Hoe kies ik een yogamat?

Een yogamat is een essentieel voor wie aan yoga doet maar het kiezen van de juiste mat kan lastig zijn omdat er zoveel keuze is. Na het lezen van de onderstaande tekst weet jij precies welke het beste bij jouw behoeftes past!

yogamat

Elke yogi kan een persoonlijke voorkeur hebben als het aankomt op yogamatten maar er zijn wel enkele richtlijnen die je kunt volgen als je een mat gaat kiezen. Ten eerste is het goed om te weten welke vorm van yoga je wilt gaan beoefenen en waar je dit wilt gaan doen. De yogavorm en de omgeving waarin je zit vergen namelijk andere eisen qua yogamat. Dit zit hem vooral in de dikte en het materiaal maar ook het gewicht en de lengte van de mat. Na het lezen van dit sportadvies weet jij welke yogamat je het beste kunt kiezen en kun je lekker aan de slag!

De dikte

De dikte is het belangrijkste verschil tussen de matten en kan een enorm verschil maken tijdens het doen van yoga oefeningen.De dikte van yogamatten schommelt meestal tussen de 1.5 en 9 mm en de aanbevolen dikte verschilt per yogavorm die je beoefent. Hoe langer je dezelfde pose aanhoudt tijdens een yoga houding, hoe meer comfort je op de ondergrond nodig hebt. Om die reden is het bij de zachte vormen van yoga (zoals hatha yoga en yin yoga) beter een comfortabele dikkere mat te nemen terwijl je bij dynamische yoga (zoals ashtanga yoga, vinyasya yoga en hot of power yoga) een dunnere mat neemt. Voor zachte yoga raden wij een mat aan tussen de 5 en 8mm en voor dynamische yoga een matje tussen de 3 en 5mm. Voor onze dunnere matten voor dynamische yoga hebben we ervoor gezorgd dat ze slipvastheid en stabiliteit bieden om je evenwicht te bewaren. Voor extra grip kun je er altijd voor kiezen om nog een antisliphanddoek of antislipsokken te gebruiken; deze zijn te vinden onder de pagina yoga accessoires en yoga sokken.

Hoe kies ik een yogamat?

De lengte

Hoe lang een yogamat moet zijn, kies je in functie van je lichaamsbouw en van het beoogde comfort. De meeste modellen zijn tussen 170 en 190 cm lang, dit zijn de ideale afmetingen om een traditionele yogasessie te doen. Grote mensen of zij die gewoon meer bewegingsruimte willen hebben, nemen best de XL-yogamat (meer dan 200 cm).

Hoe kies ik een yogamat?