Je hebt besloten om deze zomer een trektocht te gaan maken. Tijdens de trektocht blijf je slapen in hutten. Het fijne aan een hut is dat het onderdak, een bed en eten biedt. In het hoogseizoen kan het best druk zijn en daarom is het handig om een hut van te voren te boeken. Hierdoor kom je niet voor een dichte hut te staan. Hoe je het beste een hut kan boeken, wordt hieronder uitgelegd.

Reserveer gemakkelijk vanuit huis

Natuurlijk hebben de meeste hutten een eigen website. Hier is een telefoonnummer en een e-mailadres te vinden waarop je kan reserveren. Het reserveren via e-mail is het makkelijkste, want buiten het hoogseizoen om kan een hut onbemand zijn waardoor de telefoon niet wordt opgenomen. 

Een handige tip is dat hutten uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Zuid -Tirol die aangesloten zijn bij de Alpenvereniging samen in een portaal zijn gevoegd. Ook de NKBV heeft een portaal waar een aantal berghutten te vinden zijn.

 

Hut boeken

Aangekomen op de plaats van bestemming

Meld je bij de huttenwaard als je bent aangekomen bij de hut. De huttenwaard zal aangeven waar de slaapplaatsen of bedden zijn. Dit wordt vaak pas rond 18.00 besloten, omdat er dan een overzicht van het aantal mensen dat blijft slapen.

Als je nog niet alles hebt geboekt, kun je ervoor kiezen om alvast naar de volgende hut te bellen. Hierdoor kan je gelijk een bed reserveren of je hoort dat de hut al vol zit, waardoor je een nieuwe hut kunt boeken.

Bestemming van aankomst

Berghut annuleren

Het is belangrijk om een hut zo snel mogelijk te annuleren als je er niet meer blijft overnachten. Hierdoor weet de huttenwaard precies hoeveel mensen hij kan verwachten. Waardoor die weet hoeveel slaapplekken er zijn en hoeveel eten er klaar gemaakt moet worden.