Hoe kies ik mijn tennisballen?

Wil je graag tennisballen kopen, maar weet je niet waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste ballen, lees dan ons advies. Bij het kiezen van tennisballen zijn namelijk een aantal aspecten van belang.

balles TB920

De keuze voor tennisballen wordt over het algemeen gemaakt op basis van verschillende elementen: het niveau van de speler, de leeftijd van de speler en op welke ondergrond er wordt gespeeld. Daarnaast moet er natuurlijk gekeken worden naar de technische aspecten van een tennisbal. 

Leeftijd en niveau

hoe kies ik tennisballen

Kinderen van 4 t/m 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 jaar hebben wij schuimballen. Dit zijn ballen zonder druk. Deze bal is ideaal voor peuters en kleuters die willen leren tennissen. De bal heeft een hele lage en vertragende opstuit. Daarnaast hebben wij voor kinderen van vanaf 6 jaar de zogenaamde rode ballen met een soepele kern. Het acceleratie- en effectvermogen van deze bal is geschikt voor beginners. De bal heeft een aangepaste snelheid en opstuithoogte.

tennisbal

Oranje ballen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar hebben wij de zogenaamde oranje ballen. Deze bal heeft het formaat van een normale tennisbal en is al wat harder, maar heeft een soepele kern. De snelheid en opstuithoogte worden door deze bal nog wel aangepast.

Voor kinderen van 10 t/m 12 jaar hebben wij de zogenaamde ballen met groene stip. Dit is een goede overgangsbal naar de normale tennisbal, waarbij de snelheid en opstuithoogte nog iets worden aangepast.

tennisbal

Gele ballen voor jeugd vanaf 12 jaar en volwassenen

Voor volwassenen zijn er de normale gele ballen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in ballen met druk (gasgevuld) en drukloze ballen. Drukloze ballen kunnen goed gebruikt worden op kunstgras. De gasgevulde tennisballen van Artengo (TB530, TB920 & TB930) zijn goedgekeurd door de ITF. 

Het materiaal of type van de tennisbal

tennisballen

Drukloze ballen

Drukloze ballen voelen zwaarder aan en stuiten wat sneller en hoger. Deze ballen hebben een langere levensduur. In plaats van gasdruk wordt bij een drukloze bal de kern harder en dikker gemaakt. Deze ballen worden meestal geleverd in kartonnen doosjes.

tennisbal

Gasgevulde ballen

De gasgevulde bal is het meest comfortabel, omdat deze minder hard op het racket aankomt. Deze ballen worden in een blik geleverd dat onder druk staat. De ballen zjin geïnjecteerd met lucht. De vrij dikke laag vilt neemt mogelijke effecten goed op. Het nadeel van deze bal is dat de gasdruk door het rubber van de bal geleidelijk ontsnapt (wanneer het blik geopend is). Hierdoor gaan deze ballen minder lang mee dan drukloze ballen.

Het gebruik

Je kiest tennisballen op basis van de tijd die je besteed aan tennis. Hierbij gebruiken wij de volgende indeling: recreatief, regelmatig en intensief. 

Hoe kies ik mijn tennisballen?

RECREATIEF gebruik

Trainingsballen zijn gemaakt om urenlang mee te slaan. Ze moeten zo min mogelijk slijten. Ballen met een harde kern en zonder druk zijn het sterkst. Ze zijn gemaakt van dik rubber en een dun laagje vilt. Deze ballen zijn beter bestand tegen kou en door de hoge opstuit geschikt voor bijvoorbeeld kunstgras. Drukloze ballen gaan ook niet eeuwig mee, want door de harde stuit slijt het laagje vilt. Koop dit soort ballen om af en toe mee te trainen, maar gebruik ze niet te vaak.

Hoe kies ik mijn tennisballen?

REGULIER GEBRUIK

Voor spelers die regelmatig tennissen zijn gasgevulde ballen de beste keuze. Deze ballen zijn wat soepeler en bevorderen het speelgemak. Open het blik gasgevulde ballen 5 tot 15 minuten voor je begint, dan worden de ballen wat soepeler.

Hoe kies ik mijn tennisballen?

Wedstrijden en intensief gebruik

Voor wedstrijden zijn gasgevulde ballen de meest gebruikte ballen. Het gas binnenin verhoogt het spelcomfort. Na het openen van het blik, ontsnapt de gasdruk van de bal geleidelijk door het rubber van de bal. Dit gebeurt sneller wanneer er met de bal gespeeld wordt. Bij iedere slag verdwijnt een kleine hoeveelheid gas. De binnendruk wordt minder en dat beïnvloedt de suithoogte en snelheid. Het slagcomfort neemt geleidelijk af. Daarom wordt er tijdens grote toernooien na 9 games van ballen gewisseld.

Hoe kies ik mijn tennisballen?

ERIC

Product manager tennis

Tip voor wedstrijdballen: Open het blik gasgevulde ballen 5 tot 15 minuten voor je begint, dan worden de ballen wat soepeler.

Tip voor trainingsballen: Koop dit soort ballen om af en toe mee te trainen, maar gebruik ze niet te vaak.