Hip thrust

Wat is een hipthrust en hoe voer je hem uit?

Krachttraining bestaat uit een combinatie van verschillende oefeningen. Iedere oefening heeft weer als doel om een andere spiergroep te trainen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een manier om je billen mooi in vorm te krijgen? Dan is de hipthrust de juiste oefening voor jou.

Ontdek hier wat deze oefening precies inhoudt en hoe je hem op de juiste manier uitvoert. Heeft jouw sportschool een apparaat waarmee je deze oefening uit kunt voeren? Hier lees je of het slim is om deze te gebruiken of om het gewoon bij een bankje en een barbell te houden.

Wat is een hip thrust?

Een hipthrust is een oefening waarbij je voornamelijk je grote bilspier traint. Het wordt ook wel een isolatieoefening genoemd. Dit betekent dat je een beweging maakt die heel specifiek één spiergroep activeert. Hierdoor is het een effectieve manier om die spiergroep groter en sterker te maken.

Het voordeel van deze oefening is dat je een redelijk grote beweging moet maken. Hierdoor oefen je niet alleen je spierkracht, maar werk je ook aan de flexibiliteit van je spieren en gewrichten. Verder is het een oefening die heel makkelijk te personaliseren is. Je kunt hem zonder gewichten doen, maar ook juist met een zeer zware barbell uitvoeren. Er zijn ook variaties die de oefening wat uitdagender maken. Hierdoor is hij geschikt voor iedereen, of je nu veel in de sportschool staat of pas net begint met krachttraining.

Wat is een hipthrust en hoe voer je hem uit?

Hoe voer je een hip thrust uit?

Voordat je aan deze oefening begint, heb je een paar benodigdheden nodig. Zorg ten eerste voor een stevig halterbankje. Staat deze niet helemaal stabiel? Zet hem dan tegen de muur aan voor meer zekerheid. Je hebt ook een gewicht nodig. Een barbell maakt deze oefening het makkelijkste. Deze leg je voor je neer op de grond.

Ga voor de oefening op de grond zitten met je knieën gebogen. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en zet ze iets uit elkaar. Heupbreedte is ideaal. Vervolgens laat je je schouders op het halterbankje rusten. Leg een heupband over je heupen heen en pak het gewicht. Leg deze ter hoogte van je heupen over je heen. Je mag je handen gebruiken om hem daar op zijn plek te houden, maar het is niet de bedoeling om je armspieren te gebruiken bij de oefening.

Nu je er helemaal klaar voor bent, is het tijd om aan de oefening te beginnen. Het doel is om je heupen met het gewicht naar boven te brengen. Terwijl je dat doet, span je je bilspieren goed aan. Door het gewicht dat op je heupen rust, maak je deze oefening echt uitdagend. Je brengt je heupen omhoog tot ze precies op dezelfde lijn zitten als je knieën en schouders. Je bovenlichaam vormt dus een rechte lijn naar voren.

Vervolgens is het tijd om je heupen weer langzaam naar beneden te brengen. Laat jezelf niet naar beneden storten, maar maak gecontroleerde bewegingen. De oefening is het meest effectief wanneer je je billen de grond niet aan laat raken. Pauzeer kort terwijl je billen net boven de grond hangen en span ze weer aan om je heupen omhoog te duwen.

Je herhaalt deze oefening zo vaak je wilt en kunt. Een goed startpunt is drie sets van tien herhalingen. Is dat nog wat te moeilijk? Verminder dan het aantal herhalingen per set. Je hebt altijd de optie om de hoeveelheid herhalingen op te schroeven wanneer je wat meer gewend bent aan de oefening.

Single leg hip thrust

Heb je de oefening onder de knie en wil je het jezelf wat moeilijker maken? Dan kun je beginnen aan de single leg hip thrust. De naam geeft het al prijs: bij deze variant gebruik je niet allebei je benen, maar slechts één. Het doel daarvan is dat je de spiergroep in dat ene been een stuk harder laat werken. Dat maakt de oefening uitdagender en zorgt er ook voor dat je sneller vooruitgang boekt.

Je voert een single leg hip thrust uit door wederom op de grond te gaan zitten. Deze keer zet je niet allebei je voeten op heupbreedte op de grond, maar til je één been op. Je leunt weer met je schouders tegen het bankje en spant je billen aan om je heupen omhoog te brengen. Doordat je één been in de lucht houdt, moet je andere been al het gewicht dragen. Dat is een stuk lastiger en traint je spieren intensiever.

Bij deze variant is het misschien wat lastiger om je evenwicht te bewaren. Dat geldt zeker wanneer je gewend bent om met een zeer zwaar gewicht te oefenen. Daarom is het slim om de oefening eerst een paar keer zonder gewicht te proberen. Zo leer je om de juiste beweging te maken voordat je je lichaam belast met een zwaar gewicht. Een single leg hip thrust is dan ook alleen bedoeld voor meer geavanceerde sporters.

Welke spieren train je met de hip thrust?

De hipthrust is een oefening die voornamelijk je grote bilspier traint. Vaak doe je oefeningen als squats en lunges om deze spier te trainen. Toch lijkt deze oefening een betere keuze wanneer je echt de grootte en vorm van je billen aan wilt pakken. Het is namelijk een effectieve manier om de gluteus maximus te trainen. Dit is de spier die het grootste deel van je billen beslaat.

Niet al je bilspieren komen aan bod bij deze training. Daarom is het nog steeds goed om de oefening te combineren met andere biloefeningen, waaronder squats. Hiermee versterk je ook de rekbaarheid van de spieren, wat je uiteindelijk weer flexibeler maakt.

Natuurlijk gebruik je ook andere spieren tijdens een hipthrust. Wanneer je de juiste houding aanneemt, dus een rechte rug en rechte benen, train je ook je rug-, buik- en beenspieren. Al deze spieren moeten samenwerken om de juiste beweging te maken. Door de plaatsing van het gewicht en de aanspanning van je bilspieren, zijn je billen nog steeds wel het belangrijkste aandachtspunt.

Wat is een hipthrust en hoe voer je hem uit?

Wat is het verschil tussen hip thrust op een machine of met een barbell?

Je doet deze oefening oorspronkelijk gewoon op de vloer met een barbell. In de sportschool heb je vaak ook een hip thrust machine. Maakt het uit of je voor de machine kiest in plaats van de traditionele oefening? Welke optie het beste is, is afhankelijk van jouw niveau en wat je prettig vindt.

Het grote voordeel van een hip thrust machine is dat deze helemaal af te stellen is op jouw lichaam. Hierdoor neem je altijd de juiste positie in tijdens de oefening. Ben je dus nog niet zo ervaren of gevoelig voor blessures? Dan kan trainen op een machine een goede keuze zijn. Het nadeel is dat je minder ruimte hebt om te variëren. Je kunt niet oefenen met verschillende soorten gewichten en houdingen. Ook vinden sommige sporters het een nadeel dat ze gewichten niet hoeven te balanceren op hun heupen. Dat maakt de oefening net wat minder uitdagend.

Zoek je dus wel die uitdaging, dan is het slim om deze oefening zonder machine te doen. Dat kan dan met een barbell, maar ook met een kettlebell of een ander soort gewicht. Hierdoor heb je veel meer ruimte om te experimenteren. Het risico op blessures is wel groter. Daarom is het heel belangrijk om de oefening goed aan te leren. Laat eventueel een trainer met je meekijken wanneer je deze oefening voor de eerste keer gaat proberen. Heb je hem eenmaal onder de knie? Dan heb je alle ruimte om verschillende variaties te proberen die niet mogelijk zijn op een machine.

Welk gewicht bij de hip thrust houd je aan als beginner?

Bij krachttraining wil je natuurlijk steeds hogere gewichten gebruiken. Het is daarbij wel belangrijk om niet te snel te zware gewichten te gebruiken. Een goed hip thrust beginner gewicht is eigenlijk 0 kilo. Het is bij deze oefening altijd het beste om hem eerst zonder gewichten te proberen. Zo perfectioneer je de beweging en voorkom je dat je jezelf blesseert. Dat maakt het niet meteen een makkelijke oefening. Doe gewoon drie sets van tien herhalingen en je merkt dat je billen toch wel beginnen te verzuren.

Heb je inmiddels wat meer ervaring? Dan is het gewicht van alleen de stang van de barbell voldoende. Dit is meestal 8 tot 10 kilo. Oefen weer een tijdje op dit gewicht en kijk of je het aantal herhalingen per set kunt verhogen. Een overstap van drie naar vier sets is ook een slimme zet. Voeg vervolgens steeds wat meer gewichten aan de stang toe. Verhoog de gewichten niet te snel, maar doe dit echt in kleine stapjes. Zo geef je je lichaam de tijd om aan iedere nieuwe uitdaging te wennen.

Zoek je een effectieve oefening om je grote bilspier te trainen? Dan is een hipthrust een goede optie. Deze oefening isoleert je grote bilspier en vraagt om een goede combinatie van kracht en balans. Hij is makkelijk te personaliseren met meer gewichten of door hem op één been te doen. Voer je de oefening liever uit op een hip thrust machine? Dat verkleint het risico op blessures en verzekert je ervan dat je de juiste houding aanneemt. Als beginner kun je er ook voor kiezen om de oefening zonder een machine uit te proberen. Doe dit dan eerst zonder gewichten te gebruiken. Zo perfectioneer je je houding en leg je de ideale basis om jouw hip thrusts steeds naar een hoger niveau te tillen.

Interessant voor jou

Biceps oefeningen

9 oefeningen om jouw biceps te trainen

Droom jij van grote spierballen zoals voormalig bodybuilder en filmster Arnold Schwarzenegger? Welk doel je ook voor ogen hebt met je armen, dé manier om deze dromen waar te maken, is je biceps trainen.

12 weerstandsband oefeningen

12 weerstandsband oefeningen

Op zoek naar een workout die je altijd en overal kan doen? Dan is trainen met fitness elastieken perfect voor jou! Veelzijdig, goedkoop én praktisch.

Fitnessoefeningen

Fitnessoefeningen voor thuis

Ben je van plan om thuis te gaan fitnessen maar weet je niet zo goed welke oefeningen je het beste kunt doen? Lees dan dit sportadvies. Lees je in, pak je fitnessmat erbij en ga ervoor!

Deadlift

Wat is een deadlift en hoe voer ik het uit?

Met een deadlift train je met een gewicht, en dus ook met kracht, de spieren van zowel je boven- als onderlichaam.