Vrouw aan het kleiduifschieten

Wat is kleiduifschieten?

Wat is kleiduifschieten en waar mag je het doen?

Vol spanning sta je met een geweer in je handen en tuur je naar de lucht. Ieder moment kan er een doelwit door de lucht vliegen dat jij binnen een paar seconden neer moet halen. Dat maakt kleiduifschieten zo spannend. Deze schietsport vraagt heel wat van je concentratievermogen en om een razendsnel reactievermogen. Wil je meer weten over de oorsprong van deze sport? Of ben je benieuwd naar de verschillende disciplines binnen deze schietsport? Hier vind je alle informatie, inclusief tips over waar je in Nederland op kleiduiven kunt schieten.

Wat is kleiduifschieten?

Wat is kleiduifschieten?

Kleiduifschieten is een schietsport die al sinds de negentiende eeuw beoefend wordt. Het doel van deze sport is om kleiduiven uit de lucht te schieten. Kleiduiven zijn schoteltjes, gemaakt van composiet, met een gemiddelde diameter van 11 centimeter. Het voordeel van deze schoteltjes is dat ze makkelijk breken in de lucht. Ze zijn bovendien eenvoudig van de lucht te onderscheiden dankzij hun oranje kleur.

De sport wordt een dynamische schietsport genoemd. Dat heeft alles te maken met het doel. Waar je bij andere schietsporten vaak op een stilstaand doel moet richten, is dat bij deze sport wel anders. De kleiduiven vliegen met een flinke snelheid over het veld heen. Het is dus aan jou om snel te richten en raak te schieten. Dat maakt het een leuke schietsport voor iedereen die van een uitdaging houdt. Het schieten doe je met een speciaal sportgeweer. Deze schiet geen kogels, maar hagel. Om jezelf te beschermen tijdens de sport, draag je altijd een veiligheidsbril. Ook gehoorbescherming is aan te raden wanneer je aan deze sport doet.

De oorsprong van de sport

Kleiduifschieten heeft een lange geschiedenis. De wortels van deze sport liggen namelijk in de jacht. Mensen jagen al eeuwenlang op allerlei dieren, maar gingen dat later pas voor hun plezier doen. Deze plezierjacht was niet alleen op herten of vossen gericht, maar ook op verschillende vogels. In de negentiende eeuw was het schieten op duiven een populaire sport. Er werden grote hoeveelheden duiven in een mand gedaan, die op een commando werd opengemaakt. De duiven vlogen eruit en het was de sport om als eerste een duif uit de lucht te schieten. Dit was natuurlijk allesbehalve diervriendelijk. Daarom is na verloop van tijd besloten om de duiven te vervangen voor andere doelwitten. Dat varieerde van glazen ballen met veren tot tennisballen die met veren versierd waren. Rond 1880 deed de kleiduif zijn intrede. Dit was een makkelijker doelwit dan een glazen bal. In eerste instantie werden deze kleiduiven ook echt van klei gemaakt. Later werd dat veranderd naar composiet. Een echte kleiduif kostte namelijk veel tijd en energie om te bakken in de oven. De klei was bovendien te lastig om kapot te schieten in de lucht, maar wel breekbaar tijdens het transport. Tegenwoordig worden er nog steeds composietduiven gebruikt bij de sport.

Vanaf 1900 maakt de sport officieel deel uit van de Olympische Spelen. Toen werden er nog wel echte duiven gebruikt. Dit was nog niet verboden, ondanks dat kleiduiven wel al ontwikkeld waren. Sinds 1912 is het ook bij Olympische Spelen de norm om kleiduiven te gebruiken. Tegenwoordig is de sport nog steeds bij dit grote sportevenement te zien, maar liefst vijf van de vijftien schietdisciplines vallen onder kleiduifschieten.

Kleiduifschieten disciplines

Verschillende disciplines

Er zijn twee grote disciplines te ontdekken bij deze sport. Deze worden aangeduid met de Engelse woorden Skeet en Trap. Voor beide disciplines geldt ook weer dat er een Olympische variant en sportvariant is. Hierbij is de Olympische variant ingewikkelder, terwijl de sportvariant net wat lossere regels heeft.

Bij Skeet staan er twee huizen op het veld, een hoog huis en een laag huis. Deze staan altijd op 36,8 meter afstand van elkaar. Uit beide huizen worden kleiduiven afgeschoten. Dit gebeurt altijd in een vast patroon. De schutter moet in zijn ronde acht verschillende posities aannemen, ook deze zijn altijd gelijk. Vanaf iedere positie moet hij de kleiduiven schieten. Dit gaat volgens bepaalde regels. Zo mag hij niet dubbel schieten op duiven. Bij de sportvariant is dat wel toegestaan en mag de hagel waarmee geschoten wordt zwaarder zijn. De kleiduiven gaan bovendien langzamer en leggen een langere route af, waardoor deze variant net wat makkelijker is.

Trap is de variant die het meeste lijkt op de oude versie van deze sport. Een schutter staat voor een veld waar in totaal vijftien werpmachines staan opgesteld. Deze machines werpen op willekeurige momenten een kleiduif uit. De schutter weet dus niet van welke kant de duif komt en wanneer dit gebeurt. Dit lijkt dus veel meer op het gevoel van echte duiven die op een onverwacht moment voorbij kunnen vliegen. Bij de sportvariant staan er slechts acht werpmachines op het veld. De schutter staat ook dichterbij, namelijk op 11 meter afstand in plaats van 15 meter. Ook hier geldt dat de hagel zwaarder mag zijn dan bij de Olympische variant.

Dan zijn er nog een paar varianten die je minder vaak terugziet. Zo is er Double Trap. Hierbij wordt er altijd een hoge en een lage kleiduif geschoten. Ook Automatic Trap is een variant. Dit is een vrij nieuwe versie, waarbij één werpmachine alle kleiduiven uitwerpt. De machine beweegt over het veld, wat voor onvoorspelbare bewegingen zorgt. Fanatieke kleiduifschieters doen aan een kleiduifparcours. Dit parcours is iedere keer anders, met werpmachines op verrassende plekken. De machines kunnen de kleiduiven ook op een verrassende manier uitwerpen, zodat de schutter echt niet weet wat hem te wachten staat.

Als laatste is er de compacte variant. Hier is vooral de grootte van het veld anders. Dit mag maar 40 meter breed en 25 meter diep zijn. Op dit veld moeten zes werpmachines staan. Zij mogen de kleiduiven willekeurig uitwerpen, maar er moet wel altijd aan een paar voorwaarden worden voldaan. Zo moet er altijd minstens één duif van links naar recht en één duif van rechts naar links gaan. Ook minimaal één afgaande duif is vereist bij deze discipline.

Waar kan je kleiduifschieten?

Lijkt het je leuk om deze schietsport een keer te proberen? Dan heb je de juiste voorzieningen nodig. Je mag niet zomaar op kleiduiven gaan schieten in je eigen achtertuin. Daarvoor moet je toch echt bij een speciale schietbaan zijn. Maar waar kun je kleiduifschieten in Nederland? Er zijn verschillende locaties waar dit mogelijk is. Vrijwel iedere provincie heeft één of meerdere schietbanen waar ook het schieten op kleiduiven wordt aangeboden.

Zo kun je in Biddinghuizen kleiduifschieten bij Dorhout Mees. In Brabant kan dat bij Schietbaan Eric Swinkels, terwijl je in Drenthe bij Schietsportcentrum Emmen terechtkunt. Wil je tijdens een bezoek aan de Waddeneilanden een keer op kleiduiven schieten? Dat doe je bij Vliegveld Ballum. In Limburg kun je terecht bij International Shooting Range (ISR) de Wildenberg, terwijl Zeeland SV de Schutterij heeft. Ook rondom de Randstad beoefen je deze typische buitensport. Dat doe je bijvoorbeeld bij Jacht-, Skeet- & Trapclub Waalsdorp in de buurt van Den Haag. Zo is er overal in Nederland wel een mogelijkheid om deze schietsport uit te proberen.

Mag iedereen zomaar deze schietsport beoefenen?

Je gebruikt natuurlijk een wapen wanneer je op kleiduiven gaat schieten. Ook voor schietsporters geldt dat zij aan bepaalde vereisten moeten voldoen voordat ze een wapen mogen bezitten. Wil je dus zelf een wapen kopen voor deze sport? Dan moet je eerst een vergunning aanvragen om een privéwapen te mogen bezitten.

Gelukkig is een privéwapen niet nodig om kleiduifschieten te beoefenen. Misschien wil je eerst een middag op kleiduiven schieten om te kijken of deze sport bij je past. Wanneer je naar een van de schietverenigingen in Nederland gaat, heb je geen vergunning nodig. Deze verenigingen moeten namelijk een vergunning hebben om sportgeweren te mogen houden. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilig bewaren en verstrekken van deze geweren. Je leent dit geweer dus wanneer je een bezoek brengt aan deze verenigingen.

Natuurlijk mag een schietvereniging wel eisen stellen aan de personen die zij toelaten. Zo geldt er op veel plekken een minimumleeftijd. Er is dan ook een identificatieplicht, dus je moet een identiteitsbewijs, rijbewijs of paspoort meenemen. Ook kunnen er andere vereisten zijn, bijvoorbeeld dat je geen alcohol mag hebben gedronken.

Man aan het kleiduifschieten

Ben je op zoek naar een sport die je lekker in de buitenlucht beoefent, waarbij je zowel snel als nauwkeurig moet zijn? Dan is schieten op kleiduiven de ideale bezigheid. Deze sport komt van oorsprong uit de jacht, waarbij er op echte duiven geschoten werd. Inmiddels is het een diervriendelijke schietsport, waarbij je richt op schotels die door de lucht vliegen. Er zijn verschillende varianten om uit te proberen, van Skeet tot Trap. Hierdoor is de moeilijkheidsgraad van deze sport makkelijk aan te passen aan jouw niveau.

Om deze schietsport te mogen beoefenen, heb je een vergunning nodig. Heb je die vergunning niet? Dan kun je natuurlijk wel terecht bij een van de schietverenigingen die kleiduifschieten aanbieden. De vereniging heeft dan de juiste papieren, waardoor je wel met een jachtgeweer mag schieten. In Nederland zijn er verschillende velden te vinden waar je deze sport mag uitproberen. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor een dagje uit met vrienden of familie. Voor je het weet ben je een eeuwenoude sport aan het beoefenen, waarbij je reactiesnelheid en aandacht voor details op de proef worden gesteld.