Buikspiertrainer kiezen

Hoe kies ik een buikspiertrainer?

Overweeg je een buikspiertrainer, houd dan rekening met factoren zoals je huidige niveau, je beoogde doel en de ruimte die je (thuis) hebt. Onze tips zullen je helpen bij het maken van een juiste keuze.

Het niveau (beginner of gevorderde) en je doel zijn de belangrijkste graadmeters. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen dat je een strakke buik wilt, maar je kunt ook werken aan het opbouwen van meer buikspieren om zo een sterkere core te krijgen (je core is kortweg alles wat het centrum van het lichaam beslaat, dus alle spieren van de schouders tot de bekken). Dit kan resulteren in een betere lichaamsbalans, betere flexibiliteit, goede bescherming van interne organen, betere ondersteuening van de rugspieren en minder kans op blessures.

Verschillende buikspierzones

Let op de juiste stand en houding van je lichaam.

Tijdens het trainen van je buikspieren is het belangrijk om je buikspieren aan te spannen maar ook je nekspieren en het onderste gedeelte van de rug (lende) worden aan het werk gezet. Probeer om korte herhalingen te maken en voorkom grote en lange bewegingen; deze halen namelijk de spanning van je core. Het is efficiënter om kleine en goed gecontroleerde bewegingen te maken waarbij de buikspieren constant aangespannen blijven waarbij je gezicht naar boven wijst (crunches). Voor personen met rugklachten raden wij aan om voorzichtig te trainen en je inspanningen te doseren.

Welke buikspiertrainer heb ik nodig?

Zoals gezegd; de keuze van een buikspiertrainer hangt af van het beoogde doel. Vaak kunnen buikspiertoestellen op een handige manier opgeklapt worden waardoor ze heel gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen zijn. Over het algemeen zijn de toestellen dus comfortabel en gebruiksvriendelijk en ze zijn eenvoudig thuis te gebruiken.

Zoals eerder besproken is het belangrijk om je te realiseren dat je de buikspieren op twee verschillende manieren kunt trainen namelijk dynamisch of statisch. In principe geeft de naam zelf al het verschil aan want bij dynamische oefeningen zoals sit-ups ben je in beweging en trekken de buikspieren zich samen (aanspannen) waarnaar de buikspieren zich weer uitstrekken (ontspannen). Bij een statische oefening blijft het lichaam in één specifieke houding waarbij je je torso volledig aangespannen houdt. Een combinatie van zowel statische als dynamische oefeningen zal uiteindelijk het beste resultaat geven.

Welk toestel voor welk gebruik?

Ben je op zoek naar een buikspierapparaat voor de beginnende tot gevorderde sporter; dan raden wij aan om een AB roller aan te schaffen waarbij je voornamelijk in een dynamische houding traint. Doordat je de sit-ups door de beugel worden begeleid, word je geholpen in je beweging waardoor de oefening eenvoudig uit te voeren is. Deze buikspiertrainer heeft verschillende benamingen en staat bekend als een buikspierroller, buikspierbeugel, sit-up of crunch apparaat. Het grote voordeel is dat het apparaat is voorzien van een hoofdsteun en een schuimpad, om de nek van de gebruiker te ontlasten. Het toestel ligt op de grond en tijdens de oefening worden de voeten op de grond geplaatst (zolen plat op de vloer) waarbij de knieën ongeveer 90 graden zijn gebogen. De rolarmen worden gebruikt om je romp naar boven te bewegen. Blijf tijdens de oefening naar boven kijken.

De startende en gevorderde sporter

De volgende buikspiertrainer is ook geschikt voor de beginnende tot gevorderde sporter. De abdo gain is een soort van schelp die kan schommelen. Gebruik dit apparaat door er gewoon in te gaan zitten, lichtjes achteruit te hangen en door deze positie aan te houden, worden je buikspieren efficiënt getraind. Houd je spieren tijdens deze licht achterover hangende positie wel op spanning zodat je geen rugklachten krijgt. Hoe verder je naar achter hangt, hoe zwaarder het wordt. Houd de positie 10 seconden vast en pak vervolgens 30 seconden rust in een zittende houding. Merk je dat dit te eenvoudig is; verleng de tijd van je oefening en houd je positie langer aan. Dit apparaat is erg eenvoudig thuis te gebruiken en tevens makkelijk op te bergen.

De ervaren sporter

Voor de meer ervaren sporter adviseren wij de buikspierplank waarbij de buikspieren in een dynamische houding worden getraind. De meer ervaren sporters zullen hier voor kiezen omdat de buikspieren tot in de diepte zullen worden getraind. De toegepaste beweging is een sit-up beweging, waarbij de romp omhoog wordt gebracht. De voeten zitten vast onder schuimrubberen houders om zo stabiliteit en veiligheid te garanderen. Een buikspierplank biedt een ruimere bewegingsomvang en het is zelfs mogelijk om de trainingshoek aan te passen (hoogte van de schuimrubberen voethouders & de hellingsgraad van de poten), om de intensiteit van je work-out te verhogen. Let op; de buikspierplank is geen oefening maar een apparaat. Planken of een plank houding is daarentegen wel een oefening maar niet te verwarren met de buikspierplank. Een voordeel van de buikspierplank is dat er meerdere oefeningen (niet alleen buikspieroefeningen) op gedaan kunnen worden. Let tijdens deze oefening ook weer op het aanspannen van je buikspieren om geen blessures op te lopen.