Barefoot hardlopen, wel of niet doen?

Barefoot hardlopen, wel of niet doen?

Heb jij het boek De geboren renner van Christopher McDoughall gelezen? Het boek over een indianenstam in Mexico die op zelfgemaakte sandalen enorme afstanden aflegt, heeft veel aandacht opgeleverd voor barefoot hardlopen. Maar wat is barefoot hardlopen eigenlijk en waarom zou je wel of niet kiezen voor deze manier van rennen? We vertellen je alles wat je wilt weten over barefoot running en zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Natuurlijk slaan we een kort verslag van hét boek over barefoot running niet over. Of barefoot hardlopen iets voor jou is, bepaal je eenvoudig na het lezen van deze blog.

Wat is barefoot running?

Barefoot running of barefoot hardlopen is niets meer en niets minder dan op blote voeten hardlopen. Dit kan op 2 manieren: geheel blootvoets en met minimale schoenen. Blootvoets rennen is de meest pure vorm van barefoot running. De mens is geboren om te rennen. Heel lang terug, voor 10.000 v.C. renden onze verre voorouders al op blote voeten om te jagen en voedsel te verzamelen. Tegenwoordig is barefoot running weer populair, maar niet per se op blote voeten. Veel barefoot runners kiezen er voor om niet zonder schoenen, maar op minimalistische schoenen, oftewel barefoot hardloopschoenen, te lopen. Deze schoenen beschermen je voetzool en geven je extra grip, zonder dat ze voor demping of steun zorgen. Een moderne vorm van barefoot hardlopen dus!

Waarom doen mensen aan barefoot running?

Waarom zou je op blote voeten rennen als hardloopschoenen jouw lichaam helpen de zware belasting van het hardlopen op te vangen? Omdat hardloopschoenen jou niet alleen helpen, maar het je voeten ook heel makkelijk maken. Het zachte voetbedje of de wolkjes waar je op loopt, zorgen er namelijk voor dat de spieren in jouw voeten het allemaal wel geloven. De schoenen maken jouw voeten lui en passief. Wist jij dat in jouw voetzolen maar liefst 200.000 zenuwuiteinden zitten? Deze zenuwuiteinden geven jouw hersenen informatie over de beweging van het lichaam. En hoe beter je voetzolen de grond voelen, hoe beter die informatie. Dat gaat een stuk eenvoudiger zonder die hardloopschoenen die juist voor demping, correctie en ondersteuning zorgen. Barefoot running is dus dé manier om je voeten en je lichaam optimaal te laten functioneren.

Barefoot hardlopen, wel of niet doen?

Barefoot running en het succes van keniaanse lopers

Keniaanse lopers zijn enorm succesvol in de hardloopsport op de middellange en lange afstanden. Wie kent de toptijden op de officiële marathon van Eliud Kipchoge (2.01.39) en Kenenisa Bekele (2.01.49) niet. De Afrikaanse atleten lopen als gazellen die continu op het hoogste niveau presteren. De Keniaanse lopers hebben een genetische aanleg om hard te rennen en het feit dat ze op grote hoogte wonen, werkt absoluut in hun voordeel. Daarnaast hebben zij net zoals vele atleten in andere arme landen als kind veel op blote voeten of op minimalistische schoenen gelopen. Hierdoor hebben zij een natuurlijke manier van lopen ontwikkeld en beschikken zij over enorm sterke voetspieren. Een prachtig voorbeeld van het effect van barefoot hardlopen.

De voordelen van barefoot hardlopen

Twijfel jij of barefoot running iets voor jou is? Lees snel de volgende voordelen van blootsvoets hardlopen en oordeel zelf.

Sterkere voeten – Jouw voeten zijn gemaakt om te lopen. Barefoot running geeft jouw voeten de vrijheid om hun natuurlijk veerkracht en flexibiliteit verder te ontwikkelen. Door de voetspieren te laten werken, krijg jij sterkere voeten. En sterkere voeten verkleinen de kans op vervelende hardloopblessures.

Betere doorbloeding – Met barefoot hardlopen train je je voeten en verbeter je de doorbloeding in je voeten. De voordelen van een betere doorbloeding? Je hebt minder snel last van vermoeide voeten, koude voeten en kramp. Het klinkt tegenstrijdig, maar als jij regelmatig last hebt van koude voeten, zou juist zonder schoenen hardlopen dus een oplossing zijn.

Hogere pasfrequentie – Barefoot hardlopen betekent dat je meer op de bal van je voet landt. Je behoort dan tot de groep voorvoet- of middenvoetlanders. Doordat je minder lang contact hebt met de grond, maak je vanzelf kortere passen met een hogere pasfrequentie. En een hogere pasfrequentie zorgt voor een hoger looptempo.

Stressverlagend – Je voeten dragen jou letterlijk op handen. Daarnaast zijn je voeten ook zintuigen en tastorganen. Het contact dat de voeten maken met de grond zorgt voor ontspanning en vermindering van stress.

Minder kans hardloopblessures – Je loopstijl zorgt ervoor dat niet alleen je voeten, maar ook je knieën, benen en heupen sterker en soepeler worden. En een sterk lichaam betekent minder kans op vervelende hardloopblessures.

Prettig gevoel – Barefoot hardlopen geeft je het gevoel van lopen zoals het bedoeld is. Een prettig gevoel van vrijheid en jezelf 1 voelen met de natuur.

Barefoot hardlopen, wel of niet doen?

Nadelen van barefoot hardlopen

De voordelen van barefoot running zijn legio. De meningen over wel of niet blootvoets hardlopen zijn echter verdeeld. Het is absoluut niet zo dat barefoot hardlopen slecht is, maar blootvoets lopen heeft ook een aantal nadelen.

Blessures bij te snel overstappen – Barefoot hardlopen is puur natuur, maar doe je niet zomaar. Je hebt jaren met hardloopschoenen gelopen en kunt nu niet in 1 keer de schoenen volledig aan de wilgen hangen. Bouw het rustig op en laat je uitgebreid informeren door hardlooptrainers en experts om blessures te voorkomen.

Niet voor iedereen geschikt – Kies alleen voor barefoot hardlopen als je helemaal gezond bent en geen voetklachten hebt. Anders vergroot je de kans op blessures in plaats van deze te verkleinen.

Minder bescherming voetzolen – Loop jij geheel op blote voeten? Dan loop je het risico om je voeten te beschadigen door glas, spijkers of bijvoorbeeld een rotsachtige ondergrond. En ga je hardlopen in de sneeuw dan loop je risico op ijskoude of bevroren voeten.

Kans op blaren – Je voeten moeten wennen aan het blootvoets of op minimale schoen hardlopen. Dit betekent blaren. Maar wees gerust, na de blaren komt het gewenste eelt dat jouw voeten beschermt tijdens barefoot hardlopen.

De juiste schoenen voor barefoot running

Kies jij voor barefoot hardlopen, maar wil je niet geheel blootvoets lopen? Dan zijn barefoot hardloopschoenen ofwel minimalistische hardloopschoenen de ideale schoenen voor jou. Barefoot hardloopschoenen laten jou op een natuurlijke manier lopen en beschermen jouw voetzool tegen verwondingen. Deze minimalistische hardloopschoenen hebben tussenzolen met een minimale heeldrop (het hoogteverschil tussen je hak en je voorvoet). Zo bieden ze jou net voldoende demping om op een harde ondergrond als asfalt te trainen. En die hardloopschoenen zijn populair. Veel grote hardloopmerken zoals Asics, Brooks en Saucony hebben barefoot hardloopschoenen in hun assortiment. En ken je het merk Vivo Barefoot? Bedacht door 2 Engelsen in 2012 om het gevoel van hardlopen op blote voeten te benaderen mét schoenen. Alle minimalistische hardloopschoenen hebben 1 ding gemeen: ze zorgen ervoor dat jij je tijdens het hardlopen 1 voelt met de natuur.

Tips om te beginnen met barefoot hardlopen

Ben jij van plan om te beginnen met barefoot hardlopen? De volgende 5 praktische tips helpen jou om goed voorbereid op blote voeten hard te lopen.

1. Begin rustig aan – Je hebt je hele leven je voeten beschermd, maar nu moeten ze aan de slag. Bouw de afstand en het tempo heel rustig op. Gemiddeld is je lichaam pas na een jaar gewend aan barefoot hardlopen, dus neem de tijd.

2. Doe voetoefeningen – Je voeten krijgen heel wat te verduren. Help ze een handje door ze sterker te maken met eenvoudige oefeningen. Ga bijvoorbeeld op je voorvoet staan en til je hielen zo hoog mogelijk de lucht in, even vasthouden en weer terug. Of ga tijdens het tandenpoetsen op 1 voet staan en probeer je balans te houden (eventueel met je ogen dicht).

3. Masseer je voeten en kuiten – Je voeten en kuiten leveren topprestaties. Beloon je lijf na het rennen met een heerlijke zelfmassage.

4. Loop op gevoel – Je loopt nu op de meest natuurlijke manier. Luister naar je lichaam en volg je gevoel. Niemand anders weet beter wat goed voor je is dan jijzelf.

5. Loop thuis ook op blote voeten – Om je voeten te laten wennen aan het barefoot hardlopen, is het slim ook thuis op blote voeten te lopen. En als het lekker weer is, loop je natuurlijk ook buiten in de tuin lekker zonder schoenen.

De geboren renner, hét boek over barefoot running

Ben je dol op lezen en wil je meer weten over barefoot running? Dan is het boek De geboren renner van Christopher McDoughall een absolute aanrader. In dit waargebeurde verhaal gaat de schrijver op zoek gaat naar het geheim van de beste renners van de wereld, de Tarahumara-indianen in Mexico. Deze natuurlijke topatleten leggen op hun zelfgemaakte sandalen, zonder problemen afstanden langer dan honderd mijl af. Een avontuurlijke tocht door de canyons van Mexico met een paar van de beste ultralopers van de wereld brengt de schrijver bij de indianenstam. Daar houdt hij een indrukwekkende wedstrijd van 50 mijl met de indianen. Het prachtige verhaal zorgt niet alleen voor veel hardloopinspiratie, maar geeft je ook veel wetenschappelijke uitleg over wat iemand tot een goede hardloper maakt.

Conclusie

Barefoot running of barefoot hardlopen is hardlopen zoals het bedoeld is. Rennen zonder schoenen, zodat je voeten optimaal functioneren. Dit doe je door letterlijk blootvoets hard te lopen of door hard te lopen op barefoot hardloopschoenen. Barefoot running zorgt voor sterke voeten, een goede doorbloeding en een prettig gevoel. Stap niet te snel over op barefoot hardlopen, want dan neemt de kans op blessures juist toe. Om je lichaam voor te bereiden op blootvoets hardlopen doe je oefeningen om je voeten sterker te maken en loop je thuis ook op blote voeten. Inspiratie voor barefoot running vind je in het boek De geboren renner. Geniet van het hardlopen, zowel met als zonder schoenen!

Meer hardloopadviezen

Zo geniet je 100% van hardlopen in de sneeuw

Zo geniet je 100% van hardlopen in de sneeuw

Vind jij hardlopen in de sneeuw ook zo fijn? Hardlopen in de sneeuw is fantastisch en de sneeuw is absoluut geen reden om een training uit te stellen. Maar hoe bereid je je nu voor op een winterse hardlooptraining? In deze blog vertellen we je alles wat je wilt weten over hardlopen in de sneeuw.

De 7 meest vervelende hardloopblessures

De 7 meest vervelende hardloopblessures

Een hardloopblessure oplopen is de nachtmerrie van elke hardloper. Naast de vele voordelen die hardlopen jou oplevert, kleeft er helaas een belangrijk nadeel aan jouw favoriete sport. We zetten de 7 meest vervelende hardloopblessures voor je op een rij in willekeurige volgorde.

Hardlopen met je hond, een absolute aanrader

Hardlopen met je hond, een absolute aanrader

Ben jij een trotse hondenbezitter en dol op hardlopen? Heb je weleens gedacht aan hardlopen met je hond? Maar hoe pak je hardlopen met je hond nu aan? Kun je met elke hond hardlopen en hoelang mag een hond eigenlijk rennen? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over hardlopen met de hond.

Hardlopen op lege maag. Wel of niet doen?

Hardlopen op lege maag, wel of niet doen?

Heb je weleens getwijfeld of het nu wel of niet handig is om eerst te ontbijten. Wij zetten de voor- en nadelen van nuchter hardlopen voor je op een rij. Natuurlijk ontbreken de handige tips voor hardlopen op lege maag niet. Met deze tips begin je ook zonder ontbijt goed voorbereid aan je training.