies dan voor een reddingsvest van 150 Newton. Hoe hoger het aantal Newton ('N'), des te beter is het reddingsvest bestand tegen extreme weersomstandigheden. 

Daarnaast is de keuze voor het type reddingsvest afhankelijk van hoe actief je aan het zeilen bent. Bestuur je zelf de boot, kies dan voor een opblaasbaar reddingsvest, zodoende heb je maximale bewegingsvrijheid voor het varen van de boot. Ben je alleen passagier op de boot, dan kan je gerust voor een reddingsvest met schuimvulling kiezen.