Op pad met de fiets: waar begin ik?

Op pad met de fiets: waar begin ik?

Wil jij de omgeving verkennen op de fiets? Maar weet niet waar je moet beginnen en hoe je moet navigeren? We vertellen je meer over het knooppuntennetwerk en hoe je routes kan maken of vinden online.

Wat zijn fietsknooppunten?

Het fietsen van een mooie route door het Nederlandse landschap is niet alleen weggelegd voor wielrenners en mountainbikers. Ook op je stadsfiets, e-bike, of zelfs met kinderen kun je eenvoudig op pad gaan om de omgeving te verkennen.In Nederland, maar ook in België en delen van Duitsland, zijn de fietspaden en rustige wegen in kaart gebracht, en vormen door middel van de zogenoemde ‘fietsknooppunten’ een makkelijk navigeerbaar netwerk. Zo’n fietsknooppunt is een plek waar meerdere wegen elkaar kruisen en worden aangegeven met een nummer. Langs de route wordt op bordjes de richting naar een volgend knooppunt aangegeven. 

Op pad met de fiets: waar begin ik?

Hoe gebruik ik het fietsknooppunten netwerk?

Om een vooraf bepaalde route te volgen heb je eigenlijk alleen een lijstje nodig van de fietsknooppunten waar je langs fietst. Zo kun je online een route samenstellen, en de knooppunten die je moet volgen noteren. Hier zitten wel een paar nadelen aan. Zo kan een zelf samengestelde route tegenvallen als je de regio niet goed kent, en kunnen knooppunten veranderen of bordjes missen. Je kunt er ook voor kiezen om bestaande routes op te zoeken en te downloaden. Deze routes zijn door professionals of ervaringsdeskundigen samengesteld, en voeren je langs mooie of interessante plekken in die specifieke regio.

Fietsnetwerk

Fietsnetwerk.nl is een van de partijen waar je leuke fietsroutes kunt vinden. Bij het zoeken naar een route op Fietsnetwerk.nl kun je kiezen hoe lang de route moet zijn, in welke regio je wilt fietsen, en welk thema de route moet hebben. Wil je bijvoorbeeld door de natuur fietsen, of toch liever cultuur snuiven? Waar je ook voor kiest, het is op elke route erg leuk om af en toe even ergens te stoppen en een kopje koffie te drinken. Op Fietsnetwerk.nl kun je niet alleen makkelijk routes kiezen op basis van het knooppuntennetwerk, maar ook leuke afstapmomenten toevoegen aan de route. Hierbij kun je denken aan horecagelegenheden, bijzondere natuur, of historische monumenten.

Met de gratis Fietsnetwerk App (iOS en Android) kun je eerst de route kiezen, en vervolgens met de routebegeleiding in de app makkelijk de route volgen. Zo hoef je geen onhandige briefjes met de knooppunten in volgorde mee te nemen. Als je kiest voor Fietsnetwerk Premium krijg je meer handige navigatie opties, zoals spraakbegeleiding, en kun je je favoriete routes opslaan.

Ben je nog op zoek naar inspiratie? Je kunt nu ook speciale Decathlon routes fietsen. Deze vijf routes zijn door het land verspreid en zijn voor iedereen toegankelijk. Ze brengen je onder andere langs de Haagse duinen, het Limburgse waterland en het Friese landschap. Benieuwd? Bekijk onze fietsroutes en stap op de fiets!

Lees onze andere adviezen voor fietsen

Welk fiets kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Welk fiets kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Het uitzoeken van een kinderzitje voor jouw kind kan lastig zijn. Om je te helpen bij je keuze hebben wij de belangrijkste punten op een rijtje gezet!

Binnenband vervangen? Zo doe je het!

Binnenband vervangen? Zo doe je het!

In dit artikel leggen wij je uit wat je nodig hebt om de binnenband van je fiets te vervangen en hoe je dit zelf doet.

Hoe vervang ik een buitenband?

Hoe vervang ik een buitenband?

In dit artikel vertellen we je wanneer je je buitenband moet vervangen, wat je ervoor nodig hebt, en hoe je de buitenband vervangt.

Hoe vervang ik een fietsketting?

Hoe vervang ik een fietsketting?

Op tijd de fietsketting vervangen is belangrijk maar hoe doe je dat? In dit stappenplan nemen wij je mee hoe je zelf de ketting kan vervangen!