Hoe kies ik aquagym kleding?

Aquagym, Aquabike, Aquafitness, Aquajogging... Steeds meer sporten worden beoefend in het water, zo kun je het plezier en de voordelen van in het water zijn combineren met een sportieve activiteit! Ontdek hoe je jouw badpak het beste kunt kiezen naar je eigen behoeften en voor welk type sport.

Aquagym kleding kiezen

De keuze van een aquagym outfit is gebaseerd op 2 criteria: de soort sport en de ondersteuning van de borsten.

De soort sport

Aquagym

Deze oefenvorm heeft de focus op lichte spieropbouw waarbij veel wordt gestretcht, gecombineerd met een beetje cardio. Voorbeelden hiervan zijn aquagym en aquayoga.

Aquabike

Deze  oefenvorm is vooral fitness gerelateerd en bestaat uit een cardio workout waarbij een versterking van je spieren wordt nagestreefd. Varianten van deze vorm zijn: aquabike, aquafitness en aquarunning.

De ondersteuning van de boezem

Hoewel het risico op letsel verminderd wordt in het water, moet u uw boezem nog steeds beschermen tegen schokken, die ontstaan bij de verticale sportoefeningen. Er zijn verschillende manieren om de borsten te ondersteunen:

- Verwijderbare cups: deze kun je gebruiken voor een lichte ondersteuning, waarbij de lichte cups figuurvormend werken. Deze type cups gebruik je voornamelijk voor recreatief gebruik.

- Een geïntegreerde beha voor een goede ondersteuning: deze worden aanbevolen voor regelmatig gebruik waarbij aan een lichte vorm van aquagym wordt gedaan.

- Geïntegreerde beha met voorgevormde cups bieden een zeer goede ondersteuning voor elk type oefening.

- Geperforeerde cups (voorgevormde cups) voor uitstekende ondersteuning: deze cups zijn voorgevormd en door de perforatie kan het water gemakkelijk afgevoerd worden. Ze worden aanbevolen voor de meer intensievere vormen aquagym, zoals aquabike en  aquafitness.

 

Hoe kies ik aquagym kleding?

De keuze van het badpak

Als je recreatief aquagym beoefent kies je:

- Een comfortabel en mooi badpak met verwijderbare cups met lichte ondersteuning.

Als je regelmatig aquagym beoefent kies je:

- Een ultra-chloorbestendig badpak met geïntegreerde beha met voorgevormde cups of geperforeerde cups voor goede ondersteuning.

 

Hoe kies ik aquagym kleding?

Type model

- One-piece badkleding: ze hebben een min of meer lage snede en zijn bedekkend. U-vormige ruggen zijn makkelijk aan te doen, terwijl de X-ruggen meer steun bieden aan de borsten.

- Tweedelige badkleding: Bepaal vooraf hoe vaak je de badkleding gaat gebruiken en maak op basis hiervan je keuze. Of bepaal de intensiteit van je activiteiten en kies op basis hiervan je type badpak. De tops hebben geïntegreerde beha’s met  geperforeerde cups. De zwembroeken zijn ofwel shortys of leggings. De short is bedoeld voor een intensief gebruik en de legging geeft meer bedekking, compressie en bescherming van de spieren.

- De jammer is meer bedekkend en sluit net zo aan als een sportbadpak en en helpt de spieren te ondersteunen.

- De aquatop zal je schouders warm houden als je het een beetje koud hebt.

Hoe kies ik aquagym kleding?
Hoe kies ik aquagym kleding?

Sandrine

Verkoopster zwemmen Decathlon Campus (Lille)

Vergeet niet om je aquagym kleding schoon te spoelen met kraanwater na elk gebruik!