Hoe kies ik een kitesurf trapeze?

Wil jij een kitesurf trapeze kopen maar weet je nog niet waar je op moet letten? Je kunt kiezen uit zit trapeze en heup trapezes en beide trapezes hebben specifieke kenmerken. Het is daarom belangrijk om een trapeze te kiezen die bij je past. Ben je een beginnende kitesurfer, dan kun je het best kiezen voor een zit trapeze. Wil je juist meer bewegingsvrijheid en ben je freestyle georiënteerd bent, kies dan voor een heup trapeze.

Trapeze kiezen

Of je nou een beginnende, gevorderde of een echte pro kitesurfer bent, een kitesurf trapeze is een essentieel onderdeel van je kitesurf uitrusting. Je kunt kiezen uit 2 soorten kitesurf harnassen en het is belangrijk om te bepalen of je met een heup of zittrapeze wilt gaan kitesurfen. De meeste kiters kiezen een heuptrapeze omdat deze de meeste bewegingsvrijheid biedt. In deze informatiegids willen wij je de juiste tips geven om zo tot een juiste keuze te komen. 

Een kitesurf harnas of kite trapeze moet voldoende controle geven over je kite

Tijdens het kitesurfen zorgt een trapeze voor de verbinding tussen jou en de kite. Het is belangrijk dat een kitesurf trapeze voldoende controle biedt en dat het comfortabel aanvoelt. Je hebt namelijk bewegingsvrijheid nodig om je volledig te kunnen focussen op het kitesurfen. Let daarom ook goed op een juiste maat als je een kitesurf harnas gaat kopen (let op, een trapeze kan iets uitlopen). Een goede kitesurf trapeze is uitgerust met beschermend materiaal (zachte randen) waardoor jij geen last zult krijgen van irritaties of verwondingen tijdens het kiten. Harnassen vaak te groot worden gekocht, dan kruipen ze omhoog. Let hier dus goed op als je een harnas gaat kopen. 

Het verschil tussen een heup trapeze en een zit trapeze zit voornamelijk in de pasvorm en de discipline waar je ze voor gebruikt. Een zit trapeze trek je aan als een soort broek, waarbij de trapeze vast gezet wordt bij je benen en je heupen. Het voordeel is dat dit type trapeze niet omhoog kan kruipen bij eventuele valpartijen of wanneer de kite recht boven je staat (op 12 uur). De haak van een zit trapeze zit wat lager. 

Met een heup trapeze heb je iets meer bewegingsvrijheid en het is eenvoudiger om rechtop te staan. Een heup trapeze kan veel of weinig back support geven, dit is per heup trapeze verschillend. Beginners hebben vaak de kite boven hun hoofd, waardoor een heup-trapeze snel omhoog kruipt (dit is niet comfortabel) en daarom adviseren wij een zittrapeze. 

Hoe kies ik een kitesurf trapeze?

Beginners

Hoe kies ik een kitesurf trapeze?

Gevorderden of experts

Een zit trapeze

Wij adviseren een zit trapeze voor beginnende kitesurfers. Dit type harnas wordt als een broekje aangetrokken en wordt met bandjes op de bovenbenen vastgemaakt. Dit type trapeze geeft een super goede ondersteuning aan de bekken en dijen en de straps bij de benen voorkomen dat de trapeze omhoog kan klimmen en dat de kracht van de kite geleidelijk wordt verdeeld over de heupen en bekken van de kitesurfer. Een zit trapeze biedt steun op een relatief laag punt van het lichaam waardoor je minder snel last zult krijgen van blessures doordat de kracht van de kite wordt verdeeld over je bekken en heupen (niet alleen rug zoals bij een heup trapeze). Door een lager zwaartepunt kun je dit harnas goed gebruiken voor langere afstanden. Doordat de haak (waar de bar aan bevestigd wordt) relatief laag hangt, heb je als beginnende kiter een comfortabele positie. Dit type trapeze wordt ook aanbevolen voor mensen met kortere armen, vooral omdat je je kite eenvoudiger kan depoweren. 

zit trapeze

Een heup trapeze

Wij adviseren gevorderden en expert kitesurfers om een heup trapeze te gebruiken. Dit type trapeze heeft een hoger steunpunt en biedt meer bewegingsvrijheid. Een heup trapeze vereist wel wat meer fysieke kracht van kitesurfers. Je buikspieren (zijkanten) worden namelijk echt aan het werk gezet met dit type trapeze. De trapeze moet namelijk goed op zijn plek blijven zonder hier constant je armen bij te gebruiken. In tegenstelling tot een zit trapeze, zorgt een heup trapeze voor extreme bewegingsvrijheid van de benen (geen vervelende riempjes). Het is dus een perfect type trapeze voor de freestyle georiënteerde kitesurfers. Daarnaast is een heup trapeze prettig als je van plan bent om op golven te varen. Voor mensen met een onderrug blessure of voor mensen die snel last hebben van de onderrug adviseren wij altijd een heuptrapeze. 

heup trapeze
kitesurf expert

Ben

Kitesurf expert

Als je op zoek bent naast een kitesurf trapeze naar kitesurf materiaal dan ben je hier aan het goede adres. De ORAO kitesurf range is een toegankelijk merk voor iedere kitesurfer.