Leren skien voor beginners

Leren skiën voor beginners

Zin om de veelzijdige winterlandschappen aan je voorbij te laten trekken terwijl je op de latten staat? Samen met je familie en kinderen de pistes in de Alpen ontdekken en onderweg ontspannen in een skihut op het terras is ideaal. Het is dan ook nooit te laat om te leren skien, als kind of als volwassene. Hoe leer je echter de juiste techniek aan? Met deze oefeningen en tips om te leren skiën sta je binnen een handomdraai zelfverzekerd op de piste.

Hoe kan je leren skiën?

Hoe leer je skiën als je nog nooit op een piste gestaan hebt? Wij raden je aan om les te nemen bij een erkende skischool met ervaren skileraren. Ondanks dat mensen je graag willen helpen met het leren skiën tijdens de wintersportvakantie, is het lesgeven in de juiste techniek een vak apart. Je moet de skitechniek in de correcte volgorde aanleren, waarbij de skileraar let op je niveau en vaardigheden. Neem daarom les van een gediplomeerde expert. De lessen bij de skischool zijn bovendien niet alleen leuker, maar ook veiliger. Je leert skiën in een één-op-één les, of in een groep. Samen met de skileraar bouw je beetje bij beetje de basis voor de sport op. Telkens tilt de skileraar het niveau van de groep omhoog. Door middel van geduld en doorzettingsvermogen glijd je uiteindelijk gecontroleerd en goed van de skihelling af. Stel daarbij niet direct de hoogste verwachtingen voor jezelf vast. Door rustig te beginnen en steeds een stap verder te komen, leer je het skiën met plezier en zonder overbelasting. Zelfs als je wel hebt leren skiën, maar jarenlang niet op de latten hebt gestaan, is een individuele of groepsles op de skischool een aanrader. De skitechnieken zijn namelijk in de loop der tijd vernieuwd. Daarbij helpen de professionele skileraren je om de eerste angsten te overwinnen bij het afdalen van de piste.

Wat heb je nodig

Wat heb je nodig om te leren skien?

Wanneer je wilt leren skiën raden we je aan om een basisuitrusting aan te schaffen. Maar wat is deze basisuitrusting en welke kleding heb je nodig? We zetten het op een rij:

skikleding

Comfortabele skikleding 

Bij het skiën in koude wintersportgebieden kleed je je volgens het drielagensysteem. Iedere laag beschikt over zijn eigen functie binnen het systeem. Als onderste laag draag je thermo-ondergoed. Dit ondergoed sluit nauw aan op je lichaam en is specifiek gemaakt om transpiratievocht op te nemen en af te voeren. De tussenlaag zorgt ervoor dat de lichaamswarmte op peil blijft en voert het zweet verder af. Een fleece trui of een wollen sweater is hiervoor ideaal. De buitenste laag werkt beschermend tegen kou, wind en vocht. De waterafstotende eigenschappen zorgen ervoor dat je tijdens een onverhoopte valpartij droog en comfortabel blijft. De waterdichtheid van kleding wordt gemeten van 0 tot 30.000 millimeter. Een waarde van 0 millimeter betekent dat iedere waterdruppel door de kleding heen gaat, terwijl 30.000 millimeter inhoudt dat het volledig waterdicht is. De waterdichtheid van skikleding begint gemiddeld vanaf 10.000 millimeter. Uiteraard heeft de ski-jas wel een hoog ademend vermogen, aangezien je anders alsnog klam aanvoelt tijdens het sporten. Daarnaast draag je een skibroek en skisokken om je benen en voeten warm te houden, terwijl skihandschoenen je handen beschermen. Met een muts en sjaal houd je je hoofd warm. Verder glijd je van de pistes af met een speciale skibril of goggle. Deze bril beschikt over betere glazen dan een regulier model om het UV-licht tegen te houden, zowel van de zon als van de weerkaatsing van de sneeuw. De skibril sluit daarnaast je gezicht af, waardoor schadelijke UV-straling, wind en sneeuw niet je ogen kunnen bereiken.

uitrusting

De juiste skiuitrusting

Onmisbaar tijdens het leren skiën zijn uiteraard de ski's. Piste ski's, all-mountain ski's, freeride en freestyle ski's, toerski's: zoveel wensen, zoveel skimodellen. Voor beginners raden we piste ski's aan. Als onervaren skiër ben je namelijk vooral op de piste te vinden om de basis van de sport te leren. Deze ski's beschikken over een specifieke vorm, waardoor je optimaal grip op de sneeuw hebt. Zo maak je eenvoudiger de mooiste bochten. Bij het bepalen van de lengte van de ski speelt je lichaamslengte, gewicht en skiniveau een rol. Als beginnende skiër kies je een ski die qua lengte vlak bij je neus komt. Verder is je lichaamsgewicht een belangrijke factor. Tot slot zijn kortere ski's gemakkelijker te hanteren op beginnersniveau, aangezien je deze latten eenvoudiger kunt controleren. Het dragen van de juiste skischoenen is nog het meest belangrijk. Zo is er geen universele skischoen voor iedere ski, waardoor je het juiste model voor de latten moet selecteren. De skischoen dient nauwsluitend rondom je voet te zitten, waardoor je grip en controle op de ski's hebt. Uiteraard dienen ze niet te strak te zitten. Een skihelm biedt veiligheid tijdens een valpartij en zorgt ervoor dat je hoofd minder koud aanvoelt tijdens het bewegen. Zorg bij een skihelm dat deze niet heen en weer schuift als je hem op hebt gezet. Tot slot houd je balans en ritme bij het skiën dankzij skistokken. De juiste lengte van de skistokken meet je door je ellebogen strak langs je lichaam te houden in een hoek van 90 graden. Tel vervolgens bij de afstand tussen de grond en je handen vijf centimeter op. Draag bij het proberen van de juiste skistokken altijd je skihandschoenen. Zo voel je of je het handvat goed vast kunt houden.

De basistechnieken van het skiën

Je hebt je skikleding en -uitrusting gereed en bent klaar om van de piste te glijden! Eerst warm je je lichaam op door rond te draaien met je heupen en armen. Maak kniebuigingen en zijstappen, zodat je lichaam gewend raakt aan de skibewegingen. Vervolgens neem je de juiste basishouding aan. Je zet de benen neer op heupbreedte, terwijl je je knieën, heupen en enkels buigt. Ook buig je ietwat naar voren, terwijl je je armen naar vormen houdt. Deze basishouding geeft je stabiliteit, omdat je benen verder uit elkaar staan. Hierdoor val je minder snel om. Bovendien zorgt deze gebogen houding ervoor dat je bobbels of gaten in de sneeuw snel ondervangt, omdat je benen gemakkelijk de verkeerde beweging kunnen rechtzetten. Daarnaast bewegen in deze houding je linker- en rechterbeen onafhankelijk van elkaar. Zo raakt nooit je volledige lichaam uit balans, maar slechts één been. Houd je volledige lichaamsgewicht recht boven de ski, zodat je druk kunt zetten op de hele lat. Je armen zet je ver van je lichaam af, waardoor je stabiel blijft staan. Als je je armen strak langs je lijf houdt, beperk je de bewegingen van je bovenlichaam. Hierdoor kan alleen je onderlijf de heftige klappen opvangen. Houd bovendien beide armen even hoog. Als je dit niet doet, komt het voor dat de schouder die naar het dal wijst te hoog komt, waardoor alle druk op de hoogste ski belandt.

De pizzapunt of pflug bij skiën

Het creëren van een pizzapunt, of in het Duits pflug, is een van de eerste stappen bij het leren skiën. Met deze techniek leer je hoe je eenvoudig remt bij een lage snelheid. Ook is het de basisstap voor als je een bocht wilt gaan maken. Je begint op een vlakke helling en zet de ski's in de vorm van een pizzapunt, waarbij je de punten van de ski's naar het dal richt. Je tilt de skistokken op en zoeft geleidelijk naar beneden in de pizzapunt. De hakken van je schoenen wijzen naar buiten, terwijl de punten van je ski's bijeen zijn. Eerst oefen je dit op een vlak stuk. Probeer tijdens het maken van de pizzapunt de beweging groter en kleiner te maken. Terwijl je je knieën licht buigt, creëer je de pizzapunt vanuit je tenen. Door de pizzapunt te verkleinen en te vergroten, houd je grip op de beweging. Volledig remmen doe je door de hakken nog verder naar buiten te duwen. Als dit succesvol gaat, probeer je de pizzapunt steeds kleiner te maken voordat je gaat remmen. Je merkt al gauw dat je nu harder door de sneeuw glijdt. Als het lukt om in deze volle snelheid direct te stoppen, heb je een belangrijk element van het skiën al aardig onder controle. Vervolgens probeer je de pflug op een steeds een grotere helling uit. De skistokken heb je bij deze oefening niet nodig, dus die laat je naar achteren zwieren.

Parallel skiën

Zodra je de pizzapunt of pflug bij het skiën onder de knie hebt, kun je beginnen met parallel skien. Bij parallel skien beweeg je met beide ski's evenwijdig naast elkaar door de sneeuw. Door parallel te skiën in de bochten, maak je meer snelheid. Op het moment dat je de druk onder je voeten vrij laat, bewegen de ski's zich uit zichzelf al in een parallelle toestand. Door in de bochten de druk los te laten, geen pflug te creëren en niet een stapje te maken, lukt het om parallel te skiën. In het begin voelt dit spannend, maar juist door de ski's in de bochten steeds heen en weer te kantelen, glijd je soepel door de bochten heen. Eerst oefen je dit op een blauwe skipiste met een brede afdaling. Zodra het lukt om parallel te skiën, start je op een moeilijkere piste.

Leren skien voor beginners

Leren skiën is voor iedereen een spectaculair avontuur!

Of je nu een kind bent of wilt leren skien op latere leeftijd; je bent nooit te oud om op de latten te stappen. Met een professionele skileraar leer je al snel de basistechniek onder de knie te krijgen. We raden je aan om alvast te leren skiën op de rollerbaan, zodat je op een hoger niveau kan beginnen op de piste. Met de juiste skikleding en skiuitrusting stap je op de ski om te leren glijden door de sneeuw. Van pizzapunt tot parallel; veel succes met oefenen tijdens de wintersportvakantie!

Lees hier meer over wintersport!

Ski schoenen kiezen

Hoe kies ik skischoenen? | Skischoenen welke maat? | Decathlon.nl

Een skischoen is de verbinding tussen de skiër en ski's. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning en comfort. Een onjuiste schoen beïnvloed direct het skiën en dat is niet wat je wil. Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie.

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Kies jij voor een groene, blauwe, rode of zwarte skipiste? Lees snel welke piste het best past bij jou en geniet van je wintersport!

Welke skibril moet ik kopen?

Welke skibril moet ik kopen?

Ontdek welke skibril jij moet kopen zodat je perfect zicht heb tijdens de verschillende weersomstandigheden op de piste zoals sneeuw of juist zon.

Hoe kies ik een skibroek?

Hoe kies ik een ski jas? | Vind de beste ski jas voor jou

Kies de ski jas die bij jou past! Je leest hier alle tips om de voor jou beste ski jas te kiezen. Zo kan je comfortabel op wintersport en ben je beschermd tegen de omstandigheden.

Hoe kies je ski's voor volwassenen?

Welke ski moet ik kopen? | Zo koop je de juiste ski | Decathlon.nl

Piste, freeride, all mountain of Freestyle? Welke lengte? Breed of smal? Ontdek hier alle criteria die je kunt overwegen bij het kiezen van een ski.