Hoe kies ik hardloopsokken?

 Er zijn veel verschillende soorten hardloopsokken verkrijgbaar: je kunt kiezen uit trail sokken, compressie sokken, hoge hardloopsokken en enkelsokken. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze lees je in dit sportadvies tips voor het kiezen van hardloopsokken.

Hardloopsokken kiezen

Tijdens het hardlopen is het belangrijk dat de sok het transpiratievocht goed afvoert zodat de voet droog blijft. Goede hardloopsokken hebben een linker en rechtervoet en zijn geheel naadloos. De ergonomische vorm zorgt voor een goede drukverdeling tijdens het hardlopen, wat zorgt voor een prettige pasvorm en verminderde de kans op blaren.

Je kiest hardloopsokken op basis van de ondergrond waarop je loopt, de intensiteit en de weersomstandigheden

Kies je hardloopsokken op basis van de ondergrond waarop je loopt, de intensiteit en de weersomstandigheden. Een dikke sok wordt aanbevolen om het transpiratievocht beter af te kunnen voeren en verbeterd het comfort voor de lange duurlopen. Een lagere hardloopsok is geschikt voor het hardlopen op verharde wegen bij hogere temperaturen.~~ 

Sokken voor het lopen op een onverharde weg/trail

Sokken die speciaal ontwikkeld zijn voor lopen op ruw terrein bieden een betere ondersteuning rond de voet voor het voorkomen van verstuiking. De hogere sokken bieden extra bescherming van de kuit tegen een ruwe omgeving.

Verharde weg

De hardloopsok voor de verharde weg heeft veel comfort door zachte materialen, gering gewicht en efficiënte afvoer van transpiratie. Lagere modellen zijn geschikt voor het hardlopen tijdens hogere temperaturen.

Verschillende hardloopsokken

Je kiest hardloopsokken op basis van je intensiteit en je keuze is afhankelijk van je specifieke training:

Compressiekousen

Compressiekousen zijn lange strakke kousen tot over de kuit. Compressiekousen stimuleren de doorbloeding waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd, hierdoor is er mindersnel een gevoel van verzuring en vermoeidheid van de kuiten. Compressie kousen zijn er in twee verschillende modellen. De tube is een compressiekous zonder een voetstuk, deze is alleen bedoeld voor tijdens het sporten. Een compressiekous met voetstuk kan ook na de training of wedstrijd worden gedragen om het herstel te stimuleren. Het nadeel hiervan is dat ze vaker in de was moeten dan alleen een tube. De compressiekousen en tubes zijn geschikt voor lopen op verharde als onverharde ondergrond.

Korte sokken

Tijdens warm weer is het verstandig om korte sokken te dragen. Je kunt deze sokken het best dragen als je van plan bent om op vlak terrein te lopen. 

Ademend vermogen

Je kiest hardloopsokken afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens warm weer is het belangrijk dat zweet goed zal worden afgevoerd zodat jij meer comfort zult hebben.