Zwembandjes kiezen

Hoe kies ik spullen voor het leren zwemmen van kinderen?

Hoe te kiezen tussen zwembandjes, zwemgordels en zwemvesten om een kind in het water te begeleiden? Nabaiji geeft je advies!

Bij de keuze van een geschikt zwem hulpmiddel moet er worden gekeken naar de leeftijd, het gewicht en het niveau van het kind.

De stappen van de ontwikkeling in het water

Er zijn 3 stappen voor het kind om zich te ontwikkelen in het water:

 • Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

  Ontdekken van het water

  De belangrijkste stap, waarbij het kind kennismaakt met een nieuwe omgeving. Het kind raakt vertrouwd met water en ontdekt nieuwe impulsen.

 • Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

  Het leren zwemmen

  Het kind zal zich alleen in het water beginnen te bewegen: het kind ontdekt de bewegingen, waardoor je je in het water voortbeweegt en leert drijven op het water.

 • Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

  Vooruitgang onder water

  Dit is het meest spannende stadium, vooral voor de ouders! Dit is het moment waarop je kind onder water gaat. Het doel is om het kind te leren bewegen onder water op een speelse, comfortabele manier, zonder paniek.

Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

Het kind ontdekt het water

Tijdens deze fase is het doel om niet alleen het kind gerust te stellen, maar ook de ouders. Het is in deze fase belangrijk dat er een positieve ervaring wordt opgedaan.  Verschillende hulpmiddelen zijn daarvoor geschikt:                                                                                        De babyseat: hiermee kan de baby comfortabel zitten en kan zo in alle veiligheid het water ontdekken.
- De zwemband: het zorgt voor grote stabiliteit voor het kind.

- De zwembandjes: ze bieden het kind een goed drijfvermogen terwijl het de nodige stabiliteit biedt: ze zijn er in het klassieke model, het model met de binnenkant van stof voor meer bescherming van de huid en de zwembandjes zijn verkrijgbaar in schuim.

Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

Het kind leert te zwemmen

Tijdens deze fase moet het kind van een verticale positie naar een horizontale positie gaan om te leren zwemmen en om zwembewegingen goed uit te kunnen voeren.

Om hen daarmee te ondersteunen zijn er verschillende hulpmiddelen:

- Het zwemvest: het ziet eruit als een zwemvest en door middel van de ritssluiting is deze gemakkelijk aan en uit te doen.

- Het opblaasbare vest: het kan heel gemakkelijk worden opgeblazen (neemt weinig ruimte in beslag) en biedt grote bewegingsvrijheid.

- De zwemgordel van schuim: ondersteunend voor de balans, gemakkelijk om de eerste zwembewegingen mee te leren.

- De evolutie gordel met een afneembaar opblaasbaar deel, dat als een plank kan worden gebruikt.

Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

De tiswim puddle jumper 

Om te voorkomen dat je telkens moet wisselen met losse armbanden, zwembanden, zwemvestjes of zwemgordels te voorkomen, heeft Nabaiji de Tiswim-zwembandjes-gordelset ontwikkeld, oftewel de puddle jumper. Deze set is op 3 manieren te gebruiken volgens het niveau van je kind. Het helpt je kind tijdens de eerste twee stadia van watergewenning en gaat met de ontwikkeling van je kind mee. In het begin gebruik je de Tiswim in zijn geheel, de bandjes met de gordel aan elkaar vast. Als je kind zich dan na een tijdje comfortabel voelt in het water, kan je het kind alleen de zwembandjes laten gebruiken. En tenslotte, wanneer je kind daar ook daar goed aan gewend is en al richting het zwemmen gaat en de horizontale positie in het water gaat proberen, kan je alleen de gordel gebruiken. Deze geeft nog net een beetje extra drijfvermogen waardoor het voor het kind gemakkelijker is om de de zwembewegingen goed te leren.

Hoe kies ik het juiste zwemhulpmiddel voor het leren zwemmen van mijn kind?

Sandrine

Verkoopster zwemmen decathlon campus (lille)

Let goed op bij het kiezen van een zwemhulpmiddel, dat deze geschikt is voor het gewicht van je kind. Bij de productinformatie kan je bij de zwemhulpmiddelen terug vinden voor welke gewichtscatogorie ze geschikt zijn. Laat je kind nooit zonder toezicht alleen in het water, de producten zijn een hulpmiddel geen reddingsmiddel!