Voordat je je ski's onderbindt en als een speer van die berg afknalt willen wij je er op attenderen dat er een aantal basisregels zijn. Deze regels zijn er niet voor niets en bieden een bepaalde houvast als het gaat om het gedrag op de piste. Hoe zat het ook alweer met deze pisteregels?

10 piste regels om veilig te skiën en snowboarden

Deze 'verkeersregels' zijn opgesteld door de Internationale Ski Federatie (FIS)

Weinig wintersporters zijn zich bewust van deze regels en handelen er naar. Bij calamiteiten of ongelukken wordt er altijd gekeken of de FIS pisteregels worden nageleefd. De regels zijn dus maatgevend voor het aanstellen van een schuldige. 

 

1. Houd rekening met andere pistegebruikers

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de pisteregels houdt zodra hij of zij zich op de piste begeeft. Zorg dat je elkaar niet in gevaar brengt, en ga met respect met elkaar om. Je bent bijna nooit alleen op de piste dus dit betekent: rekening houden met elkaar.  

2. Matig je snelheid en ski of snowboard binnen je capaciteiten

Op de piste moet je ten alle tijden kunnen stoppen voor je mede pistegebruikers. Het is daarom belangrijk dat je beheerst naar beneden komt, vooral als je techniek nog beperkt is. Dus zorg voor beheersing zodat je een ander niet kunt beschadigen. Vooral op de drukke stukken is het belangrijk om extra alert te zijn. Ook de piste conditie speelt een belangrijke rol, let op ijs of hobbels in de sneeuw zodat jij hier veilig overheen komt, en niemand anders in gevaar brengt. 

3. Kies de juiste baan

Probeer altijd te anticiperen op een juiste baan. Hiermee bedoelen we route of het spoor zodra je de piste af komt. Zorg altijd voor voldoende afstand, laat andere pistegebruikers niet onnodig schrikken en geef iedereen die 'beneden' jou skiet of snowboard voorrang. 

4. Zorg voor een veilige afstand tussen jou en andere pistegebruikers

Voldoende afstand geeft je voldoende tijd en ruimte om te anticiperen op eventuele gevaarlijke situaties.  

5. Oversteken en invoegen

Zorg er ten alle tijden voor dat je voorzichtig invoegt en oversteekt. Met andere woorden: een pistegebruiker die zich weer terug op de piste wil begeven, een piste wil traverseren (kruisen), of tegen de helling omhoog wilt bewegen, moet opletten dat hij zichzelf of anderen daarbij niet in gevaar brengt.

6. Stoppen op de piste

´Parkeer´ op een slimme manier, zonder de piste te overbelasten, stop niet op de nauwe doorgangen en zorg dat je zichtbaar bent voor andere pistegebruikers die van boven komen. Idealiter stop jij aan de zijkant van de piste zodat je genoeg ruimte creëert voor de andere gebruikers. 

7. Omhoog lopen of klimmen op de piste

Als je bent gevallen en een van je ski´s ligt boven je op de piste, of een van je wintersportitems is gevallen, dan kun je het best de zijkant van de piste gebruiken om omhoog te klimmen. Op deze manier hinder je andere pistegebruikers minimaal en garandeer je de veiligheid.  

8. Let op de waarschuwingsborden en volg aanwijzingen op

Op de piste zul je markeringen tegenkomen. Volg deze op, ga niet van dichte piste´s af en let op de waarschuwingen. Ze staan er natuurlijk niet voor de lol. 

9. Verleen altijd hulp als je een ongeluk ziet (gebeuren)

Bij ongelukken is iedere skiër en snowboarder verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht

Identificeer jezelf als getuige bij een ongeval, of je nu direct betrokken bent of een getuige.

 

Deze 10 basisregels zijn gemakkelijk te onthouden en te respecteren, ze zorgen voor veiligheid op de piste zodat jij optimaal van je wintersport kunt genieten.

Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl

Borden op de pistes

Op de piste is het belangrijk om borden en regels te respecteren. Meestal worden borden in wintersportgebieden geplaatst op of naast de piste. Dit hangt natuurlijk af van de situatie. Ook zul je borden tegenkomen aan het einde van de piste, in de buurt van liften en ze zijn er geplaatst om je te informeren en waarschuwen. Pas je gedrag op de piste aan als je een bord tegenkomt zodat het risico op gevaar wordt beperkt. 

Onderstaande borden kun je in een Frans wintersportgebied tegenkomen. In Oostenrijkse gebieden worden er andere borden gebruikt, echter de waarschuwingen komen vaak op hetzelfde neer. 

Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl
Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl

Onderstaande borden worden direct op de piste geplaatst:

Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl
Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl

Gedragsregels in de (ski)liften

In de lift gelden ook een aantal regels. Het is belangrijk dat we ons allemaal aan deze regels houden, om de veiligheid te garanderen. Dus op het moment dat je in de rij plaatsneemt, zul je je aan een aantal regels moeten houden, ze zijn eenvoudig te onthouden en spreken eigenlijk voor zichzelf. Hier komen ze:

Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl

Zorg ervoor dat je de pisteregels respecteert en dat je op zowel de piste als in de lift voorzichtig bent en goed op elkaar let. Respecteer elkaar en pas je snelheid aan als dit nodig is. Hoe minder risico's, hoe minder blessures, hoe leuker we het met z'n allen hebben. Veel wintersport plezier!