Welke soort rugbybal past het beste bij mij?

Hoe kies ik een rugbybal?

De vrijetijds rugbybal

De vrijetijds rugbybal is een rugbybal die op alle soorten oppervlakte geschikt is. Doordat de bal van schuimrubber is gemaakt is de bal zeer stevig en moeilijk kapot te krijgen. Ideaal voor rugbyspelers van alle leeftijden die een potje rugby in het park of op het strand willen spelen. 

Hoe kies ik een rugbybal?

De wedstrijd/trainings rugbybal

Wedstrijd en trainings rugbyballen zijn gemaakt van leer en bieden daardoor meer grip tijdens het gooien. Over het algemeen zijn er drie verschillende maten rugbyballen. 

Maat 3: Dit is de rugbybal die gemaakt is voor de jongste jeugd tot 10 jaar oud. Dit is de kleinste maat rugbybal waardoor kinderen een betere controle over de bal hebben. 

Maat 4: Dit is de middelste maat en geschikt voor vrouwen en kinderen tussen de 10 en 16 jaar oud. 

Maat 5: De maat 5 rugbybal is de officiële wedstrijd maat voor volwassenen. 

 

*De maat van de rugbybal is te vinden op de bal zelf.

Verschillende soorten wedstrijd/trainings rugbyballen

Niet alle rugbyballen worden op dezelfde manier gemaakt. De rugbybal kan op verschillende manier genaaid zijn, afhankelijk van het doeleinde van de rugbybal. Jeugdballen worden vaak met de machine genaaid, waarbij officiële wedstrijdballen over het algemeen met de hand worden genaaid voor betere duurzaamheid en prestaties. 

Om te leren spelen

Als je een beginnende rugbyspeler bent, kies dan voor een lichte bal met voldoende grip zoals de Offload R300.

Om te trainen en recreatief te spelen

Als je af en toe op recreatief niveau aan rugby doet, kies dan voor een duurzame en stevige bal zoals de Offload R500. Zodoende heb je lang plezier van je rugbybal.

Om regelmatig mee te spelen

Als je elke week traint en wedstrijden speelt, kies dan voor een zwaardere en officiële prestatie gerichte rugbybal voor optimale controle en balgevoel zoals de Offload R900.

Hoe kies ik een rugbybal?

Clément

Onze rugbybal productontwerper

Het is belangrijk om de juiste maat en kwaliteit rugbybal te kiezen. Ben je een beginnende rugby'er, kies dan voor een lichtere bal voor meer balcontrole. Speel je regelmatig wedstrijden, kies dan voor een zwaardere bal voor meer snelheid in je spel. 

Bekijk onze gerelateerde sportadviezen