WAT IS ATLETIEK?

Atletiek komt van het Griekse woord “athlos”, dat "wedstrijd" betekent en werd in 1840 in Groot-Brittannië als een instituut onthaald. Meerdere jaren later volgden de Verenigde Staten en in Frankrijk begon men er pas echt mee in 1886. De jongeren hadden al snel de smaak van de competities te pakken en in 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd. Hardlopen, springen en werpen, dat zijn de drie grote disciplines binnen de atletiek. En wie heeft er nog nooit van gedroomd om dat alles tegelijkertijd te doen? Dat is mogelijk in een stadion. Alles wat je nodig hebt, is een aangepaste uitrusting en het nodige materiaal! (en een beetje training kan ook geen kwaad…) Een goede atleet probeert zichzelf te overtreffen, zijn fysieke capaciteiten te versterken en naar een evenwicht te zoeken. Na een testfase weet je waar je aanleg voor hebt en kun je je verder specialiseren en ontwikkelen.

REGELS BINNEN DE ATLETIEK

Het vergt veel geduld en oplettendheid om alle regels binnen de atletiekwereld te leren kennen! Een korte samenvatting kan je volgens ons wel helpen als je in het atletiekbad, of voor de dappersten onder ons, in de waterbak van het steepleparcours, wordt ondergedompeld. Steeple wat? Maak je geen zorgen, het komt allemaal goed... Je vindt meerdere sporttakken in een atletiekstadion: springen, werpen, hardlopen, snelwandelen. Voor iedere sporttak gelden precieze regels, zodat de atleten in de beste omstandigheden aan de wedstrijden kunnen deelnemen en de basisbeginselen van de sport respecteren. Zo geldt er een zero tolerancebeleid voor een valse start. Is er toch sprake van een valse start, dan wordt de hardloper in kwestie gediskwalificeerd. Andere voor de hand liggende regels zeggen dat je altijd moet kijken voor je het veld oversteekt, dat je alleen mag werpen als je zeker bent dat de sector vrij is, dat je in de juiste baan moet blijven enz.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ATLETIEK?

Deze zijn niet op één hand te tellen! Atleten beginnen er vaak erg jong aan! Daardoor kunnen ze goed op veelzijdigheid trainen, in het begin op een speelse manier. In deze sport werkt iedereen aan zijn uithoudingsvermogen. De eerste jaren wordt er samen getraind, pas later kiest iedere atleet een specialiteit. Een ijzersterk moraal maakt deel uit van deze sport. De wedstrijden starten al op jonge leeftijd en verhogen je zelfredzaamheid en je doelgerichtheid. Door het harde werk wordt je lichaam sterker en gespierder naarmate de maanden verstrijken! Bij elke training en wedstrijd wordt het groepsgevoel gestimuleerd, waardoor atleten worden aangemoedigd om elkaar te helpen, elkaar te leren kennen en graag samen te werken. In de atletiek is de precisie van je bewegingen erg belangrijk. Nauwkeurigheid en striktheid zijn hier dan ook erg belangrijk. Wil je vooruitgang boeken en nog meer van je sport gaan houden, dan is het noodzakelijk om bepaalde technieken aan te leren. Wat we vooral onthouden: het vermogen om jezelf te overstijgen is erg belangrijk voor deze sport, die vele fysieke en ook mentale inspanningen vergt om je grenzen te kunnen verleggen.

ATLETIEK, VOOR WIE IS HET WEGGELEGD?

Daar kunnen we eerlijk over zijn: atletiek is een sport voor bijna iedereen! Er is geen aanbevolen leeftijd. In het algemeen beginnen kinderen er zeer jong aan, om daarna het stadion langzaam in te ruilen voor hun studies! Iedereen kan deze sport beoefenen, op voorwaarde dat je weet welke tak je het beste ligt op het moment dat je van de junioren B naar de junioren A gaat. Junioren? Wie zijn dat?! Hier vind je een overzicht van de leeftijdscategorieën: 

- Minipupillen: T/m 7 jaar~- Pupillen C: 8 jaar~- Pupillen B: 9 jaar~- Pupillen A: 10-11 jaar~- Junioren D: 12-13 jaar~- Junioren C: 14-15 jaar~- Junioren B: 15-16 jaar~- Junioren A: 17-18 jaar~- Senioren: Vanaf 19 jaar~- Masters: Vanaf 35 jaar

Met wat jeugdig enthousiasme en een goede dosis motivatie heb je alles in huis om het eens te proberen! Toch nog niet overtuigd? Heb je dan nog nooit voor je televisiescherm meegeschreeuwd als Dafne Schippers of de Churandy Martina in de prijzen vielen?! Ah, het idee begint te rijpen, ik zie het... Begin september kun je in alle Nederland clubs eens komen proberen om vervolgens een echt lid te worden voor een veelbelovende toekomst.

DE BENODIGDE UITRUSTING OM AAN ATLETIEK TE DOEN

Spikes, ja! Ademende kleding, ja! Specifiek materiaal, ja! Doorzettingsvermogen, ja! Voor deze sport moet je volledig uitgerust zijn, met kleding waarin je vrij kunt bewegen en goede schoenen. Specialisten gebruiken verschillende soorten schoenen met spikes, maar zolang je van alle markten thuis bent, volstaan een paar voor op de baan en een ander paar voor het veldlopen ruimschoots. Draag ook kleding met lichte, ademende en winddichte stoffen die warm genoeg is voor de weersomstandigheden. Je moet je vooral goed voelen in je kleding, zodat je je bewegingen nauwkeurig, ongehinderd en vlot kunt uitvoeren. De perfecte outfit vind je naarmate je meer traint. Het heeft geen zin om meteen de hele winkel leeg te kopen!

Atletiek is een unieke sport die mensen samenbrengt, ervaringen laat delen en een hecht team doet ontstaan tijdens interclubcompetities. Bij iedere training moet je jezelf overtreffen, wat goed is voor je mentale sterkte. Je eerste passen op de baan zullen je je de rest van je sportcarrière blijven herinneren en zal je blijven meedragen.