Hoe kies ik een vlieger?

Wil jij een eenlijns vlieger kopen of ben jij op zoek naar een stuntvlieger Bij Decathlon hebben we een ruim assortiment aan betaalbare vliegers. We hebben zowel powerkites en matrasvliegers, stuntvliegers, eenlijns vliegers en verschillende vliegeronderdelen.

Vlieger kiezen

Alle vliegers bestaan uit drie elementen, een doek, handgrepen en de lijn tussen deze twee elementen. Kies een vlieger volgens de leeftijd van de gebruiker. Je kunt gaan voor een vlieger met 1 lijn, een modulaire vlieger (met een overgang van 1 naar 2 lijnen), of een tweelijnsvlieger. 

De leeftijd van de gebruiker en het aantal lijnen zijn twee bepalende factoren als het gaat om het maken van een juiste keuze. Voor een kind van 3 tot 6 jaar die net begint met vliegeren, adviseren wij een eenlijns vlieger. Kinderen van 7 tot 12 jaar kun je gaan voor een modulair model waarbij ze al goed kunnen leren om een vlieger te besturen. Volwassenen vliegerlaars die vooral snelheid en precisie willen, kunnen het beste met een tweelijnsvlieger uit de voeten. 

Eenlijns vlieger

Een vlieger met 1 lijn is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Vliegeren is een activiteit waarbij kinderen spelenderwijs leren terwijl ze lekker buiten zijn (veelal op het strand). Een kind ontdekt de elementen zoals de wind en de ruimte om hem of haar heen, en ontwikkelt zijn/haar psychomotorische vaardigheden. Eenlijns vliegers bestaan in veel verschillende vormen (inktvis, vlinder, vleermuis of ruit) en kleuren, en vliegen als bij een windsnelheid van 10 km/u. Als de windsnelheid lager is dan 10 km/u of heel vlagerig is (bijvoorbeeld in een park), kan je kind beter vliegeren met een korte lijn van 1 of 2 meter.

eenlijns vlieger

Tweelijns vliegers

Tweelijns vliegers of stuntvliegers zijn vaak driehoekig en voorzien van handgrepen of riemen. Ze zijn sneller en makkelijker bestuurbaar dan eenlijns vliegers. Ze vergen meer controle en precisie, en zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Deze vliegers zijn sneller en gevoeliger, en ideaal om je eerste figuren mee uit te voeren. Ook de materialen zijn belangrijk bij het kiezen van een vlieger. Carbon maakt je vlieger lichter en nauwkeuriger te besturen. 

stuntvlieger

vierlijns vliegers

Vierlijns vliegers zijn de helikopters onder de vliegers. Zoals de naam al aangeeft hebben de vliegers 4 lijnen, waardoor je de mogelijkheid hebt om zowel omhoog, omlaag als links en rechts te bewegen. De twee lijnen aan de bovenkant zijn om mee omhoog te vliegen en de twee lijnen aan de onderkant om omlaag te vliegen. Deze vliegers zijn gemaakt om trucjes mee uit te voeren. Je kan ondersteboven vliegen, 5cm van de grond stoppen, op een paal landen en nog veel meer. Een vierlijnsvlieger wordt een marionet in jouw handen.
Vierlijns vliegers zijn rechthoekig van vorm en lijkt meer op twee driehoeken aan elkaar.
Een vierlijns vlieger is voor mensen die al goed een tweelijnsvlieger kan besturen en nu een vierlijner wil leren besturen en er figuren mee maken.

Hoe kies ik een vlieger?
vlieger verkoper

Luuk

Vlieger expert

Als je op jonge leeftijd begint met vliegeren, vooral een vlieger met meerdere lijnen, zul je al behoorlijk wat feeling hebben als je later wilt gaan kitesurfen. Dit scheelt enorm qua tijd die je moet inversteren om deze gave sport onder de knie te krijgen.