cc gant de boxe

Hoe kies ik bokshandschoenen?

Bokshandschoenen worden gebruikt om zowel de handen van boksers te beschermen maar ook om het lichaam van de tegenstander te beschermen. Door bokshandschoenen te gebruiken kun je nare blessures voorkomen. Wil je tips voor het kiezen van de juiste bokshandschoenen, ontdek ze dan snel!

De keuze van bokshandschoenen is gebaseerd op je ervaring of niveau (beginner, gevorderde). Er zijn twee criteria die de keuze voor de juiste bokshandschoenen bepalen: de afvoer van zweet en de weerstand van de handschoen. Volg de gids en ontdek alles over bokshandschoenen.

Hoe kies ik bokshandschoenen?

Het niveau van de bokser

Als je net met boksen begint en één keer per week traint dan ben je nog in de oriënterende fase. Wij adviseren om dan een handschoen te kiezen die goede ventilatie biedt en dus is voorzien van ademend materiaal zoals gaas of een micro geperforeerd materiaal.

Wanneer je al wat meer ervaring hebt en je traint twee tot drie keer per week dan is het super belangrijk om hier ook je bokshandschoenen naar te kopen. Je bent regelmatig aan het sparren of actief op de bokszak dus je handschoenen moeten voorzien zijn van een dikke coating. Dit kan een coating van leer of synthetisch leer zijn. Naar verloop van tijd zullen je handschoenen slijten, met name op de plaatsen waar ze veel impact te verdragen krijgen. Kies daarom een bokshandschoen die tegen een stootje kan en bestand is tegen de wrijving van herhaaldelijke impact.

Hoe kies ik bokshandschoenen?

De maat

De maat van bokshandschoenen wordt uitgedrukt in ounce (afkorting: oz.). Deze Engelse maateenheid wordt overal ter wereld gebruikt en oz. geeft het beschermende vermogen van de handschoen aan. De keuze van het aantal oz. van de handschoen is afhankelijk van je gewicht en je niveau. Kijk hieronder welke maat bokshandschoenen jij nodig hebt.
Voor dames en meisjes gelden de volgende maten:
tot 20 kg: 4 oz.
tussen 20 en 35 kg: 6 oz.
tussen 35 en 45 kg: 8 oz.
tussen 45 en 55 kg: 10 oz.
tussen 55 en 65 kg: 12 oz.
tussen 65 en 75 kg: 14 oz.
zwaarder dan 75 kg: 16 oz.
Voor heren en jongens gelden de volgende maten:
tot 20 kg: 4 oz.
tussen 20 en 35 kg: 6 oz.
tussen 35 en 55 kg: 8 oz.
tussen 55 en 65 kg: 10 oz.
tussen 65 en 80 kg: 12 oz.
tussen 80 en 95 kg: 14 oz.
zwaarder dan 95 kg: 16 oz.

Hoe kies ik bokshandschoenen?

Een laatste tip

Een laatste tip: om transpiratiegeuren te beperken en ervoor te zorgen dat je handschoenen langer mee gaan kan je binnenhandschoenen of bokshandages dragen. 

Boksbandages of binnenhandschoenen?

Boksbandages of binnenhandschoenen?

Wat past beter bij jou, boksbandages of binnenhandschoenen? In dit sportadvies leggen we het verschil uit.