De juiste wandelschoen

Om de meest geschikte schoen voor jouw day-hike (dagtocht) of trekking te kiezen moet je weten waar je gaat lopen (lage of hoge schoen / soepel of stijf), onder welke omstandigheden (ademend of waterdicht) en wat je allemaal mee gaat nemen (eigen gewicht of extra belasting door een zwaardere rugzak). De wandelschoenen moet comfortabel zitten en zorgen ervoor dat jij optimaal kunt genieten van jouw wandeltocht. Maar hoe kies je nou de juiste wandelschoen uit? Als jij wandelschoenen gaat kopen is het belangrijk dat je weet in wat voor omgeving je de loopschoenen gaat gebruiken. Niet elke schoen is geschikt voor elk doel en voor elke omgeving. Het type terrein is bepalend voor de belangrijkste eigenschappen die je schoen moet hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan buigzaamheid van de zool, stevig en beschermend, ondersteunend voor de enkel.

Hoe kies je de juiste lichte wandelschoenen

Goed begaanbare wegen

Lichte wandelschoenen met een soepele zool zijn geschikt voor wandelingen over goede wegen.

Hoe kies je de juiste middelhoge wandelschoenen

Oneffen paden

Gebruik middelhoge of hogere wandelschoenen met een ondersteuning bij de enkel.

Hoe kies je de juiste Hoge wandelschoenen

Off trail

Ga je langer op pad of echt off trail kijk dan naar hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool.

1. Het terrein en de juiste wandelschoenen

Op vlak terrein, zoals op de Veluwe, loop je het liefst op lage, soepelere schoenen zodat je enkelspieren hun werk kunnen blijven doen. Maar loop je op hetzelfde vlakke terrein met een zwaardere dagrugzak dan kun je voor een stijver model lage schoen kiezen of voor een half-hoge wandelschoen voor extra zekerheid en ondersteuning. Ga je bijvoorbeeld de Ardennen in voor enkele day-hikes dan zijn half-hoge wandelschoenen aan te raden. Hiermee heb je wel de soeplesse en demping van de zool maar toch ook al wat enkelondersteuning. Maak je een meerdaagse trekking met een zware rugzak in de Ardennen dan loop je daar comfortabeler met een stijve, hogere wandelschoen zodat je stabiel klimt en daalt. Afhankelijk van de ondergrond kun je kiezen voor een hardere of zachtere rubberzool; harder en slijtvaster voor als je ook op het asfalt en trottoirs loopt, zachter maar slijtgevoeliger als je meer grip nodig hebt op onverharde rotspaden. Ga je intensief mountain-hiken of een trekking met volledige uitrusting doen, kies dan liever een torsiestijve, stabiel sluitende, hoge bergwandelschoen. Zoals de Forclaz trek 700 of Forclaz trek 900. Hiermee houden je voeten en enkels het veel langer vol doordat de schoen alle ongelijkheden opvangt en je gewicht gefixeerd over de gehele zool verdeelt. Wil je nog hoger de bergen in dan heb je stijgijzervriendelijke of stijgijzervaste schoenen nodig.

Wandelschoenen

2. Een waterdichte wandelschoen

Warme, droge voeten tijdens het wandelen is comfortabeler en beter voor je voeten. Toch valt het niet mee om de voeten droog te houden. Tijdens het wandelen komt het water van onder (nat gras), boven (regen) en binnenuit (zweet). Het is altijd lastig om een goede balans te vinden tussen waterdichte schoenen en ventilerende schoenen. Waterdichte schoenen zijn niet altijd een voordeel tijdens het wandelen omdat de “ademende” werking van een waterdichte schoen altijd minder goed is dan die van een ventilerende niet-waterdichte schoen. Het membraan dat gebruikt wordt om het water van buiten naar binnen tegen te houden blokkeert ook in mindere of meerdere mate de doorgave van waterdamp van binnen naar buiten. En om je hardwerkende voeten niet oververhit te krijgen wil je dat al dat zweet snel kan verdampen.

Als je dus weet dat je geen water van buitenaf gaat verwachten kies je voor ventilerende niet-waterdichte schoenen. Ga je nu wel dauwtrappen of verwacht je regen dan is het verstandig om voor waterdichte schoenen te kiezen. Waterdichte schoenen zijn er is meerdere gradaties; het membraan kan korter of langer en intensiever water tegenhouden. Quechua heeft schoenen die het water tijdens 4 km wandelen, 8 km wandelen of 16 km wandelen buiten houden. Dit zijn 2000, 4000 of 8000 buigingen van de schoen in de regen.
Na dit aantal buigingen drukt het water in de verzadigde buitenvoering door het membraan heen maar nadat de schoen weer opgedroogd is zal de waterdichte werking opnieuw gegarandeerd zijn. Het voordeel hiervan is dat de schoen met dit lichte membraan tegelijkertijd goed transpiratievocht kan laten verdampen.

Naast deze waterdichtheid-gradaties heeft Decathlon ook schoenen in het assortiment met een Outdry® of Gore-Tex® membraan voor absolute waterdichtheid onder alle omstandigheden. Transpiratievocht dat door een vochtabsorberende vezel als katoen wordt vastgehouden in de schoen zal de voet uiteindelijk oververhitten en de huid week maken waardoor je te warme, en in de winter juist zeer koude, voeten krijgt met een verhoogde kans op blaren. Kies daarom ook voor je sokken veel liever een synthetische stof als polyamide die het vocht niet vast kan houden en het doorgeeft aan de binnenvoering van de schoen.

Voordelen waterdichte schoenen:
-minder last van koude voeten
-waterdicht of waterafstotend

Nadelen waterdichte schoenen:

-ze zijn relatief zwaar
-ademend vermogen

Ademende wandelschoen

Als jij gaat wandelen in een warme, vlakke, droge omgeving, bijvoorbeeld de nijmeegse vierdaagse (hartje zomer) of regelmatig een lange stadswandelingen? Dan is het verstandig om voornamelijk te kijken naar ademende schoenen zodat het zweet makelijk uit de schoen kan en de schoen kan ademen. Ademende schoenen zijn ook zeer geschikt voor mensen die snel warme zwetende voeten hebben.

Voordelen ademende schoenen:
-lichte schoenen
-geen zweetvoeten
-minder kans op blaren

Nadelen ademende schoenen:
-niet geschikt voor vochtige en koude gebieden
-voelen vaak minder stevig en daardoor niet geschikt voor 'off-trail'

Over het algemeen zijn wandelschoenen die goed ventileren wat lichter, heb je minder kans op blaren en heb je minder last van zweetvoeten. Het grootste nadeel van ademende schoenen is dat het niet geschikt is voor vochtige of koude gebieden.

Kijk dus altijd goed naar de omgeving waar jij gaat lopen en neem dat mee in jouw keuze voor de loopschoen. Je kunt er ook altijd voor kiezen om je wandelschoen te behandelen met waterafstotende spray.

Ademende wandelschoenen

Comfortabele wandelschoenen

Je nieuwe wandelschoenen moeten lekker zitten! Ben je al een fanatiek wandelaar dan weet je wat voor soort type schoen het beste bij je past. Bekijk je oude schoenen ook eens wat nauwkeuriger. Zie je bijzondere slijtage plekken, van welk materiaal is het gemaakt en waar heb je ze vooral voor gebruikt.

Kijk ook verder dan alleen je wandelschoenen. Een essentieel onderdeel van een goede wandeloutfit zijn de sokken. Goede wandelsokken maken jouw wandeltocht veel aangenamer. De juiste sokken zorgen ervoor dat je voeten warm blijven en het zweet efficient wordt afgevoerd.

Zorg dus voor een goede combinatie van wandelschoenen en wandelsokken.

Hoe kies ik wandelschoenen?
Hoe kies ik wandelschoenen?

Wandelschoenen voor kinderen

De eerste schoenen. Een kind zet zijn eerste stapjes tussen de 9 en 18 maanden. Maar hoewel hij al een beetje kan lopen, hoeft je hem niet meteen schoenen te geven. We raden je aan om specifieke wandelschoenen te kopen als je kind zelfstandig kan lopen.

De juiste maat. Om de maat van de voet van je kind te meten, kunt je het best een voetmeter gebruiken. Wij raden het af om tweedehandsschoenen voor je kind te kopen. Gebruik ook geen schoenen die door een grote broer of zus gedragen zijn. Die schoenen hebben al de vorm aangenomen van een andere voet en hebben dus niet de vorm van de voet van je kind.

Wanneer heeft je kind nieuwe schoenen nodig? Tussen de 9 en 24 maanden groeit de voet van een kind 3 cm. Daarna groeit de voet gemiddeld één centimeter per jaar. Daarom is het belangrijk om regelmatig nieuwe schoenen te kopen.

Welk soort schoenen kan ik het best nemen voor mijn kind? Decathlon heeft verschillende opties als het gaat om schoenen voor kinderen en baby's. Newfeel en Quechua zijn hierin twee belangrijke merken waar je terecht kan voor verschillende schoenen, speciaal voor de eerste stapjes van kinderen maar ook wandelschoenen voor kinderen.

Kies de beste wandelschoen

Goede wandelschoenen zijn essentieel voor een lekkere wandeltocht. Of je nou gaat wandelen door de duinen, een lange stadswandeling gaat maken of een echte trektocht in de bergen, je schoenen zijn essentieel. De beste wandelschoen vind je door jezelf de volgende vraag te stellen: in welke omgeving ga ik mijn wandelschoenen gebruiken. Wandelschoenen zijn er in vele soorten en maten. Daarom is het belangrijk om de juiste schoen te zoeken voor jouw activiteit. Ga jij wandelen over vlakke wegen met een droogklimaat dan is het wellicht handig om lage ademende schoenen te nemen. Maar ga jij de bergen in, zul je veel off-track lopen en heb je zwakke enkels dan is een hoge waterdichte schoen een betere optie voor jouw wandeltocht.

Heb je twijfels of weet je toch niet helemaal wat het beste past bij jouw wensen? Dan ben je altijd welkom in een van onze winkels. In elke Decathlon winkel hebben wij een outdoor pad aangelegd waardoor jij je gloednieuwe wandelschoenen goed kunt testen.

Hoe kies ik wandelschoenen?
Wandelschoenen advies

Martijn 

Sportexpert wandelschoenen

Onze wandel -, hiking- en trekkingschoenen zijn ingedeeld op de intensiteit van de tocht, het terrein, de belading van de gebruiker en de weersomstandigheden. Kies een schoen die afgestemd is op dat wat je daadwerkelijk gaat doen, een te stijve schoen voor wandelingen op vlak terein zal klachten veroorzaken. Liever loop je dan op deze nieuwe NH500 vanwege de goede demping, prettige afrol met weinig frictie en het hoge ventilerende vermogen.