Hoe kies ik een fitness trampoline?

Hoe kies ik een fitness trampoline?

De fitness trampoline wint aan populariteit: het geeft namelijk een leuke twist aan je full body (cardio) workout én je spieren & gewrichten worden anders belast. Daarnaast is een fitness trampoline makkelijk thuis te gebruiken. Lees hier hoe je de juiste fitness trampoline kiest.

Welke verschillende soorten fitness trampolines zijn er?

Op dit moment zijn er twee soorten fitness trampolines verkrijgbaar, die ieder geschikt zijn voor specifieke doeleinden. Zo heb je qua fitness trampolines bij Decathlon de keuze uit een traditionele trampoline en een bungeecord trampoline. De traditionele fitness trampoline is gemaakt met ijzeren veren, terwijl bij de bungeecord trampoline elastieken zijn toegepast.

Traditionele trampoline
De traditionele fitness trampoline heeft dankzij de ijzeren veren een krachtige bounce. Dit houdt in dat je tijdens een sprong verder omhoog komt in plaats van dat je diep in de trampoline zakt. De traditionele trampoline is meestal voordeliger dan de bungeecord variant.

Bungeecord trampoline
De elastieken van de bungeecord trampoline zorgen voor een zachtere en diepere bounce. Daardoor zijn je gewrichten met deze trampoline beter beschermd en krijg je minder snel last van blessures. Met deze fitness trampoline maak je je spieren sterker zonder je lichaam teveel te belasten. Het kost vanwege de lichte bounce wel meer inspanning om uit de trampoline omhoog te komen, maar dit zorgt er wel voor dat je een effectieve work-out realiseert. De bungeetrampoline is doorgaans stiller en betrouwbaarder dan de traditionele trampoline. Deze trampolines zijn echter wel kostbaarder dan de traditionele trampoline.

Fitness trampoline met stang of zonder stang?

Een fitness trampoline met of zonder stang kiezen?

De keuze voor een fitness trampoline met of zonder stang hangt onder meer af van je persoonlijke voorkeuren, het soort oefeningen dat je wilt gaan uitoefenen en je fitnessniveau. Hieronder volgen enkele punten om te overwegen bij het aanschaffen van een fitness trampoline van Decathlon met of zonder stang.

Fitness trampoline met stang
Maak je voor het eerst een sprong in het diepe op de fitness trampoline? Is het balanceren op de trampoline een uitdaging voor je? In dat geval is een fitness trampoline met stang ideaal. De fitness trampoline met handgreep geeft je extra stabiliteit en ondersteuning tijdens de oefeningen. Wanneer je bijvoorbeeld staand een aantal krachttrainingoefeningen doet, geeft de handgreep extra veiligheid. Ook zorg dit ervoor dat je minder risico loopt op blessures. De trampoline met stang is daarnaast ook ideaal voor oefeningen in een revalidatieproces. Je hebt door de stang extra grip voor een veilige training.

Fitness trampoline zonder stang
Ben je een gevorderde sporter met enige ervaring bij het trampoline springen? In dat geval geeft een fitness trampoline zonder stang maximale bewegingsvrijheid tijdens de fitness-sessie. Zonder handgrepen beschik je over meer ruimte om bijvoorbeeld jumping jacks, zijwaartse sprongen of andere dynamische oefeningen uit te voeren. Door het ontbreken van de stang heb je hier wel een goede balans en coördinatie voor nodig.

Ben je op zoek naar een uitdagende work-out waarbij je je vrij kunt bewegen, dan is een trampoline zonder stang het meest geschikt. Zoek je eerder een fitnessapparaat dat stabiliteit en ondersteuning biedt tijdens het sporten? Ga dan voor een trampoline met stang. Twijfel je tussen de twee varianten? Bij veel fitness trampolines zijn de handgrepen afneembaar. Zo kun je zelfs per fitness-sessie bepalen of je van de stang gebruik wilt maken. 

Een fitness trampoline voor thuisgebruik of een professionele trampoline

Fitness trampolines variëren enorm in grootte, constructie, veiligheidsvoorzieningen en prijsklasse. Hierbij maken we een onderscheid tussen fitness trampolines voor thuisgebruik en professionele trampolines. De thuistrampolines zijn, zoals de naam al aangeeft, geschikt om in een woonhuis of appartement te gebruiken. Ben je een ervaren sporter die intensief gebruik maakt van de sporttrampoline? Een trampoline voor professionals biedt dan uitkomst. Je ziet deze trampolines ook onder meer in fitness centra, fysiotherapiepraktijken of revalidatiecentra terug.

De grootte van de fitness trampoline
Fitness trampolines voor thuisgebruik zijn over het algemeen kleiner dan professionele trampolines. De thuistrampoline is hiermee geschikter voor een kleine ruimte in huis. Zo sport je moeiteloos in de woonkamer of op zolder. Professionele trampolines hebben meestal over een grotere diameter. Door de grotere omvang van de fitness trampolines kun je een uitgebreid scala aan oefeningen op de trampoline uitvoeren.

De constructie van de fitness trampoline
Bij trampolines voor thuisgebruik is het ontwerp gericht op licht tot matig gebruik. Het frame is vervaardigd van staal of een ander duurzaam materiaal. De constructie is veelal lichter dan een professionele trampoline, waardoor je de fitness trampoline eenvoudig binnen je huis verplaatst. Er bestaan zelfs opvouwbare fitness trampolines, zodat je het apparaat gemakkelijk en snel opbergt na het sporten. Zoek je een steviger frame dat bestand is tegen een intensieve work-out? Kies dan voor een professionele trampoline. Deze trampolines beschikken over extra verstevigingen, waardoor ze goed tegen een stootje kunnen. Ook hebben de professionele fitness trampolines vaak extra functies, zoals een stepboard.

De veiligheidsvoorzieningen bij de fitness trampoline
Trampolines voor thuisgebruik zijn licht en hebben daarbij standaard veiligheidsvoorzieningen, zoals een stevige springmat en beschermende kussens over de veren. Bij sommige modellen is een stang aanwezig voor extra balans tijdens je fitness-sessie. Professionele trampolines hebben daarentegen innovatieve veiligheidsvoorzieningen, waaronder krachtige veiligheidsnetten, hoogwaardige springmatten en kussens met extra dikke bescherming. Aangezien professionele trampolines voor intensief gebruik zijn bedoeld, voldoen ze aan extra strenge veiligheidsnormen. Zo stap je met een gerust hart op de fitness trampolines.

De prijsklassen van de fitness trampolines
Thuisgebruik trampolines zijn doorgaans voordeliger dan professionele trampolines. Deze apparaten zijn gericht op licht of matig gebruik in huis en bieden een goede kwaliteit voor een uitstekende prijs. Vanwege de hoogwaardige materialen en krachtige constructie van de professionele trampolines zijn deze over het algemeen kostbaarder. Ze zijn dan ook een waardevolle investering voor intensief gebruik, waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorop staat. Welke fitness trampoline het beste bij jou past, hangt af van de wijze waarop je het apparaat gaat gebruiken. Voor een enkele fitness-sessie met de trampoline per week is de thuisgebruikvariant voldoende. Ben je van plan intensief gebruik te gaan maken van de fitness trampoline? Dan raden wij een professioneel fitnessapparaat aan. 

Opvouwbare compacte fitness trampoline?

Een opvouwbare fitness trampoline voor een compacte ruimte

Zoek je een fitness trampoline, maar heb je niet voldoende ruimte om hem op een permanente plek te zetten? De opvouwbare fitness trampolines van Decathlon zijn in dat geval een uitstekende oplossing. Het frame van deze trampolines is speciaal ontworpen met inklapbare onderdelen. Hierdoor zet je de trampoline gemakkelijk neer en berg je hem compact op na gebruik. De opvouwbare trampolines zijn over het algemeen licht van gewicht, waardoor je ze eenvoudig meeneemt naar verschillende locaties. Zo train je niet alleen in de woonkamer, maar zelfs in je vakantiehuis. Nadat je klaar bent met sporten berg je de sporttrampoline op onder het bed, in een kast of op zolder.

Innovatieve functies bij de fitness trampoline

Verrijk je fitnesservaring met een slimme sporttrampoline die voorzien is van innovatieve functies. Houd jij bijvoorbeeld graag je sportprestaties zorgvuldig bij? Kies dan voor een fitness trampoline die je met Bluetooth kan koppelen aan je tablet, smartphone of smartwatch. Aan de hand van een app zie je in real time hoeveel sprongen je gemaakt hebt en hoeveel calorieën je verbrand hebt. Ook zie je bijvoorbeeld hoe hoog je hartslag was tijdens de oefeningen en krijg je feedback over je fitness-sessie. Daarnaast kun je met sommige apps video-instructies ontvangen van een personal coach die je motiveert en variatie geeft aan je oefeningen. Sluit je aan bij een online fitnessgemeenschap om ervaringen te delen en bekijk de statistieken om te zien hoeveel vooruitgang je boekt. 

De maximale draagkracht van de sporttrampoline

Als je een fitness trampoline aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met de maximale draagkracht van het apparaat. Je wilt immers vrolijk en veilig op en neer kunnen springen zonder je zorgen te maken. Veelal is de maximale draagkracht van de fitness trampoline 100 kilogram. Sterkere trampoline nodig? Kies dan voor een model dat geschikt is voor een maximaal gewicht van 130 kilogram. Overbelasting van het apparaat leidt tot schade aan de veren of het frame. Zorg dus dat je een trampoline voor jouw gewichtsklasse aanschaft. Houd bij het gewicht ook rekening met accessoires die je bij het trainen draagt of gebruikt. Als je bijvoorbeeld gewichtsvesten om hebt, maakt dit het totale gewicht op de trampoline natuurlijk zwaarder. Gebruik je met meerdere mensen de fitness trampoline, bijvoorbeeld met je hele gezin? Selecteer dan een fitness trampoline op basis van het gewicht van de zwaarste gebruiker. Als ook je kinderen op het apparaat gaan springen, houd dan hun groei in de komende jaren in je achterhoofd. Zo heb je een lange tijd profijt van de sporttrampoline. 

Conclusie


Met een fitness trampoline haal je het maximale uit je trainingssessie.

Een fitness trampoline is een perfect apparaat om jouw work-out een nieuwe dimensie te geven. Je verbetert niet alleen je uithoudingsvermogen en conditie, maar werkt ook aan individuele spiergroepen. Welke fitness trampoline voor jou het meest geschikt is, hangt af van je doeleinden, niveau en beschikbare ruimte. Zo heb je de keuze uit een traditioneel model met ijzeren veren of een bungeecord trampoline met elastieken veren. De bungeecord trampoline geeft een lichtere bounce en is stiller, terwijl de traditionele variant voordeliger geprijsd is. Voor beginners biedt de fitness trampoline met stang meer balans tijdens de oefeningen, terwijl een model zonder stang maximale bewegingsvrijheid geeft. Daarnaast let je op de grootte van de trampoline. Een trampoline voor thuisgebruik is over het algemeen compact of zelfs opvouwbaar, terwijl professionele modellen uit een krachtiger frame bestaan voor intensief gebruik. Ook de maximale draagkracht is van belang, zodat je veilig en betrouwbaar gebruik van de sporttrampoline kunt maken. Decathlon beschikt over een breed scala aan fitness trampolines voor jouw work-out. Dus trek je sportkleding aan en ga de uitdaging aan op de fitness trampoline!

12 Fitness trampoline oefeningen

12 Fitness trampoline oefeningen

12 Fitness trampoline oefeningen

Met trampolinespringen als (cardio) workout zet je je buik- & bilspieren, je kuiten en hamstrings flink aan het werk. Ontdek 12 trampoline oefeningen.