Hoe kies ik een kitesurf wetsuit? 

Wetsuits kunnen verschillende materialen, diktes en vorm hebben. In deze adviesgids willen wij je zo goed mogelijk informeren over welk type wetsuit jij het best kunt kiezen. 

kitesurf wetsuit

Tijdens het kitesurfen is het essentieel om een perfecte thermische isolatie te hebben. De juiste lichaamstemperatuur biedt comfort en dat is super belangrijk voor het uitoefenen van deze sport. Het kan lastig zijn om een juiste keuze te maken tussen alle verschillende modellen wetsuits. Wetsuits kunnen verschillende materialen, diktes en vorm hebben. In deze adviesgids willen wij je zo goed mogelijk informeren over welk type wetsuit jij het best kunt kiezen. 

Van welk materiaal moet mijn kitesurf wetsuit zijn?

Een (kitesurf) wetsuit is gemaakt van neopreen, een materiaal dat bekend staat om zijn vermogen om warmte vast te houden en water af te stoten. Traditioneel neopreen zorgt voor een perfecte afsluiting, maar mist flexibiliteit. Daarom bieden de nieuwe pakken meer elastische materialen die de (kite)surfer meer bewegingsvrijheid biedt. Om te bepalen welk materiaal de voorkeur heeft (traditioneel neopreen of een meer elastischer variant neopreen), moet je goed bedenken hoe je een wetsuit gaat gebruiken. Wat is je ervaring met kitesurfen? Beoefen je de sport af en toe of regelmatig, of zelfs intensief? Hoe vaker je deze fantastische sport beoefent, hoe meer behoefte je hebt aan een combinatie van goede kwaliteit, comfort, flexibiliteit en robuustheid. Dus, voor intensieve beoefening, adviseren wij een ultra-stretch neopreen wetsuit. Stretch-neopreenpakken zijn duurder dan traditionele modellen, maar je kunt veel verschillende niveaus van flexibiliteit vinden, waarvan sommige een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Als je net begint met kitesurfen dan adviseren wij een traditioneel wetsuit. Deze biedt namelijk voldoende comfort voor incidenteel gebruik.

materiaal kitesurf wetsuit

Hoe dik moet mijn kitesurf wetsuit zijn?

Zoals bij alle watersporten (surfen, kajakken, windsurfen, raften, zwemmen en kitesurfen), beschermt een volledig wetsuit je tegen de kou. Over het algemeen is de limiet ingesteld op ongeveer 17 °C maar er zijn wetsuits die zijn aangepast aan een watertemperatuur lager dan 17 °C en wetsuits die geschikt zijn voor een watertemperatuur boven 17 °C. Wetsuits zijn ingedeeld op basis van hun dikte. Om deze indeling te begrijpen, moet je het volgende onthouden:

De cijfers geven de dikte van het neopreen in millimeters aan. Dus bijvoorbeeld een 4/3 wetsuit bestaat uit een combinatie van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Wetsuits hebben twee of drie verschillende diktes neopreen om ze flexibel te houden. Je hebt meestal dikker neopreen in delen die warmte nodig hebben, zoals je romp. Dus een 4/3 wetsuit heeft een dikte van 4 mm aan de romp en 3 mm aan de rest van het lichaam. Dus, als je kitesurfen in een nogal koud gebied wilt beoefenen, zul je moeten kiezen voor een dikker wetsuit. Hierbij hoef je niet in te leveren op de bewegingsvrijheid. De nieuwe wetsuits bieden veel flexibiliteit, zelfs de dikste modellen. Ongeacht de dikte die je nodig hebt, onthoud dat de eenvoudigste manier om het beste wetsuit te vinden, is om het in de winkel te proberen. Inderdaad, dit kledingstuk moet perfect op maat zijn om waterdicht te zijn blijven, maar mag je bewegingen niet in de weg staan.

Een dun pak van een betere kwaliteit kan net zo warm kan zijn als een dik pak van minder goede kwaliteit. Het neopreen is namelijk van betere kwaliteit en vaak zijn de naden aan de binnenkant en soms ook de buitenkant geseald waardoor er amper water naar binnenkomt. Ook hebben de nieuwere wetsuits thermo-stukken op de borst en rug.

hoe dik moet je wetsuit zijn

Welk type kitesurf wetsuit heb ik nodig?

Naast het materiaal en de dikte van je wetsuit kan de afwerking van een wetsuit een belangrijke graadmeter zijn. Inderdaad, afhankelijk van de gekozen merken en het budget, zijn wetsuits niet op dezelfde manier ontworpen. Je hebt tegenwoordig eigenlijk 2 soorten wetsuits: een wetsuit met sluiting op de rug en een wetsuit met sluiting op de borst. Wetsuits met een sluiting kunnen gemakkelijk worden aan- en uitgetrokken. Ze worden verreweg het meest gebruikt door surfers.

Er zijn ook wetsuits zonder sluiting alleen daar zijn nog amper wetsuits van. Het is wat moeilijker aantrekken, maar een stuk warmer aangezien op deze manier je wetsuit beter aansluit op je nek. Dus er komt geen water achterin binnen. Met wat oefenen kun je deze wetsuit ook makkelijk aan en uit doen. Even wennen dus. Wetsuits zonder sluiting kunnen net wat warmer zijn (een paar graden) en zorgen voor een absolute (water)dichtheid, maar zijn moeilijker aan te trekken en uit te doen. Je moet dus goed weten wat de watertemperatuur is, zodat je hier je keuze op kunt aanpassen. Voor nog meer bescherming kun je ook kiezen voor schoentjes en een bivakmuts of handschoenen die speciaal zijn ontworpen voor (kite)surfen.

Naast een wetsuit kun je ook kiezen voor onderstaande bescherming in het water: 

Rashguard: dit is het lichtste kledingstuk voor surfers, omdat het meestal gemaakt is van lycra. Het wordt gebruikt voor bescherming tegen de zon en het kan je ook beschermen tegen het schuren. ~Shorty: het neopreen bedekt het bovenlichaam en de bovenste delen van de armen en benen (korte mouwen). Dit is speciaal geschikt voor warme temperaturen. ~Neopreen top: dun neopreen shirt (0,5 mm /1,5 mm), dat alleen het lichaam bedekt vanaf de heupen tot je armen, zowel met korte of lange mouwen. Dit type shirt biedt ook bescherming tegen de zon en wordt eigenlijk alleen gebruikt tijdens hele warme dagen

welk type wetsuit heb ik nodig
kitesurf expert

Ben

Kitesurf expert

Spoel na je zout water sessie je wetsuit af met zoet water. Het zout tast namelijk het neopreen van je wetsuit aan. Ook adviseren wij om je harnas, bar en board even af te spoelen. Je kunt zelfs wetsuit shampoo gebruiken zodat je wetsuit weer lekker fris ruikt.