De stijfheid, ook wel de "flex" van de skischoen

Dames skischoenen
Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiër. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski.

Flex van 60 t/m 75: Je bent een meer ervaren skiër

Flex groter dan 75: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en te allen tijden een optimale input wil geven aan je ski's.

De flex van de schoen is de mate waarin de schoen mee buigt door druk van het scheenbeen. Een lage flex geeft aan dat een schoen erg flexibel is. Een schoen met een hoge flex is daarentegen relatief stijf. Hoe hoger de flex is des te belangrijker een nauwkeurige en beheerste techniek noodzakelijk is. De flex bepaalt voor een groot deel hoe de beweging wordt vertaald naar de ski. Het is belangrijk om een juiste flex bij je niveau te kiezen. Een te lage flex kan zorgen voor onvoldoende ondersteuning. Een te hoge flex kan ervoor zorgen dat je te weinig druk kan zetten op de ski.

Heren skischoenen

Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiër. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski.

Flex van 65 t/m 85: Je bent een meer ervaren skiër

Flex groter dan 85: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en te allen tijden een optimale input wil geven aan je ski's.

De stijfheid van een skischoen

De schoenmaat

Maten van skischoenen worden weergegeven in zogenoemde "mondo points". Ook wel de lengte van de voet in centimeter. Deze staan weergegeven in de onderstaande tabel. 

maattabel skischoenen

De juiste keuze ski schoenen is gebaseerd op drie criteria: De stijfheid van de ski schoen, de grootte en pasvorm. 

Skischoenen passen

Je skischoen passen

Het is belangrijk om altijd skischoenen te passen met sokken aan. Maak alle gespen goed open om de schoen aan te trekken. Wanneer je volledige voet in de schoen zit maak je alle gespen weer vast. Belangrijk is dat je voet stevig vast zit in de schoen, vooral het midden van de voet van de hiel. En je moet je tenen kunnen bewegen.