sphere media background sample

Paardrijden, wat moet je weten

Overweeg je om te gaan paardrijden? Met deze handige tips stap je vol zelfvertrouwen in het zadel.

Overweeg je om te gaan paardrijden? Met deze handige tips stap je vol zelfvertrouwen in het zadel. Van waar je kunt paardrijden tot welke kleding en uitrusting je nodig hebt, er komt veel kijken bij de ruitersport. Hoe ziet bijvoorbeeld je eerste paardrij training eruit? Ook krijg je te maken met verschillende disciplines om te leren. Leer meer over de fascinerende wereld van de ruitersport en ontdek wat nodig is om de paardensport op een veilige en plezierige manier te beoefenen.

Paardrijden, wat moet je weten

Waar kan ik paardrijden?

'Waar kan ik paardrijden?' is een veelgehoorde vraag van beginnende ruiters. Wij raden je aan om de basisvaardigheden van het rijden onder de knie te krijgen bij een professionele instructeur. Kies altijd voor voor een manege die in het bezit is van het Veiligheidscertificaat. De FNRS-maneges zijn hierbij een uitstekende keuze. De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra, kortweg FNRS, keurt deze maneges op de aanwezige manegepaarden, de accommodatie, de veiligheid, het niveau van de instructeurs en de bedrijfsvoering. Bij deze maneges waar je kunt leren paardrijden zijn de paarden met zorg geselecteerd. Zo kunnen ruiters van elk niveau hier op een prettige manier rijden en worden de paarden bovendien goed verzorgd. De instructeurs voelen dankzij hun kennis en ervaring goed aan wat je wel of niet kan, of je nu een beginner of een ervaren ruiter bent. Op de website van de FNRS staat een lijst met aangesloten en gekeurde maneges in heel Nederland.

Heb je naar aanleiding van de vraag 'Waar kan ik leren paardrijden?' een bepaalde manege van bijvoorbeeld de FNRS op het oog? Breng dan altijd eerst een bezoek aan de manege. Zien de paarden er gezond uit? Word je vriendelijk op het terrein en de stallen ontvangen? Raak je enthousiast van de algehele sfeer op de manege? Maak dan meteen een afspraak voor een proefles om het rijden te ervaren. Heb je al enige ervaring met de ruitersport en zoek je een plek waar je kunt rijden in de natuur? Vlak bij diverse natuurgebieden bieden verschillende maneges buitenritten aan door de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld maneges vlakbij het Nationaal Park Veluwezoom, de duinen van Texel of het strand van Wassenaar.

Welke kleding en uitrusting heb ik nodig?

Je hebt je eerste proefles bij de manege geboekt, maar wat heb je nodig voor paardrijden? Welke kleding en uitrusting is er noodzakelijk en heb je deze meteen bij de eerste les nodig?

Kleding bij het paardrijden
Wanneer je op het paard stapt, doe je dit het beste in een speciale paardrijbroek. Deze rijbroek beschikt over specifieke platte naden die geen huidirritatie veroorzaken bij het rijden. Bovendien biedt de broek zowel flexibiliteit als grip tijdens het bewegen. Heb je niet voor de eerste les meteen een paardrijbroek bij de hand? Dan kun je ook een joggingbroek of legging dragen. Zorg er wel voor dat deze niet te los zit. Het materiaal gaat dan plooien, waardoor je last krijgt van schuurplekken. Je kleedt de broek af met een comfortabel shirt of een trui. Kies je voor een vest of jas? Maak deze dan dicht. Sommige paarden houden namelijk niet van heen en weer flapperende kleding. Draag daarnaast geen loshangende sjaals of sieraden. Daarmee kun je namelijk tijdens het rijden ergens aan vast blijven haken.

Bij de rijbroek draag je rijlaarzen en rijkousen. De rijlaarzen bieden grip en stabiliteit in het zadel. Bij de eerste les kun je ook schoenen met een robuuste zool of laarzen dragen. We raden het dragen van gympen bij het rijden af. De gympen glijden namelijk snel door de stijgbeugel heen, waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Gympen zijn doorgaans ook gemaakt van zacht materiaal. Als het paard dan met zijn volle gewicht op je voet gaat staan, kan dit enorm pijnlijk zijn. Vervolgens voorkomen speciale rijkousen onder de rijlaarzen blaren en geven ze optimale ondersteuning aan je benen. Verder zijn rijhandschoenen handig voor extra grip op de teugels. Op deze manier voorkom je ook blaren aan je vingers.

Om je hoofd maximaal te beschermen gedurende het rijden draag je een rijhelm. Deze helm of veiligheidscap is essentieel bij het rijden, zeker tijdens je eerste lessen. De meeste maneges en rijscholen bieden de mogelijkheid om bij beginnende lessen een cap te lenen, zodat je niet direct zelf een rijhelm hoeft te kopen. Zorg er altijd voor dat de cap goed aansluit op het hoofd en voldoet aan de veiligheidsnorm. Zo is je hoofd beschermd voor als je onverhoopt van het paard valt. Ook een bodyprotector geeft bescherming bij een val. Het veiligheidsvest beschermt je ribben en wervelkolom. De bodyprotector moet daarbij wel nauwkeurig aansluiten op het bovenlichaam. Als hij te wijd zit of juist knelt, kan dat juist voor extra verwondingen zorgen.

Uitrusting bij de ruitersport
Wat heb je nodig om paard te rijden qua uitrusting? Wanneer je je eerste paardrijles gaat volgen, zorgt de manege vaak voor de uitrusting van het paard. Zo is een goed passend zadel cruciaal voor zowel jou als het paard. Met een zadel zit jij comfortabel op het paard en kun je beter je evenwicht bewaren. Daarnaast beschermt het zadel het paard, omdat het gewicht van de ruiter gelijkmatig over de rug wordt verdeeld. Een zadeldekje geeft extra comfort aan het paard en houdt het zadel schoon. Met een hoofdstel en teugels heb je directe communicatie met het paard tijdens het rijden. Zo is het mogelijk om met subtiele signalen het paard te draaien, vertragen of andere bewegingen uit te voeren. Voor verdere communicatie met het paard zijn een zweep en sporen een optie. Sporen maak je vier of vijf centimeter boven de hak vast met een riempje met gespen. Zo kunnen de sporen het paard niet schuren. Verder zijn borstels en hoevenkrabbers nodig om de vacht en de huid van het paard schoon te maken. Zo blijft het paard schoon en gezond.

Paardrijden, wat moet je weten

Hoe ziet een eerste paardrij training eruit?

Heb je als beginner je eerste paardrijtraining gereserveerd? Zorg dan dat je zo'n half uur voor de les aanwezig bent. Zo heb je voldoende tijd om het paard of de pony eventueel te poetsen en op te zadelen. Eerst krijg je op de stal les over het opzadelen van de paarden. Ook leer je hoe je veilig omgaat met het paard, hoe je de teugels vasthoudt en wat je moet doen in een noodgeval. Vervolgens laat de instructeur zien hoe je in het zadel komt en weer afstapt. Bij de eerste les leer je bovendien de juiste zithouding op het paard aan te nemen. Door de juiste spieren te gebruiken blijf je optimaal in balans. Zo ontspan je je benen en houd je je rug recht.

Daarna is het tijd voor het leren van basiscommando's om het paard aan te sturen. Met behulp van de teugels en je benen krijg je het sturen en stoppen van het paard onder de knie. Bij de eerste les laat je het paard stappen of een rondje draven. Aan de hand van je vaardigheidsniveau doe je een aantal eenvoudige oefeningen, zoals het rijden van cirkels of het veranderen van rijrichting in de bak. Tot slot krijg je naar afloop van de eerste paardrijtraining feedback van de instructeur en kun je ook uiteraard ook zelf vragen stellen. Na de eerste introductielessen raak je vertrouwd met het rijden op het paard. Hoe meer ervaring je opdoet, des te meer gevorderde vaardigheden je onder de knie krijgt.

Paardrijden, wat moet je weten

Welke disciplines ga je leren?

Wanneer je aan ruitersport doet, heb je de mogelijkheid om aan tal van verschillende wedstrijden mee te doen. De Fédération Equestre Internationale, oftewel de FEI, telt momenteel maar liefst acht verschillende disciplines in het paardrijden. Dit zijn dressuur, springen, eventing, paradressuur, voltige, reining, endurance en mennen. Op de Olympische Spelen vinden drie disciplines paardrijden plaats, namelijk springen, dressuur en eventing. Deze disciplines vereisen aanzienlijke technische vaardigheden van zowel de ruiter als het paard.

Bij het springen leg je zo snel mogelijk een springparcours af zonder dat het paard weigert of een balk op de grond laat vallen. Dressuur gaat daarentegen niet om het springen over hindernissen. Hierbij laat je het paard de meest indrukwekkende figuren uitoefenen in de dressuurring. Veelvoorkomende oefeningen zijn pirouettes en piaffes. Eventing is de meest technische discipline van de ruitersport, aangezien het een combinatie is van dressuur, springen en cross. Bij cross leggen de ruiters met hun paard een parcours vol boomstronken en waterbakken af in galop. Alle disciplines worden in heel Nederland op talrijke maneges beoefend op alle verschillende niveaus. De moeilijkheidsgraad van de obstakels en figuren neemt natuurlijk toe zodra je meer ervaring hebt.

Paardrijden, een avontuurlijke sport voor mens en dier

Wanneer je begint met de paardensport, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn met de juiste kennis en uitrusting. Ga op zoek naar een manege op de FNRS-website, zodat je zeker weet dat je een goede paardrijtraining krijgt van een professionele instructeur. Met een paardrijbroek, laarzen, handschoenen, veiligheidscap en bodyprotector heb je alle kleding om comfortabel op het zadel te stappen. Heb je niet direct bij de eerste les de juiste uitrusting? Dan kan je voor de proefles meestal een rijhelm lenen bij de manege. Draag in ieder geval geen gympen, aangezien je hiermee door de stijgbeugel kan glijden. Bij de eerste paardrijtraining maak je kennis met het paard en leer je de juiste zithouding en basiscommando's. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je verschillende disciplines van de ruitersport gaan ontdekken. Zo is er dressuur, springen, eventing en nog veel meer. Of je nu een beginner of een ervaren rijder bent: de ruitersport is avontuurlijk en veelzijdig. Bovendien geniet je optimaal van de band tussen jou en het paard. Hoe meer ervaring je hebt, des te meer plezier je beleeft aan de ruitersport. Kortom, waar wacht je nog op? Veel succes met je eerste paardrijavontuur!

Lees meer

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Of je nu aan dressuur doet, gewoon buitentochten maakt of gaat springen: je hebt speciale paardrijkleding nodig. Lees hier meer over!

Zo kies jij de juiste paardrijsokken

Zo kies jij de juiste paardrijsokken

Een van de meest onderschatte elementen van deze uitrusting zijn de juiste paardrijsokken. Lees hier waarom!

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Longeren; alles wat jij moet weten of de voor- en nadelen van longeren en het gebruik van longeerhulp.

sphere media background sample

Hoe kies je een zadeldekje?

Met plezier paardrijden? Dat doe je met je favoriete paard! Maak de ervaring voor jou en je paard nog fijner door het juiste zadeldekje te kopen.