Wat zijn de voor- en nadelen van cardio voor krachttraining?
Misschien vind je het een fijn idee om eerst even een cardiosessie te doen voordat je begint aan je krachttraining. Niets mis mee, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele voor- en nadelen. Wij leggen je uit waarom je dit beter wel of niet kunt doen.
De voordelen
Een belangrijk voordeel van cardio vóór je krachttraining is dat het een goede manier is om je spieren warm te maken. Dat is belangrijk, want warme spieren zijn een stuk minder gevoelig voor blessures. Je overbelast ze minder snel en je zult merken dat bepaalde oefeningen ook een stuk makkelijker gaan. Dat komt doordat je bepaalde bewegingen eenvoudiger maakt. Je kunt die warming-up ook bereiken door enkele minuten warm te lopen op de loopband. Vind je het efficiënter om meteen je complete cardiosessie te doen? Dat kan natuurlijk ook, door dus langer aan conditietraining te doen.
Een ander voordeel van cardio vóór je krachttraining is dat het kan bijdragen aan vetverbranding. Tijdens een uitgebreide cardiosessie gaat je hartslag flink omhoog. Dit zorgt ervoor dat je in een status van vetverbranding komt. Vervolgens ga je krachttraining doen en zet je die hoge hartslag nog even voort. Bij krachttraining is er sprake van een zogenaamde afterburn. Dit houdt in dat je door de intense inspanning nog na je training in een verbrandingsmodus blijft. Doe je dus eerst cardio en dan pas krachttraining? Dan benut je die afterburn optimaal en blijf je zo lang mogelijk in een verbrandingsmodus.
Soms is het ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Misschien merk je bij jezelf dat je te vermoeid bent na een krachttraining om jezelf nog te motiveren voor een cardiosessie. Vind je het toch belangrijk om beide elementen in je training te verwerken? Kies er dan gerust voor om even cardio te doen voordat je met gewichten aan de slag gaat. Een training moet bij jou passen, dus er is geen verkeerde volgorde.
De nadelen
Veel fanatieke krachttrainers zul je niet snel op de loopband zien voordat ze beginnen met gewichtheffen. Dat heeft een belangrijke reden. Cardio is namelijk heel vermoeiend. Het kost je lichaam veel energie om lange periodes te rennen, wandelen of roeien. Die energie heb je op een later moment ook hard nodig om met zware gewichten te trainen. Kies je dus voor krachttraining na cardio? Dan is de kans groot dat je niet meer alle energie hebt voor je krachttraining. Hierdoor neem je misschien niet de ideale houding aan of lukt het je niet om je maximale gewichten te tillen. Je krachttraining zal dus minder effectief zijn.
Heb je dan niet last van hetzelfde probleem wanneer je cardio na krachttraining doet? Natuurlijk ben je moe nadat je een lange tijd met gewichten in de weer bent geweest. Je spieren zijn verzuurd en je hebt een groot deel van je energie verbruikt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Cardio vraagt namelijk om een minder intensieve inspanning. Je hoeft niet zo geconcentreerd te zijn en je hoeft ook zeker geen uur aan conditietraining te doen. Een paar minuten cardio is vaak al voldoende om je lichaam op weg te helpen. Dat kan prima na een intensieve krachtsessie, terwijl krachttraining na een cardiosessie juist zwaarder is.