Judobanden

Hoe kies ik de juiste band? (voor judo, aikido en jiujitsu)

“Hij heeft de zwarte band in judo!” Wanneer je deze zin hoort, denk je misschien aan deze persoon als een echte vechtersbaas. Maar hoe werkt het bandensysteem bij judo (en aikido en jiujitsu) precies en hoe zorg je ervoor dat jij de vechtersbaas wordt die de zwarte band binnensleept?

In eerste instantie is de functie van de judoband (ook wel ‘obi’ genoemd) het bij elkaar houden van je judojas. Bij Decathlon verkopen we judobanden in alle kleuren en in verschillende maten. Het is alleen niet zo dat je een judoband kiest in bijvoorbeeld je favoriete kleur. De kleur van je judoband heeft echt een functie en hangt af van je niveau: er wordt namelijk gewerkt met een zogenaamd gradensysteem. Hoe dit systeem werkt en hoe je vervolgens de juiste kleur en lengte van je volgende band bepaalt, lees je in dit sportadvies. 

Gradensysteem judo

Het gradensysteem

Het gradensysteem van judo is hetzelfde als het gradensysteem voor de sporten aikido en jiujitsu. Binnen dit gradensysteem spreek je van ‘kyu’ (klasse) en ‘dan’ (graad). Hiermee worden de vorderingen in je vaardigheid en kennis weergegeven. Je verbetert je vaardigheid (ook wel technische beheersing), kennis en morele waarden door je opleiding en door veel te oefenen.

In totaal bestaan er 16 gradaties, waarbij je begint in klassen (kyu) en eindigt op hogere niveaus in graden (dan). Bij de klassen wordt er van boven naar beneden geteld en begin je bij de zesde kyu (witte band). Om terug te komen op de introductie: als je alle klassen hebt doorlopen en vervolgens de zwarte band haalt, heb je bewezen dat je de basis kent en ga je door in graden. Bij de graden wordt er van beneden naar boven geteld: als je slaagt voor je zwarte band ben je ook meteen eerste dan, hierop volgt de tweede dan, de derde dan, enzovoort. De hoogste dan-graad die je kunt halen, is de tiende dan. 

Het examen

Voor het behalen van de volgende kleur band, moet je een examen doen. Deze wordt afgelegd door je eigen leraar. Hij of zij bepaalt dan ook aan welke eisen je moet voldoen om de volgende band te kunnen behalen. De witte tot en met de bruine band kun je bij je eigen club of school halen. Wil je vervolgens de beruchte zwarte band halen, dan moet je voor een examencommissie verschijnen in je district. De examencommissie bestaat meestal uit mensen die de vierde of vijfde dan bezitten. Zij hebben de taak om te beoordelen of je voldoet aan de eisen, die voor die graad gesteld zijn.

Een judo-examen voor een klasse bestaat uit een competitiegedeelte en een techniekgedeelte. Het onderdeel techniek is dan weer verdeeld in techniek (werptechnieken en controletechnieken) en ‘kata’ (samen met je partner een principe van het judo laten zien op een voorgeschreven wijze). Heb je al punten gescoord met competitiewedstrijden, dan hoef je bij examens voor een graad alleen verschillende technieken te laten zien. Wanneer je alleen aan techniektraining doet en dus niet meedoet aan competitiewedstrijden, dan moet je in je examen naast bovenstaand techniek gedeelte ook een extra ronde kata laten zien.

Tijdens examens is het is kennis van de Japanse taal ook belangrijk. Alles wordt gevraagd in het Japans, dus je moet ervoor zorgen dat je alle Japanse termen kent en kunt laten zien, zowel voor staande technieken als technieken op de grond.

Zodra je voor het examen bent geslaagd, tekent je leraar dit af in je bondspaspoort en mag je officieel de volgende kleur band gaan dragen. Tussen iedere klasse en graad bestaat er een zogenaamde wachttijd. Dat is de tijd die minimaal nodig is voor je examen mag doen voor de volgende gradatie. Ook moet je voor sommige graden een minimale leeftijd hebben. 

Bandkleuren

De kleur van de band

De kleur van je judoband geeft dus aan in hoeverre je geoefend bent in judo. De volgende kleuren worden gebruikt in Nederland, maar ook in de meeste andere landen van Europa en in sommige andere werelddelen:
6e kyu - witte band
5e kyu - gele band
4e kyu - oranje band
3e kyu - groene band
2e kyu - blauwe band
1e kyu - bruine band
1e, 2e, 3e, 4e en 5e dan - zwarte band (hierbij wordt door middel van streepjes op de band of jas aangegeven welke dan je hebt)
6e, 7e en 8e dan - rood-wit geblokte band (je mag bij deze dan ook een zwarte band dragen)
9e, 10e en 11e dan - rode band (je mag bij deze dan ook een zwarte band dragen)
12e dan - witte brede band

Voor de jeugd tot 12 jaar geldt het volgende gradensysteem (ook wel ‘slippensysteem’ genoemd):
6-7 jaar - gele band
7-8 jaar - oranje band
9-10 jaar - groene band
10-11 jaar - blauwe band
11-12 jaar - bruine band
Tot en met de derde dan behoor je bij de dan-indeling tot de beginnende graden. Een vierde dan is een gevorderde judoka en een vijfde dan een vergevorderde judoka. De zesde dan is uiteindelijk de meestertitel. De negende en tiende dan tenslotte zijn maar voor heel weinig judoka's weggelegd. Jigoro Kano heeft de twaalfde dan, omdat hij het judo heeft uitgevonden.

Zodra je een bepaalde graad hebt behaald, kun je deze niet meer verliezen.

Let op: clubs hanteren vaak ook een eigen gradensysteem. Zo kan het voorkomen dat je als kind tussen twee kleuren banden in zit. Sommige clubs maken dan gebruik van tweekleurige banden, andere clubs voegen zogenaamde "slips" toe. Hiermee laat je zien dat je de vaardigheden van de laagste band kent en dat je aan het leren bent voor de volgende, hogere band. Een voorbeeldje van beide banden zoals wij ze verkopen vind je hieronder. 

Bandlengte

De lengte van de band

Nu weet je de kleur van de band die je nodig hebt. Maar ook zijn er verschillende maten. Zo verkopen we bij Decathlon judobanden in de van 2,5 meter, 2,8 meter en 3,1 meter. We geven voor volwassenen en kinderen graag het volgende advies wat betreft het type band en de maat ervan:
- Kinderen kunnen het beste band van 2,5 meter in een gladde stof kiezen, die je vervolgens op maat kunt knippen.
- Volwassenen raden we aan om een zogenaamde ‘pique band’ te kiezen in de maat die past bij je taillewijdte. Is je taille-omtrek minder dan 90 cm in omtrek, ga dan voor de 2,8 meter. Is je taille-omtrek meer dan 90 cm, kies dan voor een band van 3,1 meter.

Bandknoop

Het omdoen van de band

Een judoband moet je twee keer om je middel heen slaan. Vervolgens maak je hem vast met een platte knoop. Hierbij moeten beide uiteinden een lengte hebben tussen de 20 en 30 centimeter. Om te helpen met het knopen van je band, heeft Outshock een ‘riem voor bandknoop’ ontwikkeld, die je helpt om de knoop in je band vast te zetten. Hierdoor blijft hij goed vastzitten tijdens trainingen. Deze riem is vooral geschikt voor kinderen.

Dit sportadvies moet je kunnen helpen om de juiste kleur en lengte van je volgende judoband te bepalen. Check daarnaast of je je judopak nog past en je bent helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

Gerelateerde sportadviezen

judo-uniform

Hoe kies je de juiste maat voor je judopak?

Lees onze tip om de juiste maat judopak te kizezen

judo enfant

Waarom een kind aan judo laten doen?

Binnenkort start het nieuwe schooljaar? Een goede reden om je kind te laten starten met judolessen!

Vechtsporten

Een gids voor vechtsporten

De vechtsport is een belangrijke toepassing van de vechtkunst, ook wel martial arts genoemd. Wereldwijd zijn er ontelbare soorten vechtsporten en verschillende stijlen binnen deze vechtsporten. Wat de vechtsport precies inhoudt en waarom het zo’n belangrijke tak van sport is, lees je in dit sportadvies.