Hoe kies ik spikes

Er is een ruime keuze aan spikes, ook bij Decathlon. Belangrijk is om voor jezelf te bepalen bij welk onderdeel, of welke onderdelen je de spikes wilt gebruiken.

Hoe kies ik spikes
Hoe kies ik spikes

Welke spike past bij welk onderdeel?

Binnen de atletiek zijn er natuurlijk heel veel verschillende onderdelen, grofweg te onderscheiden tussen lopen, springen en werpen. Binnen die 3 categorieën vallen ook weer heel veel onderdelen. Afhankelijk van het onderdeel dat je doet, heb je ook andere wensen aan een spike.

Sprintspike

Als sprinter zoek je daarentegen een spike die heel stijf is, zodat je meer energie terug kan krijgen tijdens je afzet. Daarnaast wil je graag wat extra grip hebben, omdat je met meer kracht je voet afzet tegen de baan. Daarom vind je in een sprintspike 8 puntjes in de voorvoet. (AT SPRINT)

Hoe kies ik spikes

Middellange afstand spike

Zo wil je als 1500 of 5000m loper een spike hebben, die vooral heel licht is, een beetje demping heeft en goed ademend is. Hier zijn 5 of 6 puntjes in de voorvoet meer dan voldoende. Vergeleken met andere spikes zet je minder kracht en meer souplesse. (AT MID)

Hoe kies ik spikes

Hoogspring spike

Daarnaast hebben we ook een specifieke spike voor hoogspringers. Ook als hoogspringer zoek je meer ondersteuning in de spike, maar in tegenstelling tot de at jump, zit de klittenband gesp hoger, bij de wreef. Daarnaast zie je naast de 7 puntjes in de voorvoet ook een 4tal spikes op de hiel. Dit om tijdens de afzet ook voldoende grip te hebben en niet door te glijden. (AT HIGH JUMP)

Springspike

Voor de verschillende springonderdelen zoek je juist meer ondersteuning in een spike. Zo zit er in onze springspike (geschikt voor ver-, hinkstap- & polsstokspringen) een extra klittenband gesp om de voorvoet om je zo meer stabiliteit te geven. Ook bij deze spike zitten er meer puntjes bij de voorvoet, omdat net als bij een sprintspike je meer kracht levert. (AT JUMP)

Hoe kies ik spikes

Werpsschoen

De oplettende lezer heeft gezien dat we nog geen spikes hebben benoemd voor de werpers (Speer, kogel en discus). Op dit moment vind je deze spikes nog niet in ons assortiment, maar deze worden nog ontwikkeld. Een spike voor kogelstoten en discuswerpen heeft natuurlijk helemaal geen spikepuntjes in de zool. Dat zou niet werken op een betonnen plaat. Deze schoenen kenmerken zich dan ook juist door een volledig gladde zool, zodat je makkelijker de draai kan maken

Cross Spike

Speciaal voor tijdens het winterseizoen, waarin er veel crossen zijn, hebben we ook een specifieke cross-spike. Omdat je tijdens een cross volledig onverhard loopt, is deze spike voorzien van een zool met meer grip. Daarnaast is de spike voorzien van een laagje waarmee de spike na afloop makkelijker schoon te krijgen is. (AT CROSS)

Hoe kies ik spikes

Trainingschoen

Als laatste, is er sinds dit jaar ook een nieuwe schoen, namelijk de AT Training track. Deze schoen is eigenlijk een schoen die tussen je normale hardloopschoenen en spikes in zit. De training track biedt extra grip en stijfheid ten opzichte van een hardloopschoen, maar meer demping en comfort als een spike. In het voorseizoen, in opbouw naar een wedstrijdspecifieke periode, vinden sommige atleten het fijn om niet alle trainingen op spikes af te moeten werken. De training track kan dan de ideale oplossing zijn. Wel voldoende grip en stijfheid, maar meer comfort en demping.

Hoe kies ik spikes

Spikes voor beginners

Uiteraard, als je net start met atletiek en nog alle onderdelen doet, is het natuurlijk niet nodig om alle bovenstaande specialistische spikes aan te schaffen. Dat is vooral voor de oudere junioren en senioren die zich specialiseren in 1 of meerdere onderdelen.
We hebben namelijk ook nog de AT START. Dit is een allround spike, verkrijgbaar vanaf maat 32, die je kan gebruiken voor de meeste onderdelen op de atletiekbaan. Dit is een ideale beginnersspike, waarmee je gemakkelijk je eerste wedstrijden mee kan doen. 

Hoe kies ik spikes

Zoals je kan zien is er voor ieder onderdeel een specifieke spike, zodat je het onderdeel zo goed mogelijk kan beoefenen. Ben je nieuw binnen de atletiek sport dan raden wij aan om even langs de winkel te gaan om meer advies in te winnen over de juiste schoen voor jou.