Om de meest geschikte schoen voor jouw day-hike (dagtocht) of trekking te kiezen moet je weten waar je gaat lopen (lage of hoge schoen / soepel of stijf), onder welke omstandigheden (ademend of waterdicht) en wat je allemaal mee gaat nemen (eigen gewicht of extra belasting door een zwaardere rugzak).

1. Het terrein

Op vlak terrein, zoals op de Veluwe, loop je het liefst op lage, soepelere schoenen zodat je enkelspieren hun werk kunnen blijven doen. Maar loop je op hetzelfde vlakke terrein met een zwaardere dagrugzak dan kun je voor een stijver model lage schoen kiezen of voor een half-hoge wandelschoen voor extra zekerheid en ondersteuning. Ga je bijvoorbeeld de Ardennen in voor enkele day-hikes dan zijn half-hoge wandelschoenen aan te raden. Hiermee heb je wel de soeplesse en demping van de zool maar toch ook al wat enkelondersteuning. Maak je een meerdaagse trekking met een zware rugzak in de Ardennen dan loop je daar comfortabeler met een stijve, hogere wandelschoen zodat je stabiel klimt en daalt. Afhankelijk van de ondergrond kun je kiezen voor een hardere of zachtere rubberzool; harder en slijtvaster voor als je ook op het asfalt en trottoirs loopt, zachter maar slijtgevoeliger als je meer grip nodig hebt op onverharde rotspaden. Ga je intensief mountain-hiken of een trekking met volledige uitrusting doen, kies dan liever een torsiestijve, stabiel sluitende, hoge bergwandelschoen. Zoals de Forclaz trek 700 of Forclaz trek 900. Hiermee houden je voeten en enkels het veel langer vol doordat de schoen alle ongelijkheden opvangt en je gewicht gefixeerd over de gehele zool verdeelt. Wil je nog hoger de bergen in dan heb je stijgijzervriendelijke of stijgijzervaste schoenen nodig.

Wandelschoenen

2. Waterdicht of niet

Waterdichte schoenen zijn niet altijd een voordeel tijdens het wandelen omdat de “ademende” werking van een waterdichte schoen altijd minder goed is dan die van een ventilerende niet-waterdichte schoen. Het membraan dat gebruikt wordt om het water van buiten naar binnen tegen te houden blokkeert ook in mindere of meerdere mate de doorgave van waterdamp van binnen naar buiten. En om je hardwerkende voeten niet oververhit te krijgen wil je dat al dat zweet snel kan verdampen. Als je dus weet dat je geen water van buitenaf gaat verwachten kies je voor ventilerende niet-waterdichte schoenen. Ga je nu wel dauwtrappen of verwacht je regen dan is het verstandig om voor waterdichte schoenen te kiezen. Waterdichte schoenen zijn er is meerdere gradaties; het membraan kan korter of langer en intensiever water tegenhouden. Quechua heeft schoenen die het water tijdens 4 km wandelen, 8 km wandelen of 16 km wandelen buiten houden. Dit zijn 2000, 4000 of 8000 buigingen van de schoen in de regen.

 

Na dit aantal buigingen drukt het water in de verzadigde buitenvoering door het membraan heen maar nadat de schoen weer opgedroogd is zal de waterdichte werking opnieuw gegarandeerd zijn. Het voordeel hiervan is dat de schoen met dit lichte membraan tegelijkertijd goed transpiratievocht kan laten verdampen. Naast deze waterdichtheid-gradaties heeft Decathlon ook schoenen in het assortiment met een Outdry® of Gore-Tex® membraan voor absolute waterdichtheid onder alle omstandigheden. Transpiratievocht dat door een vochtabsorberende vezel als katoen wordt vastgehouden in de schoen zal de voet uiteindelijk oververhitten en de huid week maken waardoor je te warme, en in de winter juist zeer koude, voeten krijgt met een verhoogde kans op blaren. Kies daarom ook voor je sokken veel liever een synthetische stof als polyamide die het vocht niet vast kan houden en het doorgeeft aan de binnenvoering van de schoen.

Wandelschoenen voor kinderen

De eerste schoenen. Een kind zet zijn eerste stapjes tussen de 9 en 18 maanden. Maar hoewel hij al een beetje kan lopen, hoeft je hem niet meteen schoenen te geven. We raden je aan om specifieke wandelschoenen te kopen als je kind zelfstandig kan lopen.

De juiste maat. Om de maat van de voet van je kind te meten, kunt je het best een voetmeter gebruiken. Wij raden het af om tweedehandsschoenen voor je kind te kopen. Gebruik ook geen schoenen die door een grote broer of zus gedragen zijn. Die schoenen hebben al de vorm aangenomen van een andere voet en hebben dus niet de vorm van de voet van je kind.

Wanneer heeft je kind nieuwe schoenen nodig? Tussen de 9 en 24 maanden groeit de voet van een kind 3 cm. Daarna groeit de voet gemiddeld één centimeter per jaar. Daarom is het belangrijk om regelmatig nieuwe schoenen te kopen. 

Welk soort schoenen kan ik het best nemen voor mijn kind? Decathlon heeft verschillende opties als het gaat om schoenen voor kinderen en baby's. Newfeel en Quechua zijn hierin twee belangrijke merken waar je terecht kan voor verschillende schoenen, speciaal voor de eerste stapjes van kinderen maar ook wandelschoenen voor kinderen.

Wandelschoenen advies

Martijn 

Sportexpert wandelschoenen

Onze wandel -, hiking- en trekkingschoenen zijn ingedeeld op de intensiteit van de tocht, het terrein, de belading van de gebruiker en de weersomstandigheden. Kies een schoen die afgestemd is op dat wat je daadwerkelijk gaat doen, een te stijve schoen voor wandelingen op vlak terein zal klachten veroorzaken. Liever loop je dan op deze nieuwe NH500 vanwege de goede demping, prettige afrol met weinig frictie en het hoge ventilerende vermogen.