Cardio na krachttraining? Of toch ervoor?

Cardio na krachttraining? Of toch ervoor?

Wat zijn nou de voor- en nadelen van cardio voor krachttraining en cardio na krachttraining. In deze blog lees je hier meer over.

Als je naar de sportschool gaat, wil je natuurlijk alles uit je training halen. Daarom kies je er misschien voor om even hard te lopen op de loopband en aan de slag te gaan met gewichten. Een combinatie van cardio- en krachttraining dus, maar in welke volgorde doe je dat? Voor beide opties valt iets te zeggen. Waar sommige sporters zweren bij krachttraining vóór cardio, kiezen anderen er liever voor om eerst even cardio te doen. Twijfel je wat de beste keuze voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.

Wat zijn de voor- en nadelen van cardio voor krachttraining?

Misschien vind je het een fijn idee om eerst even een cardiosessie te doen voordat je begint aan je krachttraining. Niets mis mee, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele voor- en nadelen. Wij leggen je uit waarom je dit beter wel of niet kunt doen.

De voordelen
Een belangrijk voordeel van cardio vóór je krachttraining is dat het een goede manier is om je spieren warm te maken. Dat is belangrijk, want warme spieren zijn een stuk minder gevoelig voor blessures. Je overbelast ze minder snel en je zult merken dat bepaalde oefeningen ook een stuk makkelijker gaan. Dat komt doordat je bepaalde bewegingen eenvoudiger maakt. Je kunt die warming-up ook bereiken door enkele minuten warm te lopen op de loopband. Vind je het efficiënter om meteen je complete cardiosessie te doen? Dat kan natuurlijk ook, door dus langer aan conditietraining te doen.

Een ander voordeel van cardio vóór je krachttraining is dat het kan bijdragen aan vetverbranding. Tijdens een uitgebreide cardiosessie gaat je hartslag flink omhoog. Dit zorgt ervoor dat je in een status van vetverbranding komt. Vervolgens ga je krachttraining doen en zet je die hoge hartslag nog even voort. Bij krachttraining is er sprake van een zogenaamde afterburn. Dit houdt in dat je door de intense inspanning nog na je training in een verbrandingsmodus blijft. Doe je dus eerst cardio en dan pas krachttraining? Dan benut je die afterburn optimaal en blijf je zo lang mogelijk in een verbrandingsmodus.

Soms is het ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Misschien merk je bij jezelf dat je te vermoeid bent na een krachttraining om jezelf nog te motiveren voor een cardiosessie. Vind je het toch belangrijk om beide elementen in je training te verwerken? Kies er dan gerust voor om even cardio te doen voordat je met gewichten aan de slag gaat. Een training moet bij jou passen, dus er is geen verkeerde volgorde.

De nadelen
Veel fanatieke krachttrainers zul je niet snel op de loopband zien voordat ze beginnen met gewichtheffen. Dat heeft een belangrijke reden. Cardio is namelijk heel vermoeiend. Het kost je lichaam veel energie om lange periodes te rennen, wandelen of roeien. Die energie heb je op een later moment ook hard nodig om met zware gewichten te trainen. Kies je dus voor krachttraining na cardio? Dan is de kans groot dat je niet meer alle energie hebt voor je krachttraining. Hierdoor neem je misschien niet de ideale houding aan of lukt het je niet om je maximale gewichten te tillen. Je krachttraining zal dus minder effectief zijn.

Heb je dan niet last van hetzelfde probleem wanneer je cardio na krachttraining doet? Natuurlijk ben je moe nadat je een lange tijd met gewichten in de weer bent geweest. Je spieren zijn verzuurd en je hebt een groot deel van je energie verbruikt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Cardio vraagt namelijk om een minder intensieve inspanning. Je hoeft niet zo geconcentreerd te zijn en je hoeft ook zeker geen uur aan conditietraining te doen. Een paar minuten cardio is vaak al voldoende om je lichaam op weg te helpen. Dat kan prima na een intensieve krachtsessie, terwijl krachttraining na een cardiosessie juist zwaarder is.

Wat zijn de voor- en nadelen van cardio na krachttraining?

Wat zijn de voor- en nadelen van cardio na krachttraining?

Misschien vind je het een fijner idee om nog even 20 minuten cardio na je krachttraining te doen. Heeft dat bepaalde voordelen bij je training? En zijn er nadelen waar je rekening mee moet houden? Wij zetten het voor je op een rij.

De voordelen
Voor serieuze krachttrainers is het advies om cardio pas na hun krachttraining te doen. Waarom? Omdat cardio ontzettend veel energie kost. Door te beginnen met je krachttraining, is het makkelijker om alle energie te benutten voor je houding en persoonlijke records. Hierdoor lukt het je makkelijker om grenzen te verleggen en haal je gewoon meer uit je trainingen. Je spieren zijn nog niet vermoeid en verzuurd na een lange sessie op de loopband of crosstrainer.

Na een intensieve sessie is het soms ook fijn om even je hoofd leeg te maken door even een cardiosessie te doen. Dit helpt om de spanning weer uit je spieren te halen. Doordat je al een verhoogde hartslag hebt, haal je ook sneller iets uit die cardiosessie. Wil je bijvoorbeeld vet verbranden? Dan helpt het al om een hoge hartslag te hebben zodra je op de loopband stapt. Je hoeft dan niet eerst 10 minuten warm te lopen voordat je in vetverbrandingsmodus komt. Het is dus ook toereikend om een kortere cardiosessie te houden als je deze na je krachttraining plant.

Cardiotraining na krachttraining helpt je ook om de doorbloeding in je lichaam te stimuleren. Die betere doorbloeding zorgt er weer voor dat er meer zuurstof bij je spieren komt. Dat stimuleert het herstelproces. Hierdoor heb je uiteindelijk minder last van spierpijn en kun je sneller weer alles geven tijdens een volgende sessie in de sportschool. Merk je dus dat je vaak last hebt van pijnlijke, vermoeide spieren? Stap dan nog even op de roeimachine of crosstrainer na je krachttraining.

De nadelen
Wat zijn dan de nadelen van cardio nadat je net krachttraining hebt gedaan? Er is er eigenlijk maar één. Dat nadeel is dat je niet moet verwachten dat je na een krachttraining nog eens alles kunt geven tijdens een cardiosessie. Wanneer je dus van plan bent om een uur te joggen, moet je dat niet na een krachttraining doen. Je spieren zijn al verzuurd en verzwakt, waardoor je echt niet de kracht hebt om nog lange tijd alles te geven. Een korte sessie van maximaal 20 minuten is prima en toereikend. Wil je echt je conditie serieus trainen? Dan zul je jouw cardiotraining prioriteit moeten geven boven je krachttraining.

Moet je cardio- en krachttraining wel met elkaar combineren?

Moet je cardio- en krachttraining wel met elkaar combineren?

Er zijn dus voor- en nadelen voor beide opties, of je nu cardio voor of na je krachttraining wilt doen. Maar is het eigenlijk wel nodig om beide trainingen met elkaar te combineren? Het is zeker geen noodzaak. Ook dit is helemaal afhankelijk van jouw doelen. Zo is het met een druk schema vaak makkelijker om beide trainingen in één keer te doen. Je kunt dan zelf bepalen of je de nadruk meer op cardio of op krachttraining wilt leggen.

De combinatie van cardio- en krachttraining is ook goed wanneer je vetverbranding wilt optimaliseren. Je hebt langer een hogere hartslag en zult zo ook meer energie verbranden. Cardio is ook een goede warming-up voor je krachttraining. Door je spieren goed warm en los te maken, is de kans op blessures kleiner. Daarom is de combinatie van deze trainingen een uitstekende keuze.

Vind je het juist belangrijk om echt alles uit iedere training te halen? Dan is het misschien beter om beide trainingen van elkaar te scheiden. De ene dag doe je een strikte krachttraining en heb je alle energie en focus om deze oefeningen goed uit te voeren. Hierdoor lukt het je ook beter om je maximale gewichten steeds te verhogen. De volgende dag verleg je juist je grenzen tijdens een cardiotraining. Dan heb je weer de energie om steeds langer en intensiever te trainen. Dit betekent wel dat je gemiddeld net wat meer moet sporten om het beide op topniveau te doen.

Uiteindelijk draait sporten vooral om jouw persoonlijke voorkeuren. Toch is het fijn om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van cardio voor of na je krachttraining. Conditietraining vóór je krachttraining heeft als voordeel dat je spieren goed warm zijn. Daardoor kun je ze soepeler bewegen en heb je minder kans op blessures. Je hartslag is ook hoger, waardoor je makkelijker vet verbrandt tijdens je training. Wil je juist eerst krachttraining en dan pas cardio doen? Dan is het voordeel dat je meer energie hebt om in je krachttraining te steken. Hierdoor kun je makkelijker met hoge gewichten werken.

Het is natuurlijk ook een optie om beide trainingen van elkaar te scheiden. Je doet dan de ene dag echte conditietraining, zoals hardlopen of roeien. Een dag later concentreer je je juist op het trainen van je spieren door middel van krachttraining. Je kunt dan beide trainingen alle aandacht geven en haalt zo ook meer uit je sportsessies. Dat vraagt wel om een wat grotere tijdsinvestering, maar maakt het makkelijker om beide trainingen met elkaar te combineren. Wil je gewoon een paar keer per week een simpele algemene sportsessie houden? Dan is het helemaal aan jezelf of cardio dan voor of na de krachttraining moet komen.

Bekijk onze gerelateerde sportadviezen:

sav fitness cardio training tapis de course velo appartement velo elliptique domyos

FITNESS CARDIO-TRAINING

FITNESS CARDIO-TRAINING

CARDIO FITNESS TRAINING

CARDIO FITNESS TRAINING

CARDIO FITNESS TRAINING

sav musculation crosstraining domyos

KRACHTTRAINING

Vind alle Bodybuilding Cross Training-producten die beschikbaar zijn ter ondersteuning

Welke kleding draag je voor fitness

Welke kleding draag je voor fitness?

Goede kleding voor je bezoek aan de gym is onmisbaar om comfortabel en vrij te kunnen bewegen. In deze blog lees je alles over kleding voor fitness.