Hoe kies ik rugbyschoenen?

Hoe kies ik rugbyschoenen?

Bij het kiezen van de juiste rugbyschoenen is het van belang om rekening te houden met jouw positie in het veld en de conditie van het gras. Ben je bijvoorbeeld een forward, dan heb je rugbyschoenen nodig die stabiliteit bieden tijdens de scrum. Ben je een back, dan heb je lichte en wendbare schoenen nodig om langs de tegenstander te komen. 

Bij Decathlon kun je terecht voor de volgende verschillende type rugbyschoenen. Rugbyschoenen met 6 noppen, rugbyschoenen met 8 noppen, rugbyschoenen met een vaste nop en rugbyschoenen met een schroef nop. 

De eigenschappen van een rugbyschoen

Rugbyschoenen zijn speciaal ontworpen voor de fysieke en tactische eigenschappen van de rugbysport. Om goed te kunnen rugby'en is het van belang om stabiliteit en snelheid te kunnen combineren, zowel voor bij het passen als tijdens het rennen en tackelen. Schoenen met noppen zijn daarom essentieel voor iedere rugbyspeler. De rugbyschoenen moeten drie belangrijke eigenschappen combineren: comfort, stabiliteit en grip. Daarnaast is het van belang dat de rugbyschoenen de voeten en enkels zo optimaal mogelijk ondersteunen tijdens trainingen en wedstrijden. Daarom is het belangrijk dat je altijd de juiste maat rugbyschoenen en rugbysokken draagt om zodoende transpirantie en wrijving te verminderen.  

 

Hoe kies ik mijn rugbyschoenen?

Verschillende soorten rugbyschoenen

Bij het kiezen van rugbyschoenen is het soort gras waar je op speelt zeer belangrijk om mee te nemen in je keuze. Je hebt namelijk voldoende grip nodig om het beste uit je spel te halen, maar natuurlijk ook om blessures te voorkomen. Bij Decathlon heb je de keuze uit 4 verschillende soorten rugbyschoenen. Hieronder wordt vertelt wat het verschil is tussen de verschillende soorten rugbyschoenen. 

1. Dit is de all-round rugbyschoen. Een schoen met 6 schroefnoppen en 4 vaste noppen voor extra ondersteuning. Door de combinatie van schroef- en vaste noppen is voornamelijk deze rugbyschoen voor voornamelijk backs een fijne schoen. De 6 schroefnoppen geven genoeg snelheid aan de schoen waarbij de 4 kleinere vaste noppen iets meer stabiliteit bieden, maar minder dan een rugbyschoen met 8 schroefnoppen. Hierdoor heb je als back toch dat extra'tje om gemakkelijker voorbij je tegenstander te komen. 

2. De rugbyschoen met 6 schroefnoppen. Dit is een schoen speciaal voor rappe backs die het voornamelijk van hun snelheid en wendbaarheid moeten hebben. Door de 6 schroefnoppen is de schoen ligt wat zorgt voor een prettig gevoel tijdens het sprinten. 

3. De rugbyschoen voor forwards die het voornamelijk van hun kracht moeten hebben. Doordat de rugbyschoen 8 i.p.v. 6 schroefnoppen heeft is de stabiliteit en stevigheid van deze schoen een stuk hoger. Als jij als rugbyspeler vaak aanwezig bent in de scrum, dan zijn dit ideale rugbyschoenen voor jou.

4. Deze rugbyschoen heeft, in tegen stelling dat de andere drie, vaste noppen. Dit is dan ook een rugbyschoen die speciaal ontworpen is voor het spelen op droog- of kunstgras. Weet je van te voren dat je veel gaat spelen op een droog veld, draag dan de rugbyschoen met vaste noppen. Dit zorgt namelijk voor meer wendbaarheid in het nogal stugge gras en vermindert de kans op blessures. 

 

Hoe onderhoud ik mijn rugbyschoenen?

Na een wedstrijd is het belangrijk om je rugbyschoenen weer voor te bereiden op de volgende wedstrijd maar het is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je schoenen zo lang mogelijk mee gaan, zodat je het uiterste uit je schoenen kunt halen. Over het algemeen kun je natte rugbyschoenen laten drogen door er krantenproppen in te doen. Als de kranten het vocht uit de schoenen hebben getrokken kun je er weer nieuwe proppen in doen, net zolang totdat je schoenen droog zijn. Leg je schoenen nooit op de kachel want dit kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken. Vooral bij leren schoenen kunnen deze scheuren je schoenen verknallen. Het is ook verstandig om je rugbyschoenen uit je rugbytas te halen omdat ze dan sneller drogen. De zooltjes zijn vaak eenvoudig uit je schoenen te halen en kunnen zo goed gedroogd worden. Als je dit niet doet bestaat het risico op schimmelvorming boven het voetenbed. Om de juiste vorm van de schoen te behouden kun je een schoenenspanner gebruiken maar ook de kranten kunnen een juiste pasvorm garanderen.

Voor een optimale verzorging van je leren rugbyschoenen kun je een verzorgingsmiddel gebruiken. Hierdoor blijft het leer sterk en soepel. Spoel je leren schoenen niet af met water maar probeer het vuil met een doek of zachte borstel eraf te poetsen. Synthetische schoenen kun je gewoon met water afspoelen en het materiaal hoeft niet ingevet te worden. Kunststof schoenen zijn dus eenvoudig te onderhouden en ook dit materiaal kan het best drogen met krantenproppen in de schoen. Invetten heeft geen zin want het materiaal neemt de vet niet op. Probeer het materiaal schoon te maken met een vochtige doek waarnaar je de schoen kunt laten drogen op kamertemperatuur (niet op de kachel). 

Bekijk onze gerelateerde sportadviezen

Hoe kies ik een rugbybal?

Hoe kies ik een rugbybal?

Een goede rugbytraining kan niet zonder de juiste soort rugbybal. De keuze is afhankelijk van het niveau en de leeftijd van de spelers. Hieronder hebben we een aantal tips.

Hoe kies ik een gebitsbeschermer voor rugby?

Hoe kies ik een gebitsbeschermer voor rugby?

Ontdek onze tips voor de beste gebitsbeschermer voor rugby.

Hoe kies ik een scrum cap?

Hoe kies ik een scrum cap?

Rugby is een contactsport waarbij de kans op blessures aanwezig is. Hierdoor is het van belang om goed beschermd te zijn tijdens wedstrijden en trainingen. Draag daardoor altijd een scrum cap tijdens het rugby'en.

Hoe kies ik mijn shoulder pads?

Hoe kies ik mijn shoulder pads?

Rugby is een contact sport en daardoor is de kans op blessures aanwezig. Bij het spelen van rugby is het daarom belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de mogelijke stoten, kies er daardoor altijd voor om shoulder pads te dragen onder je shirt. Shoulder pads beschermen namelijk kwestbare plekken van het bovenlichaam om zodoende de kans op blessures en pijntjes te verkleinen. Hieronder leggen we uit waarom shoulder pads belangrijk zijn tijdens het rugby'en.

Hoe kies ik de juiste rugbybal?

Hoe kies ik de juiste rugbybal?

Geen goede rugbytraining zonder een bal die past bij de manier waarop je deze sport beoefent. Wij geven je enkele tips.

Hoe jezelf te beschermen bij rugby?

Hoe jezelf te beschermen bij rugby?

Om aangenaam en veilig rugby te spelen, is het essentieel dat je aangepaste beschermers aanschaft. Wij geven advies.