Hoe kies ik spikes voor atletiek?

Spikes zijn speciale schoenen voor de atletiek. Spikes zijn schoenen met puntjes onder de zool zodat je meer grip hebt op de atletiekbaan en beter kunt afzetten.

kalenji_athletics_cross_pointes

Soorten spikes: Voor elk onderdeel zijn er verschillende spikes, er zit verschil in de schoen maar ook in de lengte en het aantal puntjes. Voor elke verschillende discipline binnen de atletiek zijn er verschillende soorten spikes. De keuze is gebaseerd op de grip en comfort en de ondergrond waarop gelopen wordt.

Welk type ondergrond?

1. Op een droge ondergrond:

Voor op de atletiekbaan worden spikespuntjes gebruikt met een lengte van 6mm en 9mm. Puntjes met een lengte van 9mm hebben meer grip, maar zijn bij langere afstanden minder comfortabel. Op sommige atletiekbanen zijn alleen 6mm puntjes toegestaan, omdat de toplaag van deze banen te dun is. 

Bij een indoorbaan gebruik je puntjes van 6mm, langer mag niet, omdat je anders door de toplaag heen gaat.  

2. Voor een natte ondergrond.

Voor het lopen op een natte, gladde ondergrond worden langere puntjes gebruikt voor een betere grip. Voor op de atletiekbaan zijn 6 mm puntjes voldoende, maar tijdens een cross kan je punten gebruiken tot 15mm. Dit hangt af van de omstandigheden. Bij redelijk droge omstandigheden zal je sneller voor 9mm kiezen, maar mocht het heel erg modderig en glad zijn, kies je eerder voor 12 of 15mm, om zo meer grip te hebben.