Stijfheid-tennisracket

Wat kan de stijfheid van een tennisracket voor je betekenen?

Een soepel racket of een stijf racket? Welke moet je kiezen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Een soepel racket of een stijf racket? Welke moet je kiezen? "Een stijf racket is te hard om mee te spelen; ik ga er pijn van krijgen in mijn arm!" Toch niet! In dit artikel maken we korte metten met alle vooroordelen over de stijfheid van een racket.

Hoe meet je de stijfheid van een tennisracket?

De stijfheid wordt gemeten in Ra (Rahmen) en schommelt tussen 55 en 75. Deze technische meting wordt met dezelfde machine uitgevoerd als voor het meten van de inertie (zie “Inertie van een racket”). In het filmpje hieronder zie je hoe de stijfheid van het  tennisracket Artengo TR960 wordt gemeten, om een resultaat van 70 Ra te bekomen.

De stijfheid is vrij eenvoudig te begrijpen

Een stijf tennisracket is een racket dat veel weerstand biedt aan de bal bij het contact op het slagvlak (dat weinig doorbuigt). Dit is dus een racket met veel power. We spreken van een stijf racket vanaf een Ra van 70 of hoger. Een soepel racket, daarentegen, heeft minder power en de bal komt veel langer in contact met het slagvlak (dat veel meer doorbuigt). Met dit soort racket heb je dus  veel meer controle en precisie. Soepele rackets worden doorgaans gebruikt door spelers van hoog niveau met een  uitstekende armkracht, waardoor ze hard op de bal kunnen slaan. NB: Het is belangrijk om te weten dat het spelcomfort met een soepel of stijf racket een kwestie van subjectief aanvoelen blijft en voor elke speler verschillend kan zijn. Ieder kan voor zichzelf beslissen of hij een soepel of stijf racket verkiest.

Hoe wordt een racket soepel of stijf gemaakt tijdens het productieproces?

Het is op basis van het bestek van onze productverantwoordelijke Eric dat de designer en productingenieur van Artengo, Pierre en Yvan, het stijfheidsniveau van het racket zullen bepalen door met de dikte van het frame te spelen. Hoe dikker het frame, hoe stijver het racket immers zal zijn. Omgekeerd, hoe fijner het frame, hoe soepeler het racket.

Hoe wordt een racket soepel of stijf gemaakt tijdens het productieproces?

Zoals een goed recept in de keuken, wordt de stijfheid van een racket tijdens het productieproces bepaald. Door het bestek van de productingenieur te volgen, zal de fabrikant verschillende mogelijkheden aanspreken om aan de vraag te kunnen voldoen. Hij kan met verschillende materialen werken: A en B. Hij gebruikt dan materiaal A voor de stijfheid en materiaal B om het frame soepeler te maken.   Nu weet je alles over de stijfheid van een frame. Dit is een vaste eigenschap van je racket, die je niet kunt veranderen.