EEN GIDS VOOR VECHTSPORTEN
De vechtsport is een belangrijke toepassing van de vechtkunst, ook wel martial arts genoemd. Wereldwijd zijn er ontelbare soorten vechtsporten en verschillende stijlen binnen deze vechtsporten. Wat de vechtsport precies inhoudt en waarom het zo’n belangrijke tak van sport is, lees je in dit sportadvies.

IN NEDERLAND IS DE VECHTSPORT OF MARTIAL ARTS BIJ HET GROTE PUBLIEK VOORAL BEKEND OM FILMS ALS KUNG FU PANDA EN THE KARATE KID EN GROTE TOPSPORTERS ALS RICO VERHOEVEN EN EDITH BOSCH. MAAR DE VECHTSPORT IS ZOVEEL MEER, DIT LEES JE IN DIT SPORTADVIES.
WAAR KOMEN VECHTSPORTEN VANDAAN?
Vechtsporten zijn onderdeel van de veel bredere term ‘vechtkunst’. De vergelijkbare term ‘martial arts’ betekent letterlijk ‘krijgskunsten’ en is een geheel van voettechnieken en -tradities. De vechtkunst bestaat al heel lang, al sinds voor het jaar 0. De vechtkunst kent vooral zijn roots in het oosten en komt daar voornamelijk voort uit verschillende religies. Maar martial arts kent niet alleen een religieuze benadering; het kan zelfs elementen als meditatie, alternatieve geneeswijzen of acupunctuur omvatten. Ook komen er diverse dansbewegingen in voor.
Tegenwoordig zijn vechtsporten erg populair en dat is niet voor niets. Het verschil tussen vechtsporten en de vechtkunst, is dat bij vechtsporten de nadruk ligt op het competitieve aspect, vaak in georganiseerd verband. De vechtsport is eigenlijk een verdedigingssport, waar veel technieken en andere elementen bij komen kijken. Het één-op-één beoefenen van een vechtsport wordt ook wel sparren genoemd en is de ultieme manier om je technieken op een tegenstander uit te proberen. Wat erg belangrijk is bij de vechtsport, is dat het nooit mag dienen als geweld, alleen als verdediging. Daarom mag er ook nooit buiten competitieverband of de ring worden gevochten. Hiervoor geldt een zogenaamde erecode van de vechtsport: “Vechten gebeurt alleen op de mat of in de ring, en nooit op straat. De technieken die je worden aangeleerd mogen alleen worden gebruikt ter verdediging van jezelf of anderen. Je mag nooit je vechttechnieken gebruiken tegen iemand die zich niet kan verdedigen. Eer, loyaliteit en trouw zijn aan de code zijn belangrijker dan welke vechttechniek, graduatie of titel dan ook.”
DE VOORDELEN VAN VECHTSPORT
Het beoefenen van een vechtsport heeft veel voordelen, zoals:
- Een fysiek sterker en strakker lichaam: bij veel vechtsporten ligt de nadruk op krachtige bewegingen en dankzij de combinaties van stoten en trappen verbrand je zeker acht calorieën per minuut.
- Een beter uithoudingsvermogen: het uitvoeren van vechtsporten kan conditioneel best heel zwaar zijn, waardoor je op de langere termijn je uithoudingsvermogen verbetert.
- Meer flexibiliteit in je lichaam: dankzij vechtsporten word je wendbaarder, wat je kan helpen blessures te voorkomen.
- Betere coördinatie en balans: je verbetert je lichaamsbalans door de vele verschillende (uitwijkende) bewegingen die je moet maken.
- Je wordt zelfverzekerder: tijdens het beoefenen van vechtsporten leer je jezelf verdedigen, wat je in het dagelijks leven extra zelfverzekerdheid kan geven.
- Je verbetert je focus en bewustzijn: dankzij vechtsporten leer je je bewust te worden van je eigen acties en die van de mensen om je heen.
- Het vermindert stress: tijdens een training of wedstrijd kun je al je energie kwijt en hoef je verder even nergens aan te denken.
- Je karakter kan verbeteren: dankzij vechtsporttrainingen leer je respect, discipline, samenwerking en nederigheid.
BEN IK GESCHIKT VOOR EEN VECHTSPORT?
We begrijpen dat de naam ‘vechtsport’ je nog al kan afschrikken. Maar de meeste vechtsporten zijn zeker niet zo gevaarlijk als dat de naam doet lijken, hopelijk helpt bovenstaande opsomming daarbij. Wil je met een vechtsport beginnen, dan is het belangrijk om te weten dat bij vechtsporten bepaalde eigenschappen erg belangrijk zijn. Zo moet je discipline hebben en over zelfbeheersing beschikken. Deze eigenschappen kun je natuurlijk ook leren tijdens het beoefenen van een vechtsport. Per sport zijn andere elementen belangrijk en dus leggen we ze hieronder uit. Twijfel je of een (bepaalde) vechtsport iets voor jou is? Bij de meeste sportscholen en verenigingen kun je eerst een proefles doen voordat je een beslissing neemt. Aarzel niet en probeer het uit!
WELKE SOORTEN VECHTSPORTEN ZIJN ER?
Ben je eruit dat je een vechtsport wilt gaan beoefenen, dan is natuurlijk nog de vraag welke vechtsport je kiest. Zoals hierboven al aangegeven, zijn er ontelbaar veel soorten en stijlen qua vechtsporten. De sporten lopen erg uiteen. Zo wordt de vechtkunst veelal geassocieerd met de oosterse vechtsporten judo, karate en kungfu, maar ook met westerse sporten als worstelen en boksen. Ruwweg kun je vechtsporten onderverdelen in drie groepen:
1. Slag: vechtkunsten die de nadruk leggen op slag- en traptechnieken (bijvoorbeeld (kick)boksen).
2. Worstelen: vechtkunsten die de nadruk leggen op het vastgrijpen en neerleggen van de tegenstander, meestal met behulp van houdgrepen (bijvoorbeeld judo).
3. Wapens: vechtkunsten waarbij men met wapens vecht (bijvoorbeeld schermen).
De meeste vechtsporten kunnen beoefend worden vanaf vijf jaar, vanaf het moment dat hun geest er weerbaar genoeg voor is. In dit sportadvies lichten we de volgende grote vechtsporten uit: (kick)boksen, judo, aikido, karate, taekwondo, Jiu-Jitsu en schermen.
Een overzicht van alle grote vechtsporten
Hopelijk helpt bovenstaande uitleg van de verschillende grote vechtsporten bij het begrijpen van de verschillen ertussen. En nog belangrijker: welke vechtsport het beste bij jou past.
HET BANDENSYSTEEM
Bij zowel judo als aikido, karate, taekwondo en Jiu-Jitsu gebruik men een bandensysteem met banden in verschillende kleuren. Zo moet een martial arts leerling, jong of oud, na een paar maanden lessen een kleine test maken over zijn of haar verkregen kennis. Slaagt hij of zij hierin, dan kan hij zijn witte band ruilen voor een gele band. Aangezien het omruilen van banden vaker kan gebeuren, geeft dit leerlingen extra motivatie om regelmatig naar de lessen te komen en goed mee te werken. De volgorde daarbij is: wit - geel - oranje - groen - blauw - bruin - zwart. Dankzij deze verschillende banden, ook wel ‘graden’ genoemd, kun je leerlingen van verschillende graad goed onderscheiden. Zo heb je dus voor ieder niveau keuze uit tegenstanders met dezelfde band. Dat maakt de martial arts nóg toegankelijker.
WAAR KAN IK DEZE VECHTSPORTEN BEOEFENEN?
Nederland biedt veel mogelijkheden wat betreft het beoefenen van vechtsporten, zowel voor beginners als gevorderden en zowel op recreatief- als wedstrijdniveau. Tegenwoordig worden zelfs in heel veel sportscholen bokslessen gegeven, zowel bij de bekende ketens als bij de lokale sportscholen. Vaak beoefent men hier cardioboksen. Ook bestaan er speciale boksscholen, waar je met behulp van een trainer voornamelijk aan sparren doet. Voor de verschillende martial arts geldt dat dit vaak in een dojo wordt beoefend, wat letterlijk ‘de plaats waar men de weg leert’ betekent. Dit is een oefenzaal met daarin een speciale mat. Op deze mat kun je onbezorgd de verschillende martial arts beoefenen, zonder daarbij bang te zijn voor vallen en valbreken. Daarnaast zijn er ruim 80 schermlocaties in Nederland. Voor schermen verkoopt Decathlon alleen kleding, maar bij vrijwel alle schermlocaties kun je de overige benodigdheden gewoon lenen of huren. Belangrijk om te weten bij schermen, is dat lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) noodzakelijk is om verzekerd te zijn en mee te doen aan onder andere wedstrijden en competities. Iedere plaats in Nederland heeft wel in de buurt een plek waar je één van deze vechtsporten kunt beoefenen. Neem gerust een kijkje en volg je hart!