Ski schoenen kiezen

Hoe kies ik skischoenen?

Een skischoen is de verbinding tussen de skiër en zijn ski's. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning en comfort. Een onjuiste schoen beïnvloedt direct het skiën en dat is niet wat je wil. Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie. Ontdek al onze tips voor het kiezen van de juiste skischoenen:

De stijfheid van een skischoen

De stijfheid, ook wel de "flex" van de skischoen

De flex van de schoen is de mate waarin de schoen mee buigt door druk van het scheenbeen. Een lage flex geeft aan dat een schoen erg flexibel is. Een schoen met een hoge flex is daarentegen relatief stijf. Hoe hoger de flex is des te belangrijker een nauwkeurige en beheerste techniek noodzakelijk is. De flex bepaalt voor een groot deel hoe de beweging wordt vertaald naar de ski. Het is belangrijk om een juiste flex bij je niveau te kiezen. Een te lage flex kan zorgen voor onvoldoende ondersteuning. Een te hoge flex kan ervoor zorgen dat je te weinig druk kan zetten op de ski.Dames skischoenen

Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiër. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski.

Flex van 60 t/m 75: Je bent een meer ervaren skiër

Flex groter dan 75: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en te allen tijden een optimale input wil geven aan je ski's.Heren skischoenen

Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiër. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski.

Flex van 65 t/m 85: Je bent een meer ervaren skiër

Flex groter dan 85: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en te allen tijden een optimale input wil geven aan je ski's.

De schoenmaat

Maten van skischoenen worden weergegeven in zogenoemde "mondo points". Ook wel de lengte van de voet in centimeter. Deze staan weergegeven in de onderstaande tabel. 

maattabel skischoenen

Bekijk de video!

Skischoenen passen

Je skischoen passen

Het is belangrijk om altijd skischoenen te passen met sokken aan. Maak alle gespen goed open om de schoen aan te trekken. Wanneer je volledige voet in de schoen zit maak je alle gespen weer vast. Belangrijk is dat je voet stevig vast zit in de schoen, vooral het midden van de voet van de hiel. Als je recht op staat, mag je teen de voorkant van de skischoen net aanraken. Als je door je knie buigt moet je teen niet meer tegen de voorkant van de skischoen zitten en je moet je tenen kunnen bewegen.

Je ski's slijpen en waxen | Decathlon.nl

Je ski's slijpen en waxen | Decathlon.nl

Voor voldoende comfort op de piste is het belangrijk om je snowboard op tijd te slapen en waxen, wij leggen je graag uit hoe dit moet:

Hoe kies je ski's voor volwassenen?

Welke ski moet ik kopen? | Zo koop je de juiste ski | Decathlon.nl

Piste, freeride, all mountain of Freestyle? Welke lengte? Breed of smal? Ontdek hier alle criteria die je kunt overwegen bij het kiezen van een ski.

Comment choisir un casque de ski conseils wedze

Hoe kies ik een skihelm? | Zo kies je de juiste ski helm | Decathlon

Of je nu een beginner bent of een ervaren skiër, iedereen valt wel eens. De gevaren tijdens de wintersport zijn reëel: snelheid, bomen, ijsplaten, andere skiërs zijn belangrijke risicofactoren. Echter, met de nodige bescherming kan je het risico op zware blessures en letsels enorm beperken.

Hoe kies ik een skibroek?

Hoe kies ik een ski jas? | Vind de beste ski jas voor jou

Kies de ski jas die bij jou past! Je leest hier alle tips om de voor jou beste ski jas te kiezen. Zo kan je comfortabel op wintersport en ben je beschermd tegen de omstandigheden.

Skihandschoenen kiezen

Hoe kies ik skihandschoenen of wanten? | Decathlon.nl

Skihandschoenen en skiwanten zijn super belangrijk om comfortabel te kunnen skiën of snowboarden. Ze zorgen voor bescherming tegen de kou maar ook tegen de scherpe randen van een ski of snowboard. In deze adviesgids leggen we je uit waar je op moet letten bij het maken van een juiste keuze.