Hoe kies ik mijn zeilkleding?

Zeilen wordt beoefent onder verschillende soorten weersomstandigheden waardoor er ook veel variatie in zeilkleding is. Zeilkleding moet over het algemeen bestand zijn tegen het water, de kou en de wind, maar ook tegen de zon en de hitte. Door deze uiteenlopende variatie aan weersomstandigheden is het 3-lagen principe bedacht. Hieronder leggen we uit wat het inhoudt. 

Voile habitable

 

 

 

 

 

 

Het 3-lagen principe is gebaseerd op het klimaat, het seizoen en de frequentie van het zeilen. Ons doel is om iedereen te kunnen voorzien van de juiste zeilkleding, zowel tijdens regenachtig als zomersweer en voor beginners tot gevorderde. 

Hoe kies ik mijn zeilkleding?

De Eerste laag (Basis laag)

De eerste laag, ook wel bekend als de basis laag, is de laag die het dichtst tegen de huid aan zit. Over het algemeen is dit strakke- of thermokleding waarbij de nadruk ligt op het behouden van lichaamwarmte. Deze laag is dan ook vaak pas van belang bij koud zeilweer. Bij koud weer is het namelijk van belang dat er zo min mogelijk lucht tussen de huid en de eerste laag komt. Via de huid wordt de meeste lichaamswarmte verloren waardoor het van belang is dat de lichaamswarmte zo veel mogelijk wordt behouden. Daarnaast zorgt de basis laag er ook voor dat de vocht tijdens het zweten goed wordt afgevoerd waardoor het lichaam snel droogt. Natte kleding wordt op den duur kouder wat weer zorgt voor een onprettig en koud gevoel tijdens het zeilen. 

De Tweede laag (Fleece laag)

De tweede, of tussen laag, is bedoeld voor het generen van warmte. Over het algemeen zijn de producten die onder de tussen laag vallen softshell of fleece truien. De truien zijn wel water afstotend, maar niet water dicht. Deze kleding is dus voornamelijk bedoeld voor weersomstandigheden waarbij het wat frisser, maar wel droog is. Denk hierbij aan een lente- of herfstachtige dag waarbij het droog is, rond de 20 graden en met een stevige wind. 

Hoe kies ik mijn zeilkleding?

De Derde laag (Waterdichte laag)

De laatste, en misschien wel belangrijkste, laag is de derde en waterdichte laag. Deze laag is voornamelijk essentieel voor bij het zeilen tijdens regenachtig weer of het zeilen op zee waarbij je te maken hebt met hoge golven. Bij Decathlon hebben we drie verschillende soorten derde laags producten: zeiljacks, zeiljassen en zeilbroeken. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen de drie producten:

Qua materiaal en waterdichtheid zit er geen verschil tussen de zeiljack en de zeiljas, het heeft voornamelijk te maken met de lengte. 

Zeiljack: Een zeiljack is een waterdichte en ademende jas waarbij de jas tot ongeveer de hoogte van de riem komt. De zeiljack is dan ook bedoeld voor een wat meer casual zeiltocht op een meer of plas in redelijk goed zeilweer. 

Zeiljas: De zeiljas is speciaal ontworpen voor zeiltochten op open zee of tijdens slecht weer. Het grootste verschil met de zeiljack is dan ook dat de zeiljas tot onder de heupen komt waarbij het net wat meer bescherming geeft, voornamelijk rondom de bovenbenen. 

Beide producten zijn voorzien van een capuchon en hoge kraag om je zo goed mogelijk te beschermen tegen het water en de kou. 

Zeilbroeken: Bij Decathlon hebben we twee verschillende soorten zeilbroeken. Zeilbroeken met schouderbanden en zeilbroeken zonder. De keuze van broek hangt af van de weersomstandigheden. Over het algemeen wordt het aangeraden om een zeilbroek met schouderbanden te kiezen voor regenachtig weer waarbij men gaat zeilen op zee. De broek, in combinatie met een zeiljas, zorgt namelijk voor de meest optimale bescherming tegen de kou en natheid. De zeilbroek zonder schouderbanden wordt aangeraden tijdens het zeilen op meren en plassen met regenachtig weer. 

Hoe kies ik mijn zeilkleding?

Onmisbare accessoires

Goed voorbereid het water op gaan bestaat niet alleen uit de juiste zeilkleding, maar ook uit de juiste zeilaccessoires zoals: , handschoenen, reddingsvesten, zonnebrillen, petten en zonnebrand. 

Zeilschoenen: Zeilschoenen zijn essentieel voor bij het zeilen, voornamelijk om voldoende grip te generen tijdens het toch vaak natte oppervlak van de boot. 

Zeilhandschoenen: Mocht je echt gaan zeilen met flinke wind, neem dan altijd een paar zeilhandschoenen mee. Zo verzeker je jezelf van voldoende grip op de lijnen, voornamelijk wanneer deze nat worden.

Reddingsvest: Bij Decathlon hebben we verschillende soorten reddingsvesten. Zo hebben we schuimreddingsvesten en opblaasbare reddingsvesten. Afhankelijk van jouw niveau als zeiler kan je kiezen voor een schuimreddingsvest (beginners) of een opblaasbaar reddingsvest (ervaren zeilers). 

Zonnebrillen: Een UV-beschermende zonnebril is onmisbaar bij het zeilen tijdens een zonne dag. Al onze Tribord zonnebrillen zijn UV-beschermd en blijven drijven. Dus mocht je perongeluk je zonnebril verliezen, dan blijft deze altijd drijven.

Petten: Niet iedereen vind het fijn om een pet te dragen tijdens het zeilen, maar mocht je het toch fijn vinden, dan hebben wij een uitgebreide selectie aan specifieke zeilpetten.